Τελετή επιμνημόσυνης δέησης υπέρ των αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών (Αθήνα, Λ. Μεσογείων 96) παρουσία της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας του Σώματος.
Στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ο Προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Κιούλος.
Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος και η λοιπή Φυσική Ηγεσία του Σώματος.
Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου και συγκεκριμένα ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτριος Κυριαζίδης, ο Βουλευτής του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο κ. Τάσος Μαυρόπουλος, η κα Ευαγγελία Κουρουπάκη από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, ο Βουλευτής του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Σπύρος Χαλβατζής, ο Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Βασίλειος Καπερνάρος, ο κ. Βασίλειος Μαστρογιάννης από τη Δημοκρατική Αριστερά και ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων κ. Γεώργιος Παπανδρέου.
Επιπλέον, παραβρέθηκαν ο Υπαρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Αδαμάντιος Σταματάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας, Αντιστράτηγος Σπυρίδων Παπασπύρου, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης, Υποστράτηγος Ευθύμιος Λυγιδάκης, ο Προϊστάμενος Κλάδου Οικονομικοτεχνικών και Πληροφορικής, Υποστράτηγος Αναστάσιος Λάσκαρης, ο Προϊστάμενος Κλάδου Ασφάλειας, Υποστράτηγος Δημήτριος Σοφιός, ο Προϊστάμενος Κλάδου Οργάνωσης & Ανθρώπινου Δυναμικού, Υποστράτηγος Γεώργιος Νίτσας, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας, καθώς και άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας.
Παρέστησαν, επίσης, εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων και ενώσεων αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας, λοιπό αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό, συγγενείς των θυμάτων αστυνομικών και πλήθος κόσμου.
Μετά το πέρας τη τελετής, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκος Δένδιας, ανέφερε στην ομιλία του:
«Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα περισυλλογής, μνήμης και τιμής στους πεσόντες αστυνομικούς, που με αυταπάρνηση και αυτοθυσία υπερασπίστηκαν τα αγαθά της ζωής, της ιδιοκτησίας και της αξιοπρέπειας του Έλληνα πολίτη. Του καθενός και της καθεμιάς ξεχωριστά.
Στην υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλει διαχρονικά ο Έλληνας αστυνομικός για την ασφάλεια των πολιτών έχουμε θρηνήσει πολλά θύματα, συνανθρώπους μας, συναδέλφους σας. Κανένα τμήμα του Ελληνικού πληθυσμού δεν έχει θρηνήσει τον αριθμό των θυμάτων που έχει θρηνήσει τα τελευταία 30 χρόνια η Ελληνική Αστυνομία.
Ο φόρος του αίματος υπήρξε βαρύτατος. Και µόνο το γεγονός ότι από το 1984 μέχρι σήμερα, χωρίς δηλαδή να λάβουμε υπόψη µας τους πεσόντες της Αστυνομίας Πόλεων και της Ελληνικής Χωροφυλακής, ο αριθμός των πεσόντων ανέρχεται σε 124, αποδεικνύει το μέγεθος της θυσίας των αστυνομικών, αλλά και το μέγεθος της προσφοράς τους στην ελληνική κοινωνία. Είναι συγκλονιστικό, επίσης, ότι το 40% σχεδόν των πεσόντων ήταν ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών.
Δεν είναι όμως μόνο οι πεσόντες, είναι και όσοι τραυματίστηκαν σοβαρά, οι οποίοι πλήρωσαν το τίμημα της υπεράσπισης της νομιμότητας και του Έλληνα πολίτη. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν, από το 1984 μέχρι σήμερα, 34 Αστυνομικοί που τραυματίστηκαν σε τρομοκρατικές ενέργειες, 58 που τραυματίστηκαν σε ένοπλες συγκρούσεις και 97 σε άλλα βίαια συμβάντα. Συνολικά, ο αριθμός όσων τραυματίστηκαν και χρειάστηκε να νοσηλευτούν για σοβαρούς λόγους αγγίζει σχεδόν τους 200.
