Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Κιλκίς 2.015 μΧ. Ο νέος δήμαρχος Κιλκίς εγκαινιάζει το Μουσείο Σιταριού. Εκατoντάδες επιπλέον θέσεις εργασίας είναι γεγονός!

Γράφει ο Πάνος Μαύρος
Μεγάλη ημέρα σήμερα στο Κιλκίς! Ο νέος δήμαρχος Κιλκίς εγκαινιάζει επιτέλους το Μουσείο Σιταριού. Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε, έσκυψε το κεφάλι και δουλεύει μόνο για το καλό της πόλης και των κατοίκων της. Τέρμα οι άσκοπες εμφανίσεις σε εκκλησίες, κέντρα διασκέδασης, αδιάφορες εκδηλώσεις. Τέρμα τα μεγάλα λόγια, οι υποσχέσεις, τα γλειψίματα, τα ρουσφέτια, οι γνωριμίες και το βόλεμα των δικών μας παιδιών…. Δουλειά και μόνο δουλειά.. Για το καλό του Κιλκίς…

Πρώτη του προτεραιότητα ήταν να αξιοποιήσει ότι ακίνητο υπήρχε, αλλά τόσα χρόνια και κανένας δεν το εκμεταλλευόταν. Η αρχή έγινε με το κτίριο της παλιάς Νομαρχίας. Όχι εκείνο το ψηλό και απαίσιο που ανήκει στη Μητρόπολη. Για το άλλο μιλάμε, το υπέροχο νεοκλασικό κτίριο απέναντι από το Αρχαιολογικό μουσείο που ρήμαζε…

Όπως δήλωσε στο CNN Gnomi Kilkis : «Μας έσκασαν οι προηγούμενοι τόσα χρόνια «Τώρα θα το εκμεταλλευτούμε», «αύριο θα αποφασίσουμε», «Πινακοθήκη θα γίνει», «θα βάλουμε καλλιτεχνικές ομάδες του Δήμου» θα, θα, θα, θα…… Επαγγελματίες ψεύτες; Αδιάφοροι; Ανίκανοι; Διαλέγετε και παίρνετε… 


Τώρα όμως επί δημαρχίας μου, θα γίνει αυτό που πρέπει… Ήδη προσλάβαμε για να το στελεχώσουν 100 άνεργα Κιλκισιωτόπουλα (διοικητικοί υπάλληλοι, γεωπόνοι, τεχνίτες , ξεναγοί, φύλακες, εργάτες κτλ). Η αντιπολίτευση και οι δήθεν προοδευτικοί με κατηγορούν για ρατσιστή που προσέλαβα μόνο Κιλκισιωτόπουλα. Εγώ είμαι δήμαρχος Κιλκίς. 

Το Τεπελένι, η Βομβάη, το Πλόβντιβ και η Αμαλιάδα έχουν δικό τους δήμαρχο. Ας απευθυνθούν εκεί, οι πολίτες τους… Εγώ θα εκλέχτηκα για να βοηθήσω το δικό μου τόπο, τους δικούς μου πολίτες.. Με κατηγορούν όσοι με ψήφισαν, ότι δεν προσέλαβα σε αντάλλαγμα του ψήφου, τα παιδιά τους. Εγώ εκλέχτηκα για να αξιοποιήσω τους άξιους, τους εργατικούς, τους καταρτισμένους. Την επόμενη φορά να μην με ξαναψηφίσετε…..»

Εδώ και χρόνια είχαμε ένα κτίριο κόσμημα για την αρχιτεκτονική του, που παρέμενε κλειστό, ανεκμετάλλευτο, ρημαγμένο, αφημένο στη μοίρα του. Λόγια; Άφθονα. Από πράξεις πάσχουμε…

Να πεις ότι έχουμε και πολλά τέτοια κτίρια στην πόλη μας; 2-3 όλα και όλα, κι όμως ετοιμόρροπα, εστίες μόλυνσης, και εικόνες παρακμής.

