Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Συνέντευξη του Βέρνερ Φον Χούφτελ στον Κωνσταντίνο Μπουρδάνο του καναλιού MUGA

Γράφει ο Λευτέρης Παυλίδης
- Κύριε Βέρνερ Φον Χούφτελ, θέλετε να μας πείτε αν η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να βρίσκεται στο Ευρώ;
- Όχι, δυστυχώς, η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει στο Ευρώ! Πέρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν συμφέρει και την ίδια η παραμονή της, διότι η θέση της είναι δυσχερής και θα χειροτερεύει διαρκώς.
- Και τι μέλλει γενέσθαι;
- Πολύ απλά, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα την 'πετάξει' έξω απ’ την Ευρωζώνη.

- Μααα μπορεί να το κάνει;

- Βεβαίως μπορεί και θα το κάνει. Μιλώντας μάλιστα με οικονομικούς όρους και κανόνες, ΠΡΕΠΕΙ να το κάνει. Διαφορετικά διακυβεύεται η βιωσιμότητα της οικονομίας της και το μέλλον της.

- Και γιατί δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα;

- Γιατί κερδίζει χρόνο.

- Τι εννοείτε;
- Εννοώ ότι προετοιμάζεται εδώ και πολύ καιρό, κάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε να υποστεί τη μικρότερη δυνατή ζημία. Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή γι’ αυτή τη κίνηση, θα είναι σε θέση να το αντιμετωπίσει και να συνεχίσει χωρίς την Ελλάδα.

- Και η άποψη που λέει ότι φοβάται να το κάνει γιατί θα αποτελέσει κακό παράδειγμα για τις υπόλοιπες προβληματικές χώρες της Μεσογείου; Το φαινόμενο ντόμινο δηλαδή;

- Ναι, αυτή είναι μία άποψη. Κατά τη δική μου γνώμη η Ε.Ε. το λαμβάνει μεν υπόψη, αλλά το ξεπερνάει αυτό το ενδεχόμενο. Όπως προείπα, είναι πολλές οι χώρες και οι οικονομίες που κινδυνεύουν στην Ευρώπη και δεν μπορούν να σέρνονται πίσω απ' το χαλασμένο άρμα της Ελλάδας στο διηνεκές. Μόλις σήμερα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σουλτς δήλωσε ότι η υπομονή της Ευρώπης τελειώνει!

- Και σε μια τέτοια περίπτωση, χωρίς εξωτερικό δανεισμό, πώς θα τα καταφέρει η Ελλάδα;

- Η περίπτωση της χώρας σας δεν έχει θεραπεία, όσα δάνεια κι αν λάβει, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Αυτό δείχνει η πρακτική και αποδείχτηκε την τελευταία πενταετία κατά την οποία η κατάσταση αντί να βελτιώνεται... συνεχώς χειροτερεύει.

- Έχετε δίκιο, αλλά γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;

- Κύριε Μπουρδάνε πρέπει να ξέρετε ότι η Ευρώπη, όχι μόνη της αλλά ενεργώντας σαν Τρόϊκα, αποσκοπεί σε κάτι άλλο πολύ βαθύτερο. Τα δάνεια είναι απλά το μέσο. Άλλος είναι ο σκοπός! Όλα αυτά τα δισεκατομμύρια δεν δίνονται γιατί προσδοκούν να τα πάρουν πίσω. Γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται ποτέ να επιστραφούν και μάλιστα σε ρευστό. Πιστέψτε με, άλλος είναι ο στόχος τους και είναι πολύ πιο σατανικός.

- Εννοείτε ότι θέλουν να δεσμεύσουν τους πόρους και την ενέργεια της χώρας;

- Ο νοών νοείτω...

- Δηλαδή θεωρείτε ότι η έξοδος από το Ευρώ είναι αναπόφευκτη και πως η Ελλάδα θα υποθηκευτεί. Αυτό που λέτε είναι φοβερό!

- Αυτό που λέω είναι η πραγματικότητα. Η Ελλάδα είναι ούτως ή άλλως υποθηκευμένη βάσει των μνημονίων. Όσο για την έξοδο, σας είπα ήδη, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Είναι θέμα χρόνου να συμβεί και θα συμβεί όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, στο κατάλληλο timing. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ρισκάρει ούτε παίζει με τέτοια θέματα.

- Σύμφωνα με όλα αυτά, η Ελλάδα δεν έχει μέλλον. Και ο Ελληνικός λαός δεν θα αντιδράσει σ' αυτή την κατάσταση;

- Προφανώς και θα αντιδράσει. Ίσως να το επιδιώκουν κιόλας!

- Τί εννοείτε;

- Έλληνας είστε, ξέρετε ΚΑΙ την ιστορία σας ΚΑΙ το dna σας.

- Μάλιστα, λακωνικός αλλά κατανοητός. Και η Ελληνική Κυβέρνηση; Το ξέρει; Κι αν ναι, τί κάνει γι’ αυτό;
- Η Ελληνική Κυβέρνηση αν δεν το ξέρει, τότε σίγουρα το υποθέτει, αλλά, λυπάμαι που το λέω, όπως πάντα κοιμάται τον ύπνο του δικαίου…

- Λέτε δηλαδή ότι θα βρεθεί απροετοίμαστη! Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την χώρα;

- Ότι προφανώς θα καταρρεύσει η οικονομία της.