Οι αριθμοί αυτοί δεν είναι μία στατιστική βάση δεδομένων προς επεξεργασία. Πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται χαμένες ανθρώπινες ζωές, οικογένειες που θρηνούν τον άνθρωπό τους, τραυματίες που ταλαιπωρούνται ακόμα και σήμερα από σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από αυτούς τους αριθμούς αποδεικνύουν την τεράστια δυσκολία του λειτουργήματος, την υπερπροσπάθεια που καταβάλλει και κυρίως την αφοσίωση που έχει ο Έλληνας αστυνομικός στην εκτέλεση του καθήκοντός του προς την κοινωνία, την πατρίδα, το έθνος.
Είναι αυτή η αφοσίωση που κάνει τον Αστυνομικό να μην προσμετρά τον κίνδυνο όταν έρχεται η ώρα να επιλέξει ανάμεσα στην προσωπική του ασφάλεια και στην ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου. Γνωρίζει πολύ καλά ότι ο απόλυτος σεβασμός της ζωής, της περιουσίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι η απάντηση του Ελληνικού Κράτους και της Ελληνικής Δημοκρατίας απέναντι σε κάθε κακοφωνία. Η τήρηση του Συντάγματος και των Νόμων και η προστασία των δημοκρατικών θεσμών είναι ο αναγκαίος όρος για την τήρηση των αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών. Χωρίς ασφάλεια δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ελευθερία και χωρίς ελευθερία δεν υφίσταται ασφάλεια. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο η Ελληνική Αστυνομία, η Ελληνίδα και ο Έλληνας αστυνομικός, είναι η ασπίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Η Πολιτεία αναγνωρίζει το εξόχως σημαντικό έργο σας. Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μού ζήτησε να μεταφέρω τα δικά του θερμά συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των εκλιπόντων, καθώς και την αναγνώριση της θυσίας και του καθημερινού έργου της καθεμιάς και του καθενός από εσάς. Είστε εσείς που πετύχατε το τιτάνιο έργο της μεγάλης μείωσης της εγκληματικότητας το 2013, σε σύγκριση όχι μόνο με το 2012, αλλά και με το 2011, όπως και με παλαιότερα χρόνια. Εν καιρώ μέγιστης οικονομικής κρίσης μειώσατε την εγκληματικότητα κατά 15 έως 17% ανά τομέα σε σχέση με το 2012 και άνω του 25% σε σχέση με το 2011. Είναι μοναδική επιτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο. Ουδεμία χώρα σε περιόδους οικονομικής κρίσης –και μάλιστα τέτοιας κρίσης– έχει καταγραφεί να μειώνει την εγκληματικότητά της. Τα αποτελέσματα αυτά ευελπιστώ ότι θα είναι ακόμα καλύτερα, ακόμα πιο εντυπωσιακά, μετά την ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς οι νέες δομές θα ενισχύσουν, θα αναβαθμίσουν τη δυνατότητα εκτέλεσης του έργου της Ελληνίδας και του Έλληνα αστυνομικού.
Από πλευράς μου, ως πολιτικός σας προϊστάμενος, σας ευχαριστώ για την αυταπάρνηση που δείχνετε κατά την εκτέλεση της αποστολής σας υπό δυσχερέστατες συνθήκες. Το «ευχαριστώ» αυτό, όμως, από το Ελληνικό Κράτος δεν επιτρέπεται να μείνει μόνο στα λόγια. Αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του τόπου, στο συντομότερο δυνατό χρόνο, να υπάρξει αποκατάσταση των αδικιών εις βάρος όσων υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία, δηλαδή όσων υπηρετούν ένστολοι την Ελληνική κοινωνία.