Δουλειές δεν είχαμε, ανάπτυξη μόνο στα λόγια, τα όνειρα είχαν τελειώσει από καιρό. Έπρεπε από κάπου να ξεκινήσουμε.

Το κάναμε «Μουσείο Σιταριού και Αγροτικής Ζωής». Το σιτάρι πάντα ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των Κιλκισιωτών. Αυτός ο τόπος χάρη σε αυτό το σημαντικό δημητριακό επιβίωσε, αναπτύχθηκε και είχε δουλειές. Η δε αγροτική ζωή, ήταν η βασική απασχόληση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Μιλάμε για την προ-επιδοτήσεων εποχή… Γιατί μετά, οι πονηρές και γλυκές επιδοτήσεις παραμύθιασαν τον κοσμάκη και έγινε τεμπελάκος… Τα παλιά χρόνια οι αληθινοί «αγρότες», έβαζαν σιτάρι χρόνο παρά χρόνο. Την ενδιάμεση χρονιά έβαζαν ποικιλία δημητριακών. Έτσι εξασφάλιζαν την τροφή για αυτούς και τα ζώα τους, αλλά συγχρόνως «ξεκούραζαν» το χωράφι, για να γίνει αποδοτικότερο την επόμενη χρονιά. Οι «έξυπνοι» ηγέτες όμως επινόησαν τις επιδοτήσεις, και τσίμπησαν τα «ψαράκια»…

Οι άλλοι έχουν γαλάζιες θάλασσες, και εμείς ήμαστε «πνιγμένοι σε μια ατέλειωτη χρυσαφένια θάλασσα σιτοκαλαμιών». Αυτό καθόριζε και την οικονομική ζωή της πόλης. Χάλια η παραγωγή και οι τιμές; Χάλια και η τοπική αγορά. Ντόμινο η κατάσταση. Αυτό καθορίζει και την αισθητική του νομού. Το καλοκαίρι στις ξέρες, λες και είμαστε κάτι μεταξύ Σαχάρας, Αριζόνας και Φάρ Ουέστ…

Από το ταπεινό σιταράκι όμως, φτιάχνεται ο άρτος ο επιούσιος. Η σημαντικότερη ίσως τροφή για την επιβίωση του ανθρώπου. Άρτος, « το άρτιον παρασκεύασμα εκ του σίτου». Η μοναδική τροφή που την τρως καθημερινά και δεν την σιχαίνεσαι.

Δεν έπρεπε να προβάλουμε και να αναδείξουμε αυτόν τον πολύτιμο καρπό που παράγει η γη μας τόσο απλόχερα; Μέχρι και η θρησκεία μας με άρτο και κρασί συμβολίζει το αίμα και σώμα του Χριστού. Για κρασί μη στεναχωριέστε έχουμε το υπέροχο της Γουμένισσας.

Πέρα από το κλίμα, και το νοσοκομείο (παλιά βέβαια) τι άλλο έχουμε να προβάλλουμε; ΤΙΠΟΤΑ…

Για το «στήσιμό του» του μουσείου μας συνεχίσαμε την πετυχημένη συνταγή του Πολεμικού Μουσείου. Εντυπωσιακό, εκπαιδευτικό, συναρπαστικό, «ζωντανό».

Βάλαμε μέσα όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την καλλιέργεια, από τα παλιά μέχρι σήμερα. Όχι όμως σαν απλά εκθέματα, αλλά «ζωντανά» σε κίνηση, πάνω σε εικονικά χωράφια κατά στάδια ανάπτυξης, από τη σπορά μέχρι θερισμό. Με κέρινα ομοιώματα των αγροτών, με θόρυβο, ομιλίες, εντυπωσιακό φωτισμό κτλ.

