Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Επεκτείνεται το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε σήμερα ότι κατά τις εξετάσεις δειγμάτων κρέατος αλόγου εντοπίστηκε επιβλαβές για τον άνθρωπο παυσίπονο.
Πρόκειται για κρέας αλόγου που προέρχεται από βρετανικά σφαγεία και το οποίο προωθήθηκε στη Γαλλία. Σύμφωνα με τον βρετανό υπ. Περιβάλλοντος Ντέιβιντ Χιθ, το αλογίσιο κρέας κατέληξε σε γαλλικά τρόφιμα, παρά το γεγονός ότι στα συγκεκριμένα άλογα είχε χορηγηθεί το παυσίπονο Bute. To φάρμακο αυτό θεωρείται επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία εάν καταναλωθεί μέσω των τροφίμων.

Συναγερμός και στη ΓερμανίαΣτη Γερμανία η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Real απέσυρε από τα ράφια κατεψυγμένα λαζάνια καθώς σε ελέγχους τυχαίων δειγμάτων βρέθηκαν ποσότητες κρέατος αλόγου. «Πρόκειται για ένα καθαρά προληπτικό μέτρο, καθώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη για ενδεχόμενο κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών», ανακοίνωσε η εταιρία.

«Ύποπτα» προϊόντα βάζουν τώρα στο μικροσκόπιο και άλλες μεγάλες αλυσίδες, όπως η Kaiser´s Tengelmann, Rewe, Edeka και Eismann. Όπως εξήγησε ο αρμόδιος για την Προστασία των Καταναλωτών υπουργός του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Γιοχάνες Ρέμελ, από την αξιολόγηση των τιμολογίων προέκυψε ότι μεταξύ Νοεμβρίου του 2012 και Ιανουαρίου του 2013 κατέληξαν μέσω ενός μεσάζοντα «ύποπτα» προϊόντα στη Γερμανία. O ίδιος πάντως δεν θέλησε να αποκλείσει σήμερα το ενδεχόμενο να υπάρχουν «επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία στοιχεία». Εκκρεμούν, όπως είπε, οι σχετικές αναλύσεις και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Σήμερα το πρωί ο υπουργός Γεωργίας και Προστασίας Καταναλωτή στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία Γιοχάνες Ρέμελ, μιλώντας στο πρώτο τηλεοπτικό κανάλι ARD, δήλωσε ότι «Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μία τεράστια παραπλάνηση των καταναλωτών. Αδιευκρίνιστο παραμένει το πώς βρέθηκε αλογίσιο κρέας σε αυτή τη συσκευασία. Θα πρέπει να το αναλύσουμε και δεν αποκλείω τον ενδεχόμενο να βρούμε πολύ περισσότερα».

Η εξασφάλιση της διαφάνειας απέναντι στον καταναλωτή περνάει κατά τον Γ. Ρέμελ μέσα από την επιστροφή στις τοπικές αγορές. Όπως υπογράμμισε ο γερμανός υπουργός, «καταρχάς υπάρχει μια απίστευτη πίεση των τιμών. Στη Γερμανία δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια. Νομίζω πως θα πρέπει να ξανασκεφθούμε την πολιτική των τοπικών αγορών. Πάω, δηλαδή, δίπλα στον κρεοπώλη μου και ξέρω ότι το κρέας μου προέρχεται από την περιοχή. Μια τέτοια πολιτική απαιτεί όμως χρόνο, τουλάχιστον δέκα χρόνια. Σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες που εφαρμόζεται υπάρχει ανταπόκριση. Επίσης, οι καταναλωτές το θέλουν. Το εμπόριο θα πρέπει να κατευθυνθεί προς τα εκεί».

Κρέας αλόγου και σε προϊόντα γερμανικών σούπερ μάρκετΤην ώρα που το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου που έφερε την ένδειξη βοδινού αρχίζει να απασχολεί και τις υγειονομικές αρχές της Γερμανίας, η Κομισιόν ζητά από όλες τις χώρες μέλη να προχωρήσουν από την 1η Μαρτίου και για τρεις μήνες σε έλεγχο του DNA βοδινού κρέατος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν εντοπίζονται ίχνη από κρέας αλόγου.

Αύριο Παρασκευή ειδικοί από τις 27 χώρες μέλη αναμένεται να συζητήσουν τη σχετική πρόταση που κατέθεσε ο αρμόδιος για θέματα Υγείας κοινοτικός επίτροπος Τόνιο Μποργκ. Οι πρώτοι 2.500 γενετικοί έλεγχοι αναμένεται να ξεκινήσουν τον ερχόμενο μήνα ενώ οι 200 θα γίνουν στη Γερμανία. Το κρέας θα ελέγχεται και για την ύπαρξη της καρκινογόνου ουσίας φενυλβουλταζόνης. Πρόκειται για ένα φάρμακο που χορηγείται σε ζώα, κυρίως σε άλογα, ως παυσίπονο και αντιπυρετικό.

Deutsche Welle
apd, dpa, rtrd, Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.