- Που θα υπάρξει πτώση και που θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση σε σχολές
- Οι νέοι φοιτητές φαίνεται να προτιμούν πλέον την επαρχία
- Γιατί εν έτη 2012 το υπουργείο καθυστερεί τόσο πολύ στις ανακοινώσεις του
- Ανακοινώνονται αύριο οι ρυθμίσεις για τα πανεπιστήμια
Σε λιγότερο από έναν μήνα η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων για μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πάρει τέλος. Οι βαθμολογικές βάσεις των σχολών και τα ονόματα των επιτυχόντων αναμένεται να ανακοινωθούν στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου κι έως τότε τη μεγαλύτερη αγωνία θα έχουν οι υποψήφιοι των οποίων η βαθμολογία, σε σύγκριση με τις περσινές βάσεις, καταγράφει μικρές αποκλίσεις.
Παράλληλα, όμως, έχει ολοκληρωθεί η συμπλήρωση των μηχανογραφικών στοιχείων των υποψηφίων με τις προτιμήσεις σχολών και τμημάτων, γεγονός που επιτρέπει μια πρώτη προσέγγιση στο επίπεδο που θα κυμανθούν οι βάσεις με μεγαλύτερη αξιοπιστία.
Δύο καθηγητές με μεγάλη εμπειρία γύρω από τις πανελλαδικές εξετάσεις και τις επιδόσεις των υποψηφίων εξηγούν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως θα κινηθούν οι βάσεις. Πρόκειται για τους Στράτο Στρατηγάκη, μαθηματικό σε δημόσιο σχολείο και Γιώργο Χατζητέγα, φυσικό στην ιδιωτική εκπαίδευση, οι οποίοι δίνουν τις εκτιμήσεις τους σχετικά με το επίπεδο, στο οποίο θα κυμανθούν, φέτος, οι βαθμολογικές βάσεις των σχολών.
«Περιμένοντας τα αποτελέσματα έχουμε να παρατηρήσουμε ότι παγιώθηκε η στροφή από τα Παιδαγωγικά προς τη Νομική των υποψηφίων της θεωρητικής κατεύθυνσης, που είχε ήδη ξεκινήσει από το 2010 με τη δραστική μείωση διορισμών των δασκάλων.
Στα πολυτεχνεία αναμένεται μείωση στη ζήτηση των πολιτικών μηχανικών και αύξηση στη ζήτηση των μηχανολόγων και των ηλεκτρολόγων, αύξηση που αντικατοπτρίζει τις σημερινές τους επαγγελματικές τους προοπτικές και όχι αυτό που θα συμβεί σε 10 χρόνια, που οι φετινοί επιτυχόντες θα βγουν στην αγορά εργασίας.
Πτώση στη ζήτηση των οικονομικών σχολών παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, ενώ η αύξηση της ζήτησης για τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές είναι εκρηκτική, λόγω της σιγουριάς του μισθού» σημειώνει ο κ. Στρατηγάκης και διευκρινίζει πως βασικός παράγοντας στις επιλογές των υποψηφίων ήταν ο τόπος, στον οποίο βρίσκεται η σχολή που επιθυμούν να εισαχθούν, μια και η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει σε πολλές περιπτώσεις την «εσωτερική μετανάστευση» των παιδιών.
Σημειώνει, δε, πως «η αναμενόμενη επιλογή σπουδών κοντά στην οικογενειακή εστία δεν αφορά ολόκληρη την Ελλάδα, αφού δεν υπάρχουν παντού πολλές σχολές για να επιλέξουν οι υποψήφιοι. Για παράδειγμα, για τους κατοίκους της Καλαμάτας, οι επιλογές σπουδών στον τόπο τους είναι πολύ λίγες, με αποτέλεσμα οι οικογένειες να έχουν αποφασίσει την "εσωτερική μετανάστευση" των παιδιών τους για σπουδές υποχρεωτικά μακριά από το σπίτι. Υπάρχουν ακόμη και οι σπουδές στις περιζήτητες σχολές, όπως οι Ιατρικές, οι Νομικές και τα Πολυτεχνεία, που οι αποφασισμένοι υποψήφιοι είναι έτοιμοι να πάνε μέχρι την άλλη άκρη της Ελλάδας ή και στο εξωτερικό, προκειμένου να σπουδάσουν αυτό που ονειρεύονται. Γι αυτό η ψαλίδα ανάμεσα στις ομοειδείς σχολές του κέντρου και της περιφέρειας θα ανοίξει κυρίως στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές και όχι τόσο πολύ στις περιζήτητες. Τη μεγαλύτερη άνοδο στις πρώτες προτιμήσεις σημείωσαν πέρσι οι σχολές του εμπορικού ναυτικού, αφού διαχρονικά στρεφόμαστε πάντα στη θάλασσα όταν οποιαδήποτε δυσκολία εμφανιστεί στον ορίζοντα. Θα συνεχιστεί και φέτος η εκρηκτική άνοδος της ζήτησης; Επιπλέον, ενδιαφέρον θα έχει να δούμε πώς θα διαμορφωθούν φέτος οι βάσεις στα 15 τμήματα που δεν δέχτηκαν πέρσι φοιτητές και φέτος επανεντάχθηκαν στο μηχανογραφικό δελτίο. Τα προτίμησαν άραγε οι υποψήφιοι ή φοβήθηκαν τη συγχώνευση ή το πιθανό κλείσιμο;».
Στο ίδιο θέμα, αυτό της προτίμησης σχολών, που εν τέλει καθορίζει σε μεγάλο ποσοστό και τη διακύμανση των βάσεων, ο κ. Χατζητέγας, από την πλευρά του, τονίζει ότι σύμφωνα με τη δική του φετινή εμπειρία φαίνεται να είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι υποψήφιοι που τελικά επέλεξαν φέτος να σπουδάσουν κοντά στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την επιλογή των σπουδών, που τους γοήτευαν.
«Με δεδομένο ότι η φοιτητική μέριμνα για οικονομικές σπουδές σε μια άλλη πόλη είναι ανύπαρκτη» τονίζει «οι φετινοί υποψήφιοι ζήτησαν περισσότερο παρά ποτέ σπουδές με επαγγελματικές προοπτικές στον τόπο διαμονής τους. Τα φετινά μηχανογραφικά των υποψηφίων συμπληρώθηκαν με όρο το κριτήριο της εντοπιότητας. Αυτή η τεράστιας σημασίας ποιοτική διαφοροποίηση στη μέθοδο συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου είναι ικανή να επιφέρει έναν μικρό σεισμό στις βάσεις της εισαγωγής».
Πώς επηρεάζουν όμως οι προτιμήσεις των υποψηφίων τη διακύμανση των βάσεων, ανά επιστημονικό πεδίο;
Ο Γιώργος Χατζητέγας αναλύει τα «πώς» και τα «γιατί» των βαθμολογιών των σχολών.
«Οι αλλαγές στις προτιμήσεις των υποψηφίων, με βάση την περιοχή όπου βρίσκονται οι σχολές» λέει «πρακτικά σημαίνουν ότι οι περιζήτητες σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου που αφορά τους υποψηφίους της