Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Ακουστικό τραύμα - Η βλαβερή επίδραση των έντονων ήχων στην ακοή

Γράφει η Ελβίρα Τικτοπούλου*
Η βλαβερή επίδραση των έντονων ήχων στην ακοή και η ενόχληση που προκαλούν ήταν γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων. Αποτέλεσε, ωστόσο, για πρώτη φορά σημαντικό πρόβλημα με την ανακάλυψη πυρίτιδας και τη βιομηχανική επανάσταση, αποτέλεσμα την οποίας είναι η βαρηκοΐα προκαλούμενη από θόρυβο.


Τον προηγούμενο αιώνα ήταν γνωστή ως «κώφωση των λεβητοποιών», δεδομένου ότι είχε εμφανιστεί σε ανθρώπους, εργαζόμενους σε θορυβώδες περιβάλλον.

Η βαρηκοΐα από θόρυβο αποτελεί συνηθέστερο αίτιο βαρηκοΐας των ενηλίκων. Θόρυβος είναι κάθε ανεπιθύμητος ήχος, που μπορεί να είναι αβλαβής, εκτός αν έχει πολύ υψηλή ένταση. 


Ορισμένες πηγές, όπως αεροπλάνα κατά την προσγείωση, βλήματα πυροβόλων, κεραυνοί, σειρήνες αυτοκινήτων, μεγάλης έντασης μουσική στα κέντρα διασκέδασης, φορτηγά αυτοκίνητα και τραίνα μπορούν να προκαλέσουν θόρυβο υψηλής έντασης, ο οποίος με τη σειρά του προκαλεί ακουστικό τραύμα που εκδηλώνεται με βαρηκοΐα και βουητό στα αυτιά. Διακρίνεται σε οξύ και χρόνιο.

Το οξύ ακουστικό τραύμα προκαλείται από ήχους υψηλής έντασης και βραχείας διάρκειας που δημιουργούνται σε εκρήξεις και πυροβολισμούς πυροβόλων όπλων. Εκδηλώνονται βαθύς πόνος και αίσθημα πληρότητας στο αυτί, βουητό και βαρηκοΐα. 


Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν συνήθως εντός των πρώτων ωρών, ημερών ή εβδομάδων πλήρως, εκτός ορισμένων ηλικιωμένων ατόμων ή αν προϋπάρχει κάποια βλάβη. Η θεραπεία από τις πρώτες ώρες τις εγκατάστασης της πάθησης μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη και πληρέστερη βελτίωση της ακοής και του βουητού των αυτιών.

Το χρόνιο ακουστικό τραύμα ή επαγγελματική βαρηκοΐα προκαλείται από ασθενέστερους ήχους, που όμως διαρκούν για μεγαλύτερο διάστημα. Εμφανίζεται σε εργαζόμενους για μεγάλο χρονικό διάστημα και για πολλές ώρες κάθε μέρα σε περιβάλλον με θόρυβο, όπως οι εργάτες της μεταλλοβιομηχανίας, οι τεχνικοί αεροπλάνων, οι μηχανικοί πλοίων, τραίνων κ.λπ. 


Όσο μεγαλύτερη είναι η ένταση του θορύβου, τόσο μικρότερο είναι το χρονικό διάστημα, στο οποίο επιτρέπεται να εκτεθεί το αυτί ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος βαρηκοΐας.

Η εγκατάσταση της βαρηκοΐας γίνεται σιγά-σιγά και στο αρχικό στάδιο σπάνια γίνεται αντιληπτή. Εφόσον το άτομο απομακρυνθεί από το θορυβώδες περιβάλλον σε αυτό το στάδιο, η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί, απαιτείται ωστόσο κάποιο χρονικό διάστημα. 


Αν όμως το άτομο συνεχίσει να εκτίθεται σε βλαπτική επίδραση του θορύβου, η βαρηκοΐα επιδεινώνεται, γίνεται μόνιμη και μεγάλου βαθμού, συνοδεύεται από βουητό, αίσθημα πίεσης στα αυτιά ή το κεφάλι.

Η επαγγελματική βαρηκοΐα δεν θεραπεύεται. Επομένως η πρόληψη της πάθησης και η χρησιμοποίηση των προστατευτικών μέτρων από τους εργαζόμενους είναι απαραίτητη. Τέτοια μέτρα είναι η κάλυψη των αυτιών είτε με ωτοασπίδες, είτε με ειδικά ακουστικά ή ειδικά κράνη τα οποία ελαττώνουν την ένταση του θορύβου. 


Είναι φρόνιμο να μειωθεί ο χρόνος εργασίας σε θόρυβο με συχνά διαλείμματα ηρεμίας. Αν η βαρηκοΐα είναι μεγάλου βαθμού, τότε απαιτείται η χρησιμοποίηση ακουστικών βαρηκοΐας.

Στα άτομα που πρόκειται να εργαστούν σε θόρυβο, είναι σημαντικό πριν από την ανάληψη της εργασίας να γίνει έλεγχος για την διαπίστωση της ακουστικής τους ικανότητας. Ο έλεγχος πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά διετία. 


Σε περίπτωση που διαπιστωθεί η επιδείνωση της ακοής, λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, όπως προφύλαξη με τα μέσα που αναφέρθηκαν παραπάνω, ενδεχόμενη αλλαγή χώρου εργασίας ή επαγγέλματος ή ελάττωση του χρόνου εργασίας στον θόρυβο. Η επαγγελματική βαρηκοΐα είναι ανίατη, αλλά θα πρέπει να προλαμβάνεται πλήρως.

* Ελβίρα Τικτοπούλου
Ώρες λειτουργίας ιατρείου
9-14 το πρωί, 18 -20.30 το απόγευμα
Τηλέφωνα επικοινωνίας
-2341026825
-6948068352
Ελ. Βενιζέλου 9 (4ος όροφος) 61100 Κιλκίς




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.