Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 3 Μαΐου 2015

"Όλοι τόσο διαφορετικοί, μα όλοι τόσο όμοιοι"

Γράφει η Βασιλική Μαυρογονάτου
Οικονομολόγος – Ειδική παιδαγωγός
Όλοι μας ανεξαιρέτως, γεννιόμαστε διαφορετικοί. Ακόμη και τα μονοζυγωτικά δίδυμα έχουν κάποιες διαφορές, ιδίως στο χαρακτήρα. Ωστόσο, όλοι οι άνθρωποι έχουμε την τάση να θέλουμε να μοιάσουμε σε κάποιον άλλο. Σε αυτό βέβαια συνετέλεσε κατά πολύ η ύπαρξη της τηλεόρασης και της μόδας. Κατά περιόδους αλλάζει το στυλ στα μαλλιά στα ρούχα και εμείς σπεύδουμε να το ακολουθήσουμε.
Όλο αυτό το παιχνίδι των εταιριών, έχει μπεί τόσο καλά μέσα μας που φτάσαμε να κατακρίνουμε το διαφορετικό. Σχολιάζουμε το ντύσιμο, το σωματότυπο, ακόμη και τη νοητική καθυστέρηση ή υπεροχή. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του νυν υπουργού οικονομικών, ο οποίος θεωρείται από την ακαδημαϊκή κοινότητα ένας από τους ευφυέστερους ανθρώπους, παρόλαυτα έγινε αντικείμενο σχολιασμού από τα μέσα για το ντύσιμό του και αν αυτό συμβαδίζει με τις περιστάσεις. Ποιος είναι αυτός που καθορίζει πως πρέπει και δεν πρέπει να είναι ένας άνθρωπος; Πως κρίνεται η ομορφιά; Υπάρχουν κάποιοι κανόνες πια. Να είσαι ψηλός, καχεκτικά αδύνατος απίστευτα γυμνασμένος και πάνω απ’ όλα αρτιμελής. Ασχέτως εάν δεν ξέρεις να μιλήσεις, δεν μπορείς να συναναστραφείς με τους συνανθρώπους σου, είσαι αγενής, ακόμη και αισχρός. Πάνω απ’ όλα η ομορφιά.

Πόσες είναι οι φορές που έπιασες τον εαυτό σου να κοιτάς περίεργα, κάποιον ευτραφή, κάποιον που ντύνεται διαφορετικά, που έχει διαφορετικό χρώμα δέρματος; Ακόμη και κάποιον σε αναπηρικό καροτσάκι; Γιατί έγινε αυτό; Χαλάει την αισθητική μου, μου είπε κάποιος. Γίναμε έρμαια της εικόνας και του δήθεν. Ξεχάσαμε πως ήμασταν, ιδιαιτέρως οι Έλληνες, με τους συνεχείς πολέμους, όταν μας έδερνε η φτώχεια και δεν είχαμε οι περισσότεροι δεύτερο παντελόνι να φορέσουμε. Φτάσαμε τώρα εμείς να κρίνουμε άλλους. Τρέμουμε μην τυχόν κριθούμε και δεν αρέσουμε.

Αν δεν συμβαδίζεις με αυτά τα πρότυπα, τι γίνεται; Παλεύεις να μοιάσεις σε κάποιον με διάφορους τρόπους. Άλλος χτενίζεται με συγκεκριμένο τρόπο, άλλος ντύνεται με ότι επιτάσσει η μόδα, για να μοιάσει τον τάδε και τον δείνα. Άλλος κάνει πλαστικές. Άλλος κάνει δίαιτες και μόλις αδυνατίσει συνειδητοποιεί πως δεν είναι αρκετά ψηλός και τώρα τι γίνεται; Η υπερπροσπάθεια αυτή, το μόνο που προσφέρει είναι να τον οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε κατάθλιψη.

Δυστυχώς ή ευτυχώς κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να μοιάσει σε άλλον. Είμαστε όλοι μοναδικοί με τα ελαττώματα μας και τις ιδιαιτερότητές μας. Πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας και ίσως έτσι καταφέρουμε να αγαπήσουμε τον διπλανό μας. Ίσως πάψουμε να μετράμε τα πάντα γύρω μας, με κιλά, εκατοστά και διάφορα άλλα στερεότυπα. Ίσως έτσι μειωθεί έστω λίγο ο υπέρμετρος εγωισμός που μας έχει καταβάλλει και ασχοληθούμε με πιο ουσιώδη πράγματα. Ίσως αρχίσουμε ως Έλληνες, να δουλεύουμε το μυαλό μας λίγο παραπάνω και να αρχίσουμε πάλι να μεγαλουργούμε.

Μη φοβάστε το διαφορετικό, αυτό μας έφτασε εδώ. Πολλοί διαφορετικοί και κατά τ’ άλλα «περίεργοι» μας πρόσφεραν επιστημονικές ανακαλύψεις και τεχνολογικά επιτεύγματα. Ποιος από εμάς δεν θα κοιτούσε περίεργα τον σημερινό μεγάλο επιστήμονα Στηβεν Χοκινγκ, εάν δεν γνώριζε ποιος είναι. Γι’ αυτό ας συμφιλιωθούμε με την εικόνα μας και ας παλεύουμε να ομορφύνουμε τον εσωτερικό μας κόσμο.

1 σχόλιο:

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.