- Τι εννοείτε; Ότι δεν θα τα καταφέρει επανερχόμενη στη δραχμή;

- Δεν εννοώ κύριε Μπουρδάνε, λέω ότι απ’ τη στιγμή που υπάρχει αυτό το σοβαρό ενδεχόμενο, έπρεπε από καιρό να είχε πέσει στο τραπέζι της Κυβέρνησής σας αυτό το ζωτικής σημασίας θέμα και να υπάρχει ένα σχέδιο αντιμετώπισης, εναλλακτικό έστω και σαν plan B. Απ’ τη στιγμή που στο αντίπαλο στρατόπεδο θεωρείται πιθανό και συζητιέται ένα Grexit, θα έπρεπε να είχαν πάρει τα μέτρα τους και οι δικοί σας Κυβερνώντες. Αυτό δεν είναι φυσικό και λογικό;

- Έτσι είναι δυστυχώς. Επανερχόμενος στην έξοδο της Ελλάδας απ' το Ευρώ, θεωρείτε ότι θα μπορούσε... (διακόπτει)

- Συγνώμη, δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω, καταλαβαίνετε τη θέση μου.

- Καταλαβαίνω ότι δεν θέλετε να προκαλέσετε πανικό, αλλά δεν είναι σωστό να αφήνετε τόσο σοβαρά υπονοούμενα.

- Δεν αφήνω υπονοούμενα, μιλάω ξεκάθαρα, απλά δεν μπορώ να πω περισσότερα.

- Μα τι λέτε κύριε Χούφτελ; (δημοσιογραφικά εκνευρισμένος) Αποκαλύπτετε πράγματα πάρα πολύ σημαντικά! Μία χώρα ουσιαστικά χωρίς νόμισμα, μόνη, με το τραπεζικό σύστημα ισοπεδωμένο και την οικονομία της σε ολική κατάρρευση...

- Αυτά έχουν ξανασυμβεί!

- Ποιά βλέπετε εσείς ως λύση σε όλα αυτά;

- Κοιτάξτε να δείτε, θα κρατήσω την λέξη ''μόνη'' που είπατε. Θα σας το πω απλά και πολύ περιεκτικά. Το κλειδί στο όλο πρόβλημα είναι οι συμμαχίες. Αν δε βρεθεί μία υπερδύναμη να αντικαταστήσει την Ε.Ε. και να σταθεί πλάϊ στην Ελλάδα ως στήριγμα ενεργό, ως αντίπαλο δέος στη Τρόϊκα, η χώρα σας δεν θα μπορέσει να σταθεί όρθια. Το τι θα ακολουθήσει, το αφήνω στη φαντασία σας…

- Τώρα φωτογραφίζετε την Ρωσία του Πούτιν! Να τα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να μη κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας.

- Δεν είναι μόνον αυτός κύριε Μπουρδάνε. Είναι ΚΑΙ αυτός.

- Ωραία. Κι αυτή η χώρα – υπερδύναμη όπως λέτε, θα το κάνει δίχως ανταλλάγματα;

- Όπως ξέρετε, ο κόσμος που ζούμε δεν είναι αγγελικά πλασμένος. Κανένας δεν βοηθάει κανέναν ανιδιοτελώς. Οι διπλωματίες και οι πολιτικές ήταν, είναι και θα είναι πάντα ωμές, τα συμφέροντα τεράστια, οι δράσεις σφοδρές και τα αποτελέσματα δυσάρεστα.

- Κι αν δεν συμβεί αυτό;

- Τότε φοβάμαι ότι θα υπάρξουν πολύ βίαιες αλλαγές.

- Μα τι εννοείτε πάλι;

- Αρκετά! είπα ήδη πάρα πολλά. Καλό βράδυ κύριε Μπουρδάνε και παρακαλώ πολύ να τηρήσετε τη συμφωνία μας και να μη δημοσιεύσετε το όνομά μου.

- Ένα τελευταίο: όταν λέτε ''βίαιες αλλαγές'' αναφέρεστε σε κοινωνικές αναταραχές, σε λαϊκές εξεγέρσεις;

- Αυτά τα ολίγα (πολύ απότομα).

- Καταλαβαίνω και δεν θα επιμείνω άλλο. Σας ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη, αν και μας σοκάρατε με όλα αυτά που αποκαλύψατε απόψε, αξιότιμε Κύριε Χούφτελ.

- Εγώ σας ευχαριστώ και επαναλαμβάνω και τονίζω την ανωνυμία μου στο άρθρο σας.

Ήταν η συνέντευξη που παραχώρησε στις 3-6-2015 ο πολιτικοοικονομικός αναλυτής κ. Βέρνερ Φον Χούφτελ στον δημοσιογράφο μας Κωνσταντίνο Μπουρδάνο. Ευχαριστούμε που μας παρακολουθήσατε. Από το κανάλι MUGA, καληνύχτα σας.

* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Facebook
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Twitter
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Pinterest
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Google+
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Dailymotion

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.