Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Ευρωεκλογές 2014 - Η σημασία του σταυρού

Του Παύλου Πασσαλίδη
Το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο είναι αμφιλεγόμενο. Κάθε παράταξη δίνει τη δική της εκδοχή ως προς το αποτέλεσμα. Είναι έτοιμες να διατυπώσουν πολιτικά μηνύματα κατά πώς τις συμφέρει. Όλα όμως αυτά τελειώνουν την επομένη των εκλογών. Το γεγονός όμως που παραμένει είναι η εκλογή των 21 Ευρωβουλευτών που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας την πενταετία 2014- 2019.

Η δική μας άποψη ήταν, είναι και θα είναι επικεντρωμένη στις αρμοδιότητες, τη λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου και φυσικά στα οφέλη που θα προκύψουν για τους πολίτες και τη χώρα.

Η στάση και η απόδοση των 21 Ελλήνων Ευρωβουλευτών μπορούν να συμβάλλουν στη χαμένη αξιοπιστία της χώρας μας.

Οι αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου αποτελούν πολιτικές και πρακτικές οδηγίες προς τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. Καλούνται οι κυβερνήσεις και τα Κοινοβούλια των κρατών – μελών να ψηφίσουν νόμους, να εκδώσουν διατάγματα στο πλαίσιο των αποφάσεων – οδηγιών του Ευρωκοινοβουλίου.

Για παράδειγμα, το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο ψηφίζουν τους Κανονισμούς για τα Ευρωπαϊκά Ταμεία που χρηματοδοτούν τα Κοινοτικά Προγράμματα.

Αφορούν την καθημερινότητά μας, την Αγροτική Ανάπτυξη, την ύπαιθρο, την εδαφική συνεργασία μέσω INTERREG, το ΕΚΤ για την Απασχόληση, τις θέσεις εργασίας, το περιβάλλον κλπ.

Για τη χώρα μας υπάρχει αναντιστοιχία πόρων από την ΕΕ και ουσίας. Στη βελτίωση της απόδοσης για το νέο ΕΣΠΑ – ΣΕΣ θα είναι σημαντικός και ο ρόλος των Ελλήνων Ευρωβουλευτών. Αρκεί να κατανοήσουν το ρόλο τους, να τον αξιοποιήσουν για τους πολίτες και τη χώρα μας.

Ασφαλώς και πρέπει να υπάρχουν κριτήρια επιλογής, αλλά και ψήφισης των Ευρωβουλευτών. Κάθε παράταξη έχει κάνει τις δικές της επιλογές. Το διαφορετικό στις επικείμενες Ευρωεκλογές είναι ο σταυρός προτίμησης. Αυτό έχει ιδιαίτερη αξία και σημασία, πέραν των αρχικών σκοπιμοτήτων.

Οι υποψήφιοι εκτίθενται δημόσια, έρχονται άμεσα σε επαφή με φορείς και πολίτες. Προκύπτει έτσι μια νέα μορφή διαλόγου πανελλαδικής εμβέλειας. Δεν αρκούνται μόνο στη διαδικτυακή επικοινωνία για την αναζήτηση και προβληματισμό, για την αναζήτηση ιδεών και προτάσεων. Προσωπικά έχω συναντήσει πάνω από 15 υποψηφίους πολλών παρατάξεων. Με θεματολόγιο πάντοτε το ρόλο, την αποστολή, τις αρμοδιότητες και τη λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου. Για προβλήματα και προοπτικές της περιοχής μας, τοπικά – περιφερειακά – εθνικά.

Το ενθαρρυντικό είναι πως διαφαίνεται διάθεση συνεργασίας. Είναι από τα υπέρ της θέσπισης του σταυρού προτίμησης για την εκλογή των 21 Ευρωβουλευτών της Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.