Με τεράστιες ανάγλυφες μακέτες και τη βοήθεια computers θα δείχνουμε τον καρπό και τις ρίζες από «μέσα». Ειδικά με αυτό, τα πιτσιρίκα από τα σχολεία θα κατανοήσουν σε ρεαλιστικό επίπεδο τη διαδικασία ανάπτυξης του φυτού. Ήδη εκατοντάδες σχολεία από όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια έχουν κλείσει ραντεβού επισκέψεων !

Σε άλλο χώρο, θα εξηγούμε με οπτικοακουστικό σύστημα, τη θρεπτική αξία του φλοιού των φυτικών ινών, και του ορισμού «Ολικής άλεσης». Μόνο για αυτό το θέμα θα έχουμε ειδικό διατροφολόγο για την ενημέρωση των χιλιάδων ενηλίκων που τους ενδιαφέρει η υγιεινή διατροφή.

Υπάρχει τμήμα με τα παράγωγα του σιταριού. Εταιρείες διατροφής (αρτοβιομηχανίες, ζυμαρικών, μπισκότων κτλ), είναι χορηγοί στο μουσείο μας, όπου δίνουν τρόφιμά τους για δοκιμή, είτε σαν δωράκια κτλ. Μοσχοβολάει ο τόπος με ζεστά ψωμάκια και κουλούρια.

Σε άλλο χώρο ειδικά για παιδιά, τα μαθαίνουμε να ζυμώνουν και να ψήνουν παίζοντας. Μέχρι και κομμάτι «ανοιχτής» από μέσα, θεριζοαλωνιστικής μηχανής σε λειτουργία έχουμε, με τη μέθοδο Virtual reality, σε ειδικό διαμορφωμένο δωμάτιο, για να καταλάβουν οι επισκέπτες πως γίνεται η διαλογή του σπόρου κατά το θερισμό.

Στο τέλος έχουμε και ειδικό πρατήριο πώλησης, σε συνεργασία με την ΕΑΣ Κιλκίς, για να ψωνίσουν άλευρα όλων των ειδών από τον τόπο μας, αλλά και παράγωγα αυτών από τοπικά μαγαζιά (παξιμάδια, κουλούρια, ψωμιά κτλ) . Σε ειδικές εντυπωσιακές συσκευασίες για δώρο ή προσωπική χρήση. Εδώ η ένωση αρτοποιών Κιλκίς ο «Προφήτης Ηλίας», έχει ένα τεράστιο ενοικιαζόμενο χώρο και πουλά χιλιάδες ψωμιά, τυρόπιτες και γλυκά στους επισκέπτες.

Έχουμε και γραφείο «σύνδεσμο» για την απευθείας επαφή και πώληση των μεγάλων ποσοτήτων, μεταξύ των αγροτών μας και αγοραστών, για την αποφυγή μεσαζόντων και επίτευξη καλύτερης τιμής πώλησης.

Στα σχέδιά μας είναι να φτιάξουμε ένα χημείο, μια εταιρεία πιστοποίησης βιολογικού σιταριού, καθώς και τη χρηματοδότηση για έρευνα εναλλακτικών μορφών λίπανσης και καταπολέμησης των ζιζανίων, μακριά από τα δηλητηριώδη και επικίνδυνα ζιζανιοκτόνα. Δεν είναι απλά ένα εντυπωσιακό μουσείο.

Είναι το καλύτερο και γνωστότερο ινστιτούτο σιταριού παγκοσμίως. Χιλιάδες γεωπόνοι, διατροφολόγοι, χημικοί, εργαστήρια αρτοζαχαροπλαστικής, κτλ από όλο τον κόσμο θέλουν να το επισκεφτούν.

Ένα απλό μουσείο που δίνει δουλειά σε δεκάδες Κιλκισιώτες, αλλά και ανθρώπους που εμπλέκονται άμεσα (ξενοδοχεία, ταβέρνες, αγρότες, εμπορικά καταστήματα κτλ).

Κιλκίς 2.015 μΧ…. Δήμαρχε Κιλκίς, μας έφτιαξες πάλι…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.