Σας παρακαλώ, δεχθείτε και πάλι να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την αυταπάρνηση των ανθρώπων σας και τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των εκλιπόντων. Το έργο τους αποτελεί παρακαταθήκη για τη διατήρησή της κοινωνικής συνοχής και την ελπίδα της ευμάρειας και της ανάκαμψης της πατρίδας μας.
Αιωνία τους η μνήμη».
Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, στην ομιλία του επεσήμανε τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ, κ. Γενικέ Γραμματέα, κ.κ. Βουλευτές, κ. Πρόεδροι των Ενώσεων Αστυνομικών, κ. εκπρόσωποι των κομμάτων, αγαπητοί συνάδελφοι.
Η παρουσία μας σήμερα σε αυτό εδώ το χώρο είναι αφιερωμένη στη μνήμη των δικών μας ανθρώπων, στη μνήμη των συναδέλφων, των φίλων, των συνοδοιπόρων οι οποίοι άφησαν την τελευταία τους πνοή στο καθήκον. Είναι στη μνήμη αυτών, οι οποίοι χάθηκαν στη διαδρομή προς το χρέος και το καθήκον τους. Στη μνήμη των μελών της ευρύτερης αστυνομικής οικογένειας που με αυταπάρνηση έδωσαν το πολυτιμότερο αγαθό της ζωής για να υπερασπιστούν τη ζωή, την περιουσία, την ηρεμία, την ομαλότητα και την ασφάλεια των συνανθρώπων μας. Είναι στη μνήμη αυτών οι οποίοι δίνοντας τη ζωή τους, έδωσαν ένα αντίτιμο για την προστασία της ζωής, της ασφάλειας του κάθε Έλληνα πολίτη.
Σε αυτόν εδώ το χώρο που είναι ιερός για εμάς, σήμερα όλοι εμείς που παρευρισκόμεθα, στρέφουμε τη σκέψη και την ψυχή μας προς τους χαμένους συναδέλφους μας και δίνουμε και επιβεβαιώνουμε όρκο, ο οποίος δεν έχει γυρισμό. Είναι όρκος απόλυτα σταθερός και αδιαπραγμάτευτος, ότι θα υπερασπιστούμε τα ιδανικά για τα οποία έπεσαν και τα οποία είναι κοινά και τα οποία καθορίζουν και προσδιορίζουν διαχρονικά την αποστολή και τη διαδρομή του Σώματος και ότι η θυσία τους αυτή δεν πάει χαμένη, αλλά θα συνεχίσουμε εμείς το έργο τους και θα μετουσιώσουμε τη θυσία αυτή σε μια διαρκή προσφορά προς την κοινωνία και τον Έλληνα πολίτη.
Ας αποτίσουμε λοιπόν με σεβασμό και ευγνωμοσύνη φόρο τιμής στους συναδέλφους μας, που βιώνουμε αυτή τη στιγμή την απουσία τους, την έλλειψή τους και ας ευχηθούμε ο Θεός και ο χρόνος να αποδώσει βάλσαμο παρηγοριάς στις οικογένειές τους και να απαλύνει τον πόνο τους.
Αιωνία τους η μνήμη».
Στη συνέχεια, κατατέθηκαν στεφάνια στο Μνημείο Πεσόντων Αστυνομικών, που βρίσκεται στην είσοδο των κτιριακών εγκαταστάσεων του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σημειώνεται ότι από την ίδρυση της Ελληνικής Αστυνομίας, το 1984, μέχρι σήμερα (124) αστυνομικοί τραυματίστηκαν θανάσιμα, είτε βρίσκονταν σε διαταγμένη υπηρεσία είτε όχι, υπερασπιζόμενοι το καθήκον τους, τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα και την περιουσία των πολιτών. Οι θανάσιμοι τραυματισμοί προήλθαν κατά τη διάρκεια αιματηρών ένοπλων συμπλοκών, καταδιώξεων ένοπλων κακοποιών, τρομοκρατικών πράξεων, καθώς και ατυχημάτων που συνέβησαν κατά την ενάσκηση των αστυνομικών τους καθηκόντων.
Στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ο Προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Κιούλος.
Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος και η λοιπή Φυσική Ηγεσία του Σώματος.
Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου και συγκεκριμένα ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτριος Κυριαζίδης, ο Βουλευτής του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο κ. Τάσος Μαυρόπουλος, η κα Ευαγγελία Κουρουπάκη από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, ο Βουλευτής του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Σπύρος Χαλβατζής, ο Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Βασίλειος Καπερνάρος, ο κ. Βασίλειος Μαστρογιάννης από τη Δημοκρατική Αριστερά και ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων κ. Γεώργιος Παπανδρέου.
Επιπλέον, παραβρέθηκαν ο Υπαρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Αδαμάντιος Σταματάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας, Αντιστράτηγος Σπυρίδων Παπασπύρου, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης, Υποστράτηγος Ευθύμιος Λυγιδάκης, ο Προϊστάμενος Κλάδου Οικονομικοτεχνικών και Πληροφορικής, Υποστράτηγος Αναστάσιος Λάσκαρης, ο Προϊστάμενος Κλάδου Ασφάλειας, Υποστράτηγος Δημήτριος Σοφιός, ο Προϊστάμενος Κλάδου Οργάνωσης & Ανθρώπινου Δυναμικού, Υποστράτηγος Γεώργιος Νίτσας, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας, καθώς και άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας.
Παρέστησαν, επίσης, εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων και ενώσεων αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας, λοιπό αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό, συγγενείς των θυμάτων αστυνομικών και πλήθος κόσμου.
Μετά το πέρας τη τελετής, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκος Δένδιας, ανέφερε στην ομιλία του:
«Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα περισυλλογής, μνήμης και τιμής στους πεσόντες αστυνομικούς, που με αυταπάρνηση και αυτοθυσία υπερασπίστηκαν τα αγαθά της ζωής, της ιδιοκτησίας και της αξιοπρέπειας του Έλληνα πολίτη. Του καθενός και της καθεμιάς ξεχωριστά.
Στην υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλει διαχρονικά ο Έλληνας αστυνομικός για την ασφάλεια των πολιτών έχουμε θρηνήσει πολλά θύματα, συνανθρώπους μας, συναδέλφους σας. Κανένα τμήμα του Ελληνικού πληθυσμού δεν έχει θρηνήσει τον αριθμό των θυμάτων που έχει θρηνήσει τα τελευταία 30 χρόνια η Ελληνική Αστυνομία.
Ο φόρος του αίματος υπήρξε βαρύτατος. Και µόνο το γεγονός ότι από το 1984 μέχρι σήμερα, χωρίς δηλαδή να λάβουμε υπόψη µας τους πεσόντες της Αστυνομίας Πόλεων και της Ελληνικής Χωροφυλακής, ο αριθμός των πεσόντων ανέρχεται σε 124, αποδεικνύει το μέγεθος της θυσίας των αστυνομικών, αλλά και το μέγεθος της προσφοράς τους στην ελληνική κοινωνία. Είναι συγκλονιστικό, επίσης, ότι το 40% σχεδόν των πεσόντων ήταν ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών.
Δεν είναι όμως μόνο οι πεσόντες, είναι και όσοι τραυματίστηκαν σοβαρά, οι οποίοι πλήρωσαν το τίμημα της υπεράσπισης της νομιμότητας και του Έλληνα πολίτη. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν, από το 1984 μέχρι σήμερα, 34 Αστυνομικοί που τραυματίστηκαν σε τρομοκρατικές ενέργειες, 58 που τραυματίστηκαν σε ένοπλες συγκρούσεις και 97 σε άλλα βίαια συμβάντα. Συνολικά, ο αριθμός όσων τραυματίστηκαν και χρειάστηκε να νοσηλευτούν για σοβαρούς λόγους αγγίζει σχεδόν τους 200.
