Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Συμβουλές για το παιδί - Φιλικό σερφάρισμα - Τα πρώτα βήματα στο Διαδίκτυο

Γράφει ο Αναστάσιος Χινιτίδης*
Ακόμη και παιδιά προσχολικής ηλικίας έχουν την περιέργεια για τον κόσμο του δικτύου. Με γονική συνοδεία και τη σωστή χρήση, δεν υπάρχει πρόβλημα σε ένα κοινό ταξίδι ανακάλυψης. Ένας πολύ καλός τρόπος για τους νέους να ανακαλύψουν το δίκτυο είναι να τους προσφέρουν οι γονείς ήδη έτοιμες ιστοσελίδες με περιεχόμενο προσαρμοσμένο στην ηλικία τους. Είναι σημαντικό οι γονείς να βρουν χρόνο και να καθοδηγήσουν το παιδί σωστά και με ασφάλεια.

Το ανεξάρτητο σερφάρισμα προϋποθέτει μια ανεπτυγμένη δεξιότητα ανάγνωσης και γραφής, καθώς και την τήρηση ορισμένων κανόνων ασφαλείας.

Αυτό σημαίνει, ότι θα πρέπει να μιλήσετε με το παιδί σας για τυχόν προβλήματα, για προβληματικό περιεχόμενο στις σελίδες, και να κάνετε συμφωνίες. Καλά θα ήταν τέτοιες συμφωνίες να τις κάνετε γραπτώς, όπως για παράδειγμα:

1. Πόση ώρα μπορεί να σερφάρει

2. Σε τι σελίδες επιτρέπεται να σερφάρει

3. Πόσες μέρες την εβδομάδα (αναλόγως την ηλικία)

Μην ξεχνάτε ότι για ηλικίες μέχρι 12 ετών ανά 25 λεπτά σερφάρισμα πρέπει να υπάρχει 15 λεπτά διάλειμμα.

Σε γενικές γραμμές, καλό είναι για τους γονείς να έχουν ένα μάτι σε αυτό που το παιδί τους κοιτάζει η κατεβάζει. Για το σκοπό αυτό, συνιστάται ότι τα παιδιά κάτω των δώδεκα ετών να σερφάρουν στο οικογενειακό δωμάτιο.

Τεχνικά βοηθήματα μπορούν να υποστηρίξουν στενή παρακολούθηση από τους γονείς.

Σε κάθε συσκευή πολυμέσων, υπολογιστή, tablet  smartphone ή μία κονσόλα, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τον γονικό έλεγχο. Τα περισσότερα λειτουργικά συστήματα παρέχουν τη δυνατότητα να περιορίσετε το σερφάρισμα σε ένα προστατευόμενο χώρο ανάλογα με την ηλικία και σε ορισμένες λειτουργίες, όπως η εγκατάσταση των προγραμμάτων. Αυτό είναι γενικό καθήκον των γονέων των παιδιών έως δώδεκα ετών.

Οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά τις ρυθμίσεις και να αρνηθούν την πρόσβαση σε ένα μη ασφαλές δίκτυο/σελίδα με κωδικό πρόσβασης.

Είναι επίσης σημαντικό να ενεργοποιήσετε την προστασία για τις κινητές συσκευές, όπως smartphones και tablet. Αυτές εξαρτώνται από τα προγράμματα που περιορίζουν την πρόσβαση σε μια συγκεκριμένη επιλογή των apps.


Καλά είναι τα παιδιά να μην έχουν την δυνατότητα να ψάχνουν ότι θέλουν στο διαδίκτυο. Αυτό μπορείτε να το αποφύγετε εάν εγκαταστήσετε ειδικά προγράμματα αναζήτησης και τα προσαρμόσετε στον Browser όπως Firefox, GoogleChrome ή InternetExplorer.

Πέρα από το σερφάρισμα καλά είναι οι γονείς να μεταφέρουν στα παιδιά τους, και την δημιουργικότητα στον υπολογιστή, όπως για παράδειγμα:

1. Να δημιουργήσουν το δικό τους περιεχόμενο (κείμενο)

2. Να ασχοληθούν με εικόνες

3. Με κλιπ η μουσική

Φυσικά, οι γονείς θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι εξηγήσατε σωστά στο παιδί σας, ότι το περιεχόμενο του υπολογιστή είναι προσωπικό και το μοιραζόμαστε μόνο με φίλους.

* Ο Αναστάσιος Χινιτίδης είναι
Προγραμματιστής / Τεχνικός Η/Υ
Σχεδιαστής Πολυμεσικών και Ηλεκτρονικών Εφαρμογών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.