Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Επίσκεψη του 5ου δημοτικού σχολείου Κιλκίς στο ΚΠΕ Μαρώνειας.

Της Αφροδίτης Ντίνου
Στο 5ο δημοτικό σχολείο Κιλκίς υλοποιούμε για 2η χρονιά το περιβαλλοντικό πρόγραμμα ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ και στα πλαίσια αυτού έχουμε ενταχθεί στο θεματικό δίκτυο του ΚΠΕ Μαρώνειας «Το ευρωπαϊκό ορειβατικό μονοπάτι Ε6». Κάναμε λοιπόν μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΠΕ Μαρώνειας με την Ε’ τάξη του σχολείου μας και συνοδούς εκπαιδευτικούς τους Μαρία Πραξιγά, Μιχάλη Μηλιόγλου και Αφροδίτη Ντίνου (υπεύθυνη του προγράμματος)

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρακολουθήσαμε στο ΚΠΕ Μαρώνειας ήταν τριήμερο κι εκεί γνωρίσαμε τους συνεργάτες μας, συμμαθητές μας από το 1ο Δ.Σ. Περάματος Ιωαννίνων. Συναντηθήκαμε όλοι στον παραδοσιακό οικισμό της Μαρώνεια, επισκεφτήκαμε το αρχαιολογικό μουσείο, που στεγάζεται στο αρχοντικό Ταβανιώτη και στη συνέχεια οι ομάδες πήραν οδηγίες και ξεκίνησαν για το παιχνίδι προσανατολισμού μέσα στο χωριό. Μέρος του ορειβατικού μονοπατιού Ε6 περνάει μέσα από το χωριό και με την ευκαιρία του παιχνιδιού συναντήσαμε ιστορικά κτίρια, βρύσες, καμπαναριά τα οποία ήταν δωρεές πλουσίων κατοίκων της περιοχής, από τον 19ο και αρχές του 20ου αιώνα.

Συνεχίσαμε σε άλλο τμήμα του Ε6 στο Δάσος Οργωμένου, όπου δεν περπατήσαμε πολύ, αλλά περισσότερο παίξαμε παιχνίδια συνεργασίας, εμπιστοσύνης κι αισθήσεων.

Στο παιχνίδι με τους καθρέφτες έπρεπε να εμπιστευτείς τον οδηγό και την ομάδα σου, ώστε να μπορείς ν’ απολαύσεις το ταξίδι στα σύννεφα, μέσα απ’ τον καθρέφτη. Με το «βρες το δέντρο σου» ενεργοποιήθηκε η αίσθηση χώρου και αφής, αφού έπρεπε να έχεις κλειστά τα μάτια. Το «παιχνίδι της σιωπής» μας το επέβαλε το Δάσος στην ουσία, γιατί, κλείνοντας τα μάτια κι αγκαλιάζοντας ένα δέντρο ενεργοποιήθηκαν όλες οι αισθήσεις μας και νιώσαμε μυρωδιές, το αεράκι, την υφή του δέντρου, τους ήχους του δάσους…

Η εμπειρία ήταν ανεπανάληπτη και νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας, την Έφη Δούπα (υπεύθυνη του ΚΠΕ) και την Δάφνη Κυνδελέρου για τη φιλοξενία και την καθοδήγηση.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.