Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Κάηκε ο λαιμός...


Γράφει η Ελβίρα Τικτοπούλου*
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Μια από τις βαρύτερες τραυματικές κακώσεις, που μπορεί να υποστεί ο άνθρωπος, είναι το έγκαυμα. Είναι ένα τραύμα, το οποίο προκαλείται από την επίδραση διαφόρων θερμικών ή χημικών παραγόντων, και μπορεί να είναι διαφορετικού βαθμού, από επιπόλαιο και ασήμαντο μέχρι βαθύ και εκτεταμένο, με συνέπεια να αποτελεί κίνδυνο για τον άρρωστο.

Οι βλαπτικοί παράγοντες ενδέχεται να προκαλέσουν έγκαυμα οποιασδήποτε περιοχής του σώματος. Και τα συμπτώματα της πάθησης έχουν άμεση σχέση με την έκταση, το βάθος του εγκαύματος και την περιοχή της βλάβης.

Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθώ σε εγκαύματα του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα. Πιο συχνά τα εγκαύματα των περιοχών αυτών εμφανίζονται ως αποτέλεσμα επίδρασης των θερμικών ή χημικών βλαπτικών παραγόντων.

Πρώτη ομάδα των εγκαυμάτων είναι τα θερμικά εγκαύματα, τα οποία αποτελούν συνηθισμένη κάκωση στους πυροσβέστες. Προκαλούνται μετά από εισπνοή αερίων ή καπνού. Παρόμοια εγκαύματα μπορεί να είναι επακόλουθο λήψης από το στόμα υπερβολικά θερμής τροφής ή υγρών. 


Τα εγκαύματα αυτά προκαλούν αλλοιώσεις στο λάρυγγα, οι οποίες εκδηλώνονται ως δυσχέρεια της αναπνοής. Είναι δυνατόν, επίσης, να παρατηρηθούν βραχνάδα της φωνής και τοπικός πόνος. Τα συμπτώματα, ευτυχώς, με την κατάλληλη θεραπεία, υποχωρούν σύντομα. Η επούλωση είναι συνήθως ταχεία, ενώ στους ασθενείς ενδείκνυται η απόλυτη ανάπαυση της φωνής.

Δεύτερη ομάδα των εγκαυμάτων είναι τα χημικά εγκαύματα. Τέτοια εγκαύματα μπορούν να προκαλέσουν αρκετές καυστικές ουσίες, αν καταποθούν ή εισπνευστούν. Προκαλούνται συνήθως από λανθασμένη χρήση μπουκαλιού σε παιδιά και ενήλικες. Καυστικές ουσίες, που συχνά λαμβάνονται από το στόμα, είναι το καυστικό νάτριο, το καυστικό κάλιο και η χλωρίνη. 

Ο άρρωστος συνήθως αναφέρει στον ιατρό τη λήψη χημικής ουσίας και εμφανίζει εγκαύματα του στόματος. Τα εγκαύματα του λάρυγγα σχεδόν πάντοτε συνυπάρχουν με τα εγκαύματα του στόματος και του οισοφάγου. Το ενδεχόμενο εγκαύματος του λάρυγγα ή του φάρυγγα χωρίς εγκαύματα του στόματος είναι ασυνήθιστο. 

Τα εγκαύματα, πάντως, που προκαλούνται από τη χλωρίνη, δεν είναι συνήθως σοβαρά. Στους πάσχοντες με σοβαρά εγκαύματα μπορεί να αναπτυχθεί δυσχέρεια αναπνοής, που είναι δυνατόν να εμφανιστεί μια ώρα μετά το έγκαυμα.

Τα εγκαύματα του στόματος αντιμετωπίζονται με άμεση πλύση με νερό. Οι παλιά μέθοδος χορήγησης από το στόμα ουσιών για εξουδετέρωση δεν έχει σήμερα θέση στη φαρέτρα των μεθόδων της αντιμετώπισης των εγκαυμάτων του λάρυγγα, διότι δημιουργεί κίνδυνο πνευμονίας. 

Οι προσπάθειες εξουδετέρωσης της καυστικής ουσίας αποτελούν συνήθως απώλεια χρόνου, όταν ο πάσχων, συνήθως ένα παιδί, φθάσει στο ιατρό. Η πρόκληση του εμετού είναι δυνατόν να εκθέσει τον οισοφάγο για δεύτερη φορά στη δράση του καυστικού παράγοντα, γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγεται. 

Τα σοβαρά εγκαύματα του λάρυγγα ή του φάρυγγα είναι συχνά επικίνδυνα, διότι συνοδεύονται από καταστροφή όλου του πάχους του βλεννογόνου. Επακόλουθο του εγκαύματος είναι η ανάπτυξη επιπλοκών που εκδηλώνονται ως δύσπνοια. 

Η κατάσταση αυτή πολλές φορές απαιτεί άμεση δράση από την πλευρά των ιατρών. Είναι δυνατόν να χρειαστεί και η επείγουσα χειρουργική μέθοδος αντιμετώπισης απόφραξης του λάρυγγα, που σκοπεύει στην επαρκή παροχή οξυγόνου και συνεπώς κανονική αναπνοή (τραχειοστομία), με επακόλουθη παρακολούθηση του αρρώστου στο νοσοκομείο. Αφού τεθεί υπό έλεγχο η αναπνευστική οδός, αμέσως καταβάλλεται η κάθε δυνατή προσπάθεια πρόληψης των πιθανών επιπλοκών.

* Ελβίρα Τικτοπούλου
Ώρες λειτουργίας ιατρείου
9-14 το πρωί, 18 -20.30 το απόγευμα
Τηλέφωνα επικοινωνίας
-2341026825
-6948068352
Ελ. Βενιζέλου 9 (4ος όροφος) 61100 Κιλκίς




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.