Οι αριθμοί αυτοί δεν είναι μία στατιστική βάση δεδομένων προς επεξεργασία. Πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται χαμένες ανθρώπινες ζωές, οικογένειες που θρηνούν τον άνθρωπό τους, τραυματίες που ταλαιπωρούνται ακόμα και σήμερα από σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από αυτούς τους αριθμούς αποδεικνύουν την τεράστια δυσκολία του λειτουργήματος, την υπερπροσπάθεια που καταβάλλει και κυρίως την αφοσίωση που έχει ο Έλληνας αστυνομικός στην εκτέλεση του καθήκοντός του προς την κοινωνία, την πατρίδα, το έθνος.
Είναι αυτή η αφοσίωση που κάνει τον Αστυνομικό να μην προσμετρά τον κίνδυνο όταν έρχεται η ώρα να επιλέξει ανάμεσα στην προσωπική του ασφάλεια και στην ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου. Γνωρίζει πολύ καλά ότι ο απόλυτος σεβασμός της ζωής, της περιουσίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι η απάντηση του Ελληνικού Κράτους και της Ελληνικής Δημοκρατίας απέναντι σε κάθε κακοφωνία. Η τήρηση του Συντάγματος και των Νόμων και η προστασία των δημοκρατικών θεσμών είναι ο αναγκαίος όρος για την τήρηση των αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών. Χωρίς ασφάλεια δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ελευθερία και χωρίς ελευθερία δεν υφίσταται ασφάλεια. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο η Ελληνική Αστυνομία, η Ελληνίδα και ο Έλληνας αστυνομικός, είναι η ασπίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Η Πολιτεία αναγνωρίζει το εξόχως σημαντικό έργο σας. Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μού ζήτησε να μεταφέρω τα δικά του θερμά συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των εκλιπόντων, καθώς και την αναγνώριση της θυσίας και του καθημερινού έργου της καθεμιάς και του καθενός από εσάς. Είστε εσείς που πετύχατε το τιτάνιο έργο της μεγάλης μείωσης της εγκληματικότητας το 2013, σε σύγκριση όχι μόνο με το 2012, αλλά και με το 2011, όπως και με παλαιότερα χρόνια. Εν καιρώ μέγιστης οικονομικής κρίσης μειώσατε την εγκληματικότητα κατά 15 έως 17% ανά τομέα σε σχέση με το 2012 και άνω του 25% σε σχέση με το 2011. Είναι μοναδική επιτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο. Ουδεμία χώρα σε περιόδους οικονομικής κρίσης –και μάλιστα τέτοιας κρίσης– έχει καταγραφεί να μειώνει την εγκληματικότητά της. Τα αποτελέσματα αυτά ευελπιστώ ότι θα είναι ακόμα καλύτερα, ακόμα πιο εντυπωσιακά, μετά την ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς οι νέες δομές θα ενισχύσουν, θα αναβαθμίσουν τη δυνατότητα εκτέλεσης του έργου της Ελληνίδας και του Έλληνα αστυνομικού.
Από πλευράς μου, ως πολιτικός σας προϊστάμενος, σας ευχαριστώ για την αυταπάρνηση που δείχνετε κατά την εκτέλεση της αποστολής σας υπό δυσχερέστατες συνθήκες. Το «ευχαριστώ» αυτό, όμως, από το Ελληνικό Κράτος δεν επιτρέπεται να μείνει μόνο στα λόγια. Αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του τόπου, στο συντομότερο δυνατό χρόνο, να υπάρξει αποκατάσταση των αδικιών εις βάρος όσων υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία, δηλαδή όσων υπηρετούν ένστολοι την Ελληνική κοινωνία.
Σας παρακαλώ, δεχθείτε και πάλι να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την αυταπάρνηση των ανθρώπων σας και τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των εκλιπόντων. Το έργο τους αποτελεί παρακαταθήκη για τη διατήρησή της κοινωνικής συνοχής και την ελπίδα της ευμάρειας και της ανάκαμψης της πατρίδας μας.
Αιωνία τους η μνήμη».
Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, στην ομιλία του επεσήμανε τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ, κ. Γενικέ Γραμματέα, κ.κ. Βουλευτές, κ. Πρόεδροι των Ενώσεων Αστυνομικών, κ. εκπρόσωποι των κομμάτων, αγαπητοί συνάδελφοι.
Η παρουσία μας σήμερα σε αυτό εδώ το χώρο είναι αφιερωμένη στη μνήμη των δικών μας ανθρώπων, στη μνήμη των συναδέλφων, των φίλων, των συνοδοιπόρων οι οποίοι άφησαν την τελευταία τους πνοή στο καθήκον. Είναι στη μνήμη αυτών, οι οποίοι χάθηκαν στη διαδρομή προς το χρέος και το καθήκον τους. Στη μνήμη των μελών της ευρύτερης αστυνομικής οικογένειας που με αυταπάρνηση έδωσαν το πολυτιμότερο αγαθό της ζωής για να υπερασπιστούν τη ζωή, την περιουσία, την ηρεμία, την ομαλότητα και την ασφάλεια των συνανθρώπων μας. Είναι στη μνήμη αυτών οι οποίοι δίνοντας τη ζωή τους, έδωσαν ένα αντίτιμο για την προστασία της ζωής, της ασφάλειας του κάθε Έλληνα πολίτη.
Σε αυτόν εδώ το χώρο που είναι ιερός για εμάς, σήμερα όλοι εμείς που παρευρισκόμεθα, στρέφουμε τη σκέψη και την ψυχή μας προς τους χαμένους συναδέλφους μας και δίνουμε και επιβεβαιώνουμε όρκο, ο οποίος δεν έχει γυρισμό. Είναι όρκος απόλυτα σταθερός και αδιαπραγμάτευτος, ότι θα υπερασπιστούμε τα ιδανικά για τα οποία έπεσαν και τα οποία είναι κοινά και τα οποία καθορίζουν και προσδιορίζουν διαχρονικά την αποστολή και τη διαδρομή του Σώματος και ότι η θυσία τους αυτή δεν πάει χαμένη, αλλά θα συνεχίσουμε εμείς το έργο τους και θα μετουσιώσουμε τη θυσία αυτή σε μια διαρκή προσφορά προς την κοινωνία και τον Έλληνα πολίτη.
Ας αποτίσουμε λοιπόν με σεβασμό και ευγνωμοσύνη φόρο τιμής στους συναδέλφους μας, που βιώνουμε αυτή τη στιγμή την απουσία τους, την έλλειψή τους και ας ευχηθούμε ο Θεός και ο χρόνος να αποδώσει βάλσαμο παρηγοριάς στις οικογένειές τους και να απαλύνει τον πόνο τους.
Αιωνία τους η μνήμη».
Στη συνέχεια, κατατέθηκαν στεφάνια στο Μνημείο Πεσόντων Αστυνομικών, που βρίσκεται στην είσοδο των κτιριακών εγκαταστάσεων του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σημειώνεται ότι από την ίδρυση της Ελληνικής Αστυνομίας, το 1984, μέχρι σήμερα (124) αστυνομικοί τραυματίστηκαν θανάσιμα, είτε βρίσκονταν σε διαταγμένη υπηρεσία είτε όχι, υπερασπιζόμενοι το καθήκον τους, τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα και την περιουσία των πολιτών. Οι θανάσιμοι τραυματισμοί προήλθαν κατά τη διάρκεια αιματηρών ένοπλων συμπλοκών, καταδιώξεων ένοπλων κακοποιών, τρομοκρατικών πράξεων, καθώς και ατυχημάτων που συνέβησαν κατά την ενάσκηση των αστυνομικών τους καθηκόντων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.