Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Πόση μνήμη RAM χρειάζεστε στον υπολογιστή σας;

Γράφει ο Αναστάσιος Χινιτίδης*
Μνήμη τυχαίας προσπέλασης είναι όρος που χρησιμοποιούμε για ηλεκτρονικές διατάξεις προσωρινής αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (μνήμης υπολογιστή), οι οποίες επιτρέπουν πρόσβαση στα αποθηκευμένα δεδομένα στον ίδιο χρόνο οπουδήποτε και αν βρίσκονται αυτά, δηλαδή με «τυχαία πρόσβαση».
Η μνήμη εργασίας, που ονομάζεται επίσης RAM, είναι δίπλα στον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά, όταν πρόκειται για την απόδοση του υπολογιστή σας.

Η απόφαση για το πόση μνήμη RAM θα πρέπει να έχετε εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι θέλετε να κάνετε με τον υπολογιστή σας. 

Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει πριν από την αγορά ενός νέου υπολογιστή να έχετε ήδη αποφασίσει πόση μνήμη θα πρέπει να έχετε, η οποία εξαρτάται κυρίως από το τι θέλετε να κάνετε με τον υπολογιστή. 

Για κανονικές εφαρμογές γραφείου, όπως προγράμματα επεξεργασίας κειμένου, το Excel, τη μουσική ή να σερφάρετε στο Internet με άνεση πληρούν 2GB μνήμης RAM.

Τα δεδομένα αλλάζουν όμως όταν έχουμε σκοπό να τρέξουμε και 3D παιχνίδια στον υπολογιστή μας, εδώ θα χρειαστούμε από 4 μέχρι και 8 GB RAM.

Προσοχή όμως: 

Δεν παίζει ρόλο μόνο η μνήμη εργασίας. 

Η κάρτα γραφικών (GPU) και ο επεξεργαστής (CPU) είναι εξίσου σημαντικά συστατικά, αν τηρήσουμε τα σημερινά δεδομένα θα χρειαστούμε τουλάχιστον ένα επεξεργαστή διπλού πυρήνα ( καλύτερα: τετραπλού πυρήνα) και μια κάρτα γραφικών με μνήμη RAM 1024 MB ή υψηλότερη .

Ένα ακόμα βασικό συστατικό του υπολογιστή μας είναι και το λογισμικό εργασίας (Windows 7 / 8 / Vista ) 32 ή 64 Bit.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των εκδόσεων 32-bit και 64-bit των Windows;

Οι όροι 32-bit και 64-bit αναφέρονται στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τις πληροφορίες ο επεξεργαστής (λέγεται και κεντρική μονάδα επεξεργασίας) ενός υπολογιστή. Η έκδοση 64-bit των Windows χειρίζεται μεγάλο όγκο μνήμη τυχαίας προσπέλασης (RAM) πιο αποτελεσματικά από ένα σύστημα 32-bit.

Με λίγα λόγια το να εγκαταστήσεις 8 η 16 GB RAM σε έναν υπολογιστή με λογισμικό Windows 32 Bit δεν θα έχει αποτέλεσμα διότι η έκδοση 32 Bit μπορεί να διαχειριστεί μνήμη εργασίας μόνο μέχρι 4 GB. Εάν θέλουμε να εργαστούμε με μνήμη πάνω από 4 GB τότε αναγκαστικά προχωράμε σε μια έκδοση τον Windows με 64 Bit.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλες η μνήμες είναι εικονικές, μπορεί οι ιδιότητες συστήματος  να σας πουν ότι έχετε 4 GB RAM να γνωρίζετε όμως ότι πραγματικά λειτουργούν μόνο τα 3.2 η 3.5 GB.

Τύποι μνήμης RAM
1. ECC (Error Correction Code, κώδικας διόρθωσης σφαλμάτων). Τα αρθρώματα αυτά χρησιμοποιούνται κυρίως σε εξυπηρετητές καθώς είναι συνήθως ακριβότερα αλλά έχουν δυνατότητα διόρθωσης των σφαλμάτων.

2. SDRAM (Synchronous Dynamic Random Access Memory). Είναι συγχρονισμένη με τον δίαυλο* του επεξεργαστή. Η συχνότητα λειτουργίας είναι καθοριστικός παράγοντας για την ταχύτητά της. Οι ενδεικτικές ταχύτητές της σε MHz είναι SDRAM PC-66, SDRAM PC-100 SDRAM PC-133.

3. DDR SDRAM (Double Data Rate Synchronous Dynamic Random Access Memory 128 bit). Αποτελεί επέκταση της SDRAM με μεγαλύτερες ταχύτητες λειτουργίας και ταχύτερη εγγραφή / ανάγνωση δεδομένων. Οι ενδεικτικές ταχύτητές της είναι DDR-200, DDR-233, DDR-333, DDR-400.

4. DDR2 SDRAM Δεν έχει ιδιαίτερες διαφορές από την DDR SDRAM . 256 bit. Οι ενδεικτικές ταχύτητες είναι DDR2-400, DDR2-533, DDR2-667, DDR2-800, DDR2-1066.

5. DDR3 SDRAM Η συγκεκριμένη μνήμη αξιοποιείται περισσότερο στις κάρτες γραφικών όπου οι απαιτήσεις είναι αυξημένες. Καταναλώνει λιγότερη ενέργεια. 512 bit. Ενδεικτικές ταχύτητες από 800MHz έως 2800MHz.

* Δίαυλος - Ένας δίαυλος είναι στην πραγματικότητα ένα κανάλι επικοινωνίας, πάνω στο οποίο ρέει η πληροφορία μεταξύ δύο ή περισσοτέρων συσκευών.


Εκτός από την ποσότητα της μνήμης θα πρέπει να προσέξουμε και την συχνότητα (ταχύτητα).

Παράδειγμα: Αν έχουμε ήδη 2 GB DDR2 η DDR3 εγκατεστημένη μνήμη στον υπολογιστή μας με συχνότητα χρονισμού 800 MHz και θέλουμε να επεκτείνουμε στα 4 GB τότε θα πρέπει να προσέξουμε η νέα μνήμη να μπορεί να λειτουργεί στα 800 MHz, όχι ότι δεν θα λειτουργήσει ο υπολογιστής αλλά για να μπορεί να δώσει την μέγιστη δύναμη στους υπολογισμούς.

Ανακεφαλαίωση: Για εργασίες με word, excel, μουσική, και σερφάρισμα στο Ιντερνέτ αρκούν 2 GB RAM

Για 3D παιχνίδια, εφαρμογές, προγράμματα σχεδιασμού αρκούν 4GB και καλύτερα 8GB RAM

Για εφαρμογές 3D υπολογισμού από 16GB μέχρι και 32GB RAM

* Ο Αναστάσιος Χινιτίδης είναι
Προγραμματιστής / Τεχνικός Η/Υ
Σχεδιαστής Πολυμεσικών και Ηλεκτρονικών Εφαρμογών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.