Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Στον Τάφο της Παναγίας στα Ιεροσόλυμα!

Κείμενο-φωτογραφίες: Πάνος Γεωργιάδης
Στην Αγία Γεθσημανή που το όνομά της προέρχεται από τις Εβραϊκές λέξεις «Γαθ και Σχεμών» που σημαίνει ελαιοτριβείο, βρίσκεται ο Ιερότατος Τάφος της Παναγίας (γνωστός σαν Πάνσεπτο Θεομητορικό Μνήμα της Γεθσημανής) και αποτελεί για τους Ορθοδόξους το τρίτο κατά σειρά σπουδαιότητας προσκύνημα.

Ο Ναός χτίστηκε από την Αγία Ελένη το 326μ.Χ. προς τιμή της Κοιμήσεως Θεοτόκου και είναι ένα από τα παλιότερα κτίσματα της Ιερουσαλήμ. Βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους ( 48 σκαλιά). 

Κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία, η Παναγία κοιμήθηκε στα Ιεροσόλυμα και τάφηκε στην Γεσθημανή, δέκα χρόνια μετά τη Σταύρωση του Ιησού. Τρεις μέρες μετά το θάνατό Της, μετέστη στον ουρανό.

Ο ναός έχει τριάντα μέτρα μήκος και οκτώ μέτρα πλάτος. Είναι λαξεμένος σε τετράγωνο βράχο, με κοίλωμα ενός μέτρου. Αν και είναι μια ταπεινή κρύπτη, εσωτερικά αποκαλύπτει μια μεγαλοπρέπεια. 

Το κυρίως προσκύνημα βρίσκεται μέσα σε ένα λιθόκτιστο μικρό κουβούκλιο, τοποθετημένο μέσα λαξευμένο λίθινο βράχο.

Επιπλέον μέσα υπάρχουν οι Τάφοι των Αγίων και Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, αλλά και ο Τάφος του Ιωσήφ.

Αυτή η περιοχή έχει ιδιαίτερη σημασία για τους ορθοδόξους, αφού εδώ ο Ιησούς Χριστός προσευχήθηκε πριν τη σύλληψή του, δέχτηκε το φιλί της προδοσίας και συνελήφθη, εδώ ενταφιάστηκε η Παναγία από τους Αποστόλους και μετέστη την τρίτη ημέρα.

Επιπλέον, δίπλα βρίσκεται η Εκκλησία των Εθνών, ο Κήπος της Προδοσίας με τα ελαιόδεντρα, ενώ απέναντι ακριβώς βρίσκεται και Χρυσή Πύλη η οποία είναι η πιο αρχαία της παλιάς πόλης, από όπου λέγεται ότι ο Ιησούς εισήλθε με το γαϊδουράκι στα Ιεροσόλυμα. Η παράδοση λέει ότι θα ανοίξει ξανά τη Δευτέρα Παρουσία του Ιησού Χριστού.

Πηγή: Omorfa taxidia facebook
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.