Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Τι είπε ο Θόδωρος για το θέμα «Αριστερά-Κεντροαριστερά ποια σχέση;»

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου το φόρουμ διαλόγου, που διοργάνωσε η «Κοινωνία Πρώτα», με θέμα «Αριστερά-Κεντροαριστερά: ποια σχέση; ». Πήραν μέρος εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων και ανεξάρτητες προσωπικότητες: Δημήτρης Βίτσας (Γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ), Πέτρος Τατσόπουλος (ανεξάρτητος βουλευτής), Γιάννης Τσιρώνης (Οικολόγοι Πράσινοι), Νικήτας Κανάκης (Κοινωνική Συμφωνία), Στέλιος Κούλογλου (δημοσιογράφος), Ανδρέας Νεφελούδης (Αριστερή Προοπτική), Θάνος Κοντάργυρης (ΑΤΤΑC Ελλάδα), Θανάσης Οικονόμου (πρ. Βουλευτής Ιωαννίνων, Κεντρική Επιτροπή ΔΗΜΑΡ), Σταμάτης Μαλέλης (δημοσιογράφος, Κεντρική Επιτροπή ΔΗΜΑΡ), Μαρία Θεοχάρη (πρ. Βουλευτής Καρδίτσας) κα. 

Στην κατάμεστη αίθουσα του Polis Café οι συμμετέχοντες διατύπωσαν τις απόψεις τους για τον ορισμό και τον ρόλο της Κεντροαριστεράς στην σημερινή πολιτική συγκυρία. Μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις, διαφάνηκαν ισχυρά σημεία σύγκλησης όσο αφορά την απόρριψη της κυβερνητικής πολιτικής και την συμμετοχή σε αυτή υποτιθέμενων «κεντροαριστερών» δυνάμεων. Αναπτύχθηκαν προτάσεις, οι οποίες σκιαγραφούν σημαντικά κοινά πεδία. Ο χθεσινός ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος, καθώς και το ενδιαφέρον του κοινού σε όλη τη διάρκεια της πολύωρης σύζητησης συμβάλουν στην προοπτική δημιουργίας μιας ευρύτερης συμμαχίας προοδευτικών, δημοκρατικών, αριστερών, οικολογικών δυνάμεων.

Την εκδήλωση συντόνισαν ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης και ο βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης. Τη συζήτηση άνοιξε ο βουλευτής Κιλκίς Θόδωρος Παραστατίδης (Κοινωνία Πρώτα), ως μέλος του συντονιστικού και οικοδεσπότης, του οποίου η τοποθέτηση έχει ως εξής :

«Ως μέλος της συντονιστικής ομάδας του Πολιτικού φορέα «Κοινωνία Πρώτα», χαιρετίζω την παρουσία όλων των παρευρισκομένων στη σημερινή εκδήλωση, που έχει ως θέμα συζήτησης «Αριστερά - Κεντροαριστερά και ποια η σχέση των δύο».

Το θέμα που καλούμαστε να συζητήσουμε, προέκυψε από την ανάγκη αποσαφήνισης της έννοιας των όρων αυτών, για τη δημιουργία μίας σύγχρονης, αριστερής, προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης.

Πολλές οι συζητήσεις που γίνονται γύρω από την Αριστερά και ιδίως γύρω από την Κεντροαριστερά και εξίσου πολλές είναι οι φορές που η επίκληση του όρου αυτού, γίνεται αναλόγως των σκοπιμοτήτων που ορισμένοι θέλουν να εξυπηρετήσουν.

Είναι λοιπόν ανάγκη, να προσδιορίσουμε και ενδεχομένως να προχωρήσουμε σε μια βαθύτερη ανάλυση αυτών των πολιτικών όρων, όπως επίσης είναι σημαντικό, να αναζητήσουμε τη σχέση μεταξύ τους και πώς αυτή μπορεί να αποτυπωθεί στη σημερινή πολιτική πραγματικότητα.

Έτσι, λοιπόν, τίθεται το ερώτημα Τι είναι κεντροαριστερά σήμερα, τι κυβερνώσα αριστερά και ποια η σχέση των δύο.

Εκτιμώ πως η έννοια του όρου αριστερά, εν γένει, περιέχει ένα πιο ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα σε αντίθεση με τον όρο κεντροαριστερά.

Μία σύγχρονη δημοκρατική και αριστερή προοδευτική παράταξη στοχεύει κυρίως :
Στην κοινωνική δικαιοσύνη, 

Στη δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος και στην βελτίωση της μισθωτής εργασίας, 

Στη διεύρυνση της δημοκρατίας μέσα από τη θωράκιση των θεσμών, 

Στην καταπολέμηση της διαφθοράς και διαπλοκής, 

Στην προώθηση του κοινωνικού διαλόγου καθώς και μία σειρά άλλων παρεμβάσεων προς όφελος των πολιτών.

Δυστυχώς, οι συζητήσεις που γίνονται σήμερα από τα υπάρχοντα κόμματα και τους διάφορους πολιτικούς σχηματισμούς για τη συγκρότηση της κεντροαριστεράς, αντί να γίνονται με όρους προοδευτικούς, γίνονται με όρους άκρως συντηρητικούς.

Για αυτούς προέχει η δημιουργία αντίπαλου δέους απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και όχι απέναντι στη σημερινή συγκυβέρνηση και τις δεξιές συντηρητικές πολιτικές που αυτή εκφράζει.

Πρέπει να κατανοήσουν όλοι αυτοί που καταβάλλουν προσπάθειες να συγκροτήσουν το χώρο της κεντροαριστεράς, πως ο φυσικός σύμμαχος σήμερα αυτής της παράταξης είναι οι δημοκρατικές, προοδευτικές, αριστερές και όχι συντηρητικές δυνάμεις.

Οι δημοκρατικοί πολίτες το έχουν κατανοήσει αυτό, γι’ αυτό θα δώσουν τη δυνατότητα δημιουργίας μιας δημοκρατικής προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ για την ανατροπή της σημερινής ακολουθούμενης πολιτικής.

Πιστεύω, πως η σημερινή εκδήλωση, θα δώσει απαντήσεις στις αναφορές αυτές και αυτό επιβεβαιώνεται από την παρουσία σημαντικών εκπροσώπων, κομμάτων και πολιτικών σχηματισμών που θα λάβουν το λόγο στη συνέχεια.

Εύχομαι κάθε επιτυχία. »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.