Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Πρωτομαγιά 1936 και η φωτογραφία που ενέπνευσε τον Ρίτσο

Το 1892 έγινε η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Ελλάδα, από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη.

Το 1893, 2000 διαδήλωσαν ζητώντας οχτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Το 1894, γίνεται μια μεγάλη συγκέντρωση με τα ίδια αιτήματα που λήγει με 10 συλλήψεις και τον Αύγουστο ακολουθεί σύλληψη του σοσιαλιστή Σταύρου Καλλέργη.


Το 1936 έχουμε τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης.
Τα γεγονότα ξεκίνησαν γύρω στο Φεβρουάριο, με κατάληψη ενός εργοστασίου ύστερα από την απόρριψη των αιτημάτων των εργατών και συνεχίστηκε με συμπαράσταση καπνεργατών από άλλα εργοστάσια. Εναντίον τους χρησιμοποιήθηκε τόσο η αστυνομία όσο και ο στρατός.

Δεν υπήρχε κεντρική συγκέντρωση, αλλά μικρές συγκεντρώσεις με ομιλητές σε διάφορα μέρη της πόλης. Σε μια συγκέντρωση στη διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου, χωροφύλακες πυροβόλησαν και σκότωσαν 7-8 εργάτες. Σ' αυτό το σημείο έχει στηθεί το μνημείο του καπνεργάτη. 

Με πυροβολισμούς προσπάθησαν να διαλύσουν και τις άλλες συγκεντρώσεις και συνολικά είχαμε τουλάχιστον 12 νεκρούς και 300 τραυματίες. Οι δολοφονίες των εργατών ήταν η έμπνευση του Ρίτσου για τον "Επιτάφιο".

Στην παραπάνω φωτογραφία ο Τάσος Τούσης από το Ασβεστοχώρι κείτεται νεκρός στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου. Η μάνα του ολοφύρεται.

Ηταν αυτη η εικόνα που ενέπνευσε τον Γιάννη Ρίτσο και μετά από τρεις μέρες δημοσίευσε στον Ριζοσπάστη τον ανυπέρβλητο Επιτάφιο

"Γιε μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου
Πουλάκι της φτωχιάς αυλής, ανθέ της ερημιάς μου…"

5 σχόλια:

  1. Ο πολυς Ριτσος ο υμνητης του Σταλιν θα μπορουσε να εμπνευστει και απο τα κατεργα στα Γκουλαγκ.Θα μπορουσε να μας πει οσο ζουσε αυτο το καθαρμα με πεννα γιατι δεν εγινε ποτε απεργια στην πατριδα του(εννοω την Σοβιετικια μανα πατριδα του).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι θρασύδειλοι ανώνυμοι υβριστές που δεν έχουν καν τα κάκαλα να γράψουν ένα σχόλιο με το όνομά τους ασχολούνται με τον Ρίτσο. Ανάθεμα κι αν έχουν διαβάσει έστω και κάτι από αυτόν.

      Διαγραφή
  2. Είσαι πολύ μικρός και ανιστόρητος για να ασχολείσαι με τον Ρίτσο.
    Γύρνα στη νύχτα σου και άσε τον Ρίτσο ήσυχο

    Ν Τ Ρ Ο Π Η Σ Ο Υ

    αγράμματε και αστοιχείωτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο σκληρός εργατικός Μάης του 1936
    Ζωή και θάνατος του Τάσου Τούση, του ανθρώπου που έγινε σύμβολο
    - της Ρούλας Γκόλιου
    http://aftercrisisblog.blogspot.gr/2014/04/blog-post_30.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το 1893, 2000 διαδήλωσαν ζητώντας οχτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων
    Τι άραγε άλλαξε σήμερα; τι έχουμε κατοχυρώσει απ τα παραπάνω και δε βγαίνουμε στους δρόμους;; Εκτός απ τον πνευματικό μας θάνατο και την απαξίωση της ύπαρξης μας;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.