Αποστολή: Πάνος Γεωργιάδης
Μια εξαιρετική εκδήλωση με θέμα «Πάϊκο προοπτικές αειφόρου Τουριστικής Ανάπτυξης» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, στο Κέντρο Νεότητας Γουμένισσας.
Διοργανωτής η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, ενώ η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου Mediterranean Route for Tourism and Culture, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα “ENPI CBC MED”.
Η εκδήλωση εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο δράσεων των παραπάνω φορέων, που έχουν ως βασικό στόχο την προώθηση του θεματικού τουρισμού και γενικότερα εναλλακτικών μορφών τουρισμού μέσω στοχευμένων ενεργειών διάχυσης και οργάνωσης εκδηλώσεων.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε τρεις ενότητες, για τον Θρησκευτικό Τουρισμό-Μοναστήρια, Οινοποιεία-Τοπικά Προϊόντα, και Φύση- Διαδρομές-Εναλλακτικές Δραστηριότητες.
Στο χαιρετισμό του, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι : “ Επιλέγουμε συμβολικά τη Γουμένισσα για να πραγματοποιήσουμε την πρώτη θεματική εκδήλωση, από την ανάληψη της θητείας μας. Μια περιοχή η οποία αν και έμεινε πίσω τουριστικά, έχει τεράστιες δυνατότητες αλλά και τα περιθώρια για να την αναδείξουμε όπως της αξίζει. Κέντρο της πολιτικής μας είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, υποστηρίζοντας έμπρακτα τη λογική του 12μηνου τουρισμού. Ναι, στηρίζουμε το μοντέλο «ήλιος-θάλασσα», αλλά πρέπει να ταυτόχρονα να αναπτύξουμε και τις εναλλακτικές μορφές που προσφέρει απλόχερα αυτή η πανέμορφη περιοχή. Δηλώνουμε ενωμένοι και με κοινό σχέδιο δράσης, ενώ οι βασικές κινήσεις μας θα είναι η ανάδειξη του θρησκευτικού, αγροτικού, οινικού, και περιηγητικού τουρισμού, αλλά και συνεργασία όλων των περιοχών της Περιφέρειας συνολικά και όχι ξεκομμένα. Την πρόσφατη επιτυχημένη εκδήλωση η οποία έγινε στο Μουσείο Ακρόπολης από τη Χαλκιδική, θα προτείνω να γίνει παρόμοια και για το Κιλκίς-Γουμένισσα», ενώ κλείνοντας τόνισε « Για το νέο ΕΣΠΑ 2014-20120 προτεραιότητα μας, θα είναι η προβολή των περιοχών μας.»
Ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Γιάννης Γιώργος είπε: « Στόχος είναι, να προβάλουμε όλες τις περιοχές της Περιφέρείας μας, εκτός από τις δημοφιλείς Χαλκιδική-Πιερία. Θα προσπαθήσουμε να πολεμήσουμε την «εποχικότητα» μεταξύ Απριλίου-Σεπτεμβρίου, και αυτό θα επιτευχθεί μόνο αν ασχοληθούμε και με τις άλλες περιφερειακές ενότητες»
Όλες οι ομιλίες ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετικές και ενδιαφέρουσες, με ανθρώπους που γνωρίζουν σε βάθος και βιώνουν καθημερινά τον τουρισμό. Ήταν ένα επιτυχημένο εγχείρημα, σε μια εκπληκτική ομορφιάς περιοχή, που δυστυχώς όμως δεν έχει ακόμη «τουριστική συνείδηση». Τουλάχιστον ήταν η ευκαιρία να είναι εκεί οι περισσότεροι τοπικοί άρχοντες της περιοχής ώστε να μάθουν επιτέλους να ακούνε αλλά και να συνεργάζονται. Απόντες οι τουριστικοί πράκτορες, οι οποίοι θα έβρισκαν απίστευτα νέα πακέτα για να πουλήσουν.
Στην ενότητα «Θρησκευτικός τουρισμός-Μοναστήρια» όπου αυτός ο τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα επισκεψιμότητας της περιοχής, μίλησε ο π. Χριστόδουλος Παπακώστας με θέμα την «Ανάδειξη του έργου Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου Γουμένισσας & μοναστηριών της περιοχής». Θετική εντύπωση στο ακροατήριο, προκάλεσε το γεγονός μελέτης κατασκευής γεωθερμίας στον παραπάνω ιερό ναό.
Στην ενότητα «Οινοποιεία-Τοπικά προϊόντα Π.Ο.Π.» ο Δημήτρης Τάσκος (ειδικός στην αμπελουργία-οινολόγος) ανέπτυξε το θέμα «Οινοτουρισμός στην περιοχή του Πάϊκου» ο οποίος αναφέρθηκε στη μακραίωνη πορεία της τοπικής αμπελουργίας και οινοποιίας, αλλά και στη σημαντική αξία του κρασιού ως μοχλού τουριστικής ανάπτυξης.
Ο Δάνος Δανιηλίδης πρώην δημοσιογράφος του τουρισμού, ο οποίος διατηρεί σήμερα στο Πάϊκο την οικοτεχνία «Γλυκομαγεία» στο χωριό Καστανερή, ανέπτυξε το θέμα: “Πάϊκο: Ένα ιδανικό βουνό για βιωματικές οικοτουριστικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους» . Ο Δάνος Δανιηλίδης ανήσυχη και δραστήρια προσωπικότητα, επισκέφτηκε κάποια στιγμή το Πάϊκο, το αγάπησε, το λάτρεψε, αν και Θεσσαλονικιός . Αγόρασε μια μικρή έκταση από καστανιές αρχικά για προσωπική χρήση, ενώ σήμερα ο χώρος αποτελεί έναν επισκέψιμο καστανεώνα, ιδανικό για οικογένειες, σχολεία, μεμονωμένους κ.α. όπου ανάλογα την ηλικιακή ομάδα, παρέχονται βιωματικά προγράμματα, τα οποία συνδυάζουν την ψυχαγωγία με τη γνώση, την ευαισθητοποίηση της προστασίας του περιβάλλοντος, γευστικές δοκιμές από τοπικά προϊόντα που φτιάχνει η σύντροφός του Μάγια κ.α.
Στην 3η Ενότητα Φύση-Διαδρομές-Εναλλακτικές δραστηριότητες,
η Μαρία Μουζούρη, επιχειρηματίας αναφέρθηκε στις «Πεζοπορικές διαδρομές-Ποδήλατο-Ημιμαραθώνιος» αλλά τόνισε επιπλέον ότι : “ Όποιοι έρχονται για πρώτη φορά στα μέρη μας, φεύγουν ενθουσιασμένοι, γιατί βρήκαν πολλά παραπάνω από αυτά που περίμεναν. Αυτοί οι άνθρωποι είναι και η καλύτερη διαφήμιση και φυσικά δωρεάν. Τη διαφορά την κάνει ο άνθρωπος. Άλλο η «ταξιδιωτική εντύπωση» και άλλο η «ταξιδιωτική εμπειρία». Και εμείς στη Γουμένισσα προσφέρουμε απλόχερα το δεύτερο. Με πεζοπορίες σε παρθένα μπάνια σε ποτάμια, ποδηλασίες, γεύσεις, οίνοι, αυθεντικά παιχνίδια για παιδιά με τους γονείς τους, με ζυμώματα, μαγειρικές, τρύγους, καζάνια για τσίπουρα, μέχρι και γιόγκα σε οινοποιείο ! και τόσα άλλα.» ενώ κλείνοντας είπε: « Τον επισκέπτη δεν τον περιμένεις να έρθει, αλλά τον καλείς για να έρθει… Ακόμη και ντόπιοι της περιοχής δεν πιστεύουν στην αξία του τόπου τους, ρωτώντας συχνά τους επισκέπτες με απορία, για ποιο λόγο ήρθαν στην περιοχή τους…»
Ο Ανέστης Οσσιπίδης, τουριστικός πράκτορας της εταιρίας ΠήγασοςTravel με έδρα τη Γερμανία και ασχολία στο θεματικό τουρισμό, με θέμα «Επιτυχημένες πρακτικές ανάδειξης νέων τουριστικών προορισμών», αναφέρθηκε στο Γερμανικό μοντέλο, το οποίο έχει και μεγάλη επιτυχία: «Το October Fest στο Μόναχο μαζεύει 6.400.00 επισκέπτες από όλη τη γη μέσα σε 14 ημέρες ,ενώ η Ελλάδα 18.000.000 όλο το χρόνο. Για τη μπύρα πιστεύετε; Όχι φυσικά, αλλά για όλο αυτό το μύθο που δημιουργήθηκε γύρω από την μπύρα. Οι ξένοι λειτουργούν επαγγελματικά με στόχο το κέρδος όλων, αντίθετα με εμάς που τα θεωρούμε ως απλές κοινωνικές εκδηλώσεις. Κάνουμε τέτοιες εκδηλώσεις προσφέροντας πχ το κρασί και άλλα προϊόντα δωρεάν, υποβαθμίζοντας οι ίδιοι την αξία των πραγμάτων από τα οποία ζούμε. Λάθος προσέγγιση κατά τη γνώμη μου. Επίσης θα πρέπει να δουλέψετε αρχικά στο κομμάτι συντονισμού όλων των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο στους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό. Αν δεν πιστέψουν όλοι, ότι η συμμετοχή τους θα φέρει κέρδη ξανά σε όλους, τότε δύσκολα θα έρθουν τουρίστες.»
Ο Βαγγέλης Κυριακού, από τη δημοτική επιχείρηση Πέλλας, αναπτύσσοντας με τρόπο άμεσο το θέμα «Το άλλο Πάϊκο, Πέλλα-Συνέργειες-Συνεργασίες», αφού τόνισε ότι πρέπει οπωσδήποτέ να διαγραφεί από το λεξιλόγιο του τουρισμού η λέξη «εποχικότητα», έθεσε το ερώτημα στους ντόπιους: « Θέλετε πραγματικά τουρισμό…;» και συνέχισε « Το αδελφάκι του τουρισμού είναι ο πολιτισμός. Και πολιτισμός είναι η αναγνώριση του άλλου. Εάν εδώ δεν αναγνωρίσετε εαυτούς και αλλήλους δεν πρόκειται ποτέ να κάνετε τουρισμό.» Επίσης τόνισε το μυστικό για την ύπαρξη τουρισμού βρίσκεται σε τρεις λέξεις: «Τόπος-Μύθος- Δίκτυο».
Ο Φώτης Κιλιπίρης, καθηγητής διοίκησης τουριστικών επιχειρήσεων & φιλοξενίας, Τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων, Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στις «Προϋποθέσεις και Προοπτικές της Τουριστικής ανάπτυξης του Πάϊκου λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: « είναι απαραίτητη η δημιουργία μοναδικής τουριστικής εικόνας “brand name” με βάση τα μοναδικά σημεία της περιοχής, και ότι ο ευχαριστημένος επισκέπτης θα μιλήσει θετικά σε 5 άτομα, ενώ ο δυσαρεστημένος σε 15»
Ο Παναγιώτης Κωνσταντινίδης της Αναπτυξιακής Κιλκίς και συντονιστής του προγράμματος Leader, αναφέρθηκε στο ρόλο της ΑΝ.ΚΙ. στην τουριστική ανάπτυξη, ως φορέα σχεδιασμού, υλοποίησης και συντονισμού, ενώ επίσης παρέμβαση διαμαρτυρίας για τα προβλήματα στο χωριό Λειβάδια, έκανε ο κ. Άρης Λιβανός.
Σύντομους χαιρετισμούς έκαναν επίσης : ο Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημήτριος , ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Περικλής Κολότσιος, ο δήμαρχος Γουμένισσας Χρήστος Γκουντενούδης και ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου της πόλης Αθανάσιος Τραχανίδης, ενώ τον επιτυχημένο συντονισμό της εκδήλωσης η Μαριάννα Σκουλαρικά από την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς.
Η εκδήλωση έκλεισε με τι άλλο; Με γευσιγνωσία από τοπικά προϊόντα και οινογνωσία των εκπληκτικών και εκλεκτών τοπικών κρασιών της Γουμένισσας στον επισκέψιμο Νερόμυλο Γιαπατζή. Φυσικά από μια τέτοια εκδήλωση δεν θα μπορούσαν να λείψουν ήχοι και μελωδίες από τα περίφημα «Χάλκινα» της Γουμένισσας.
Πηγή: Omorfa taxidia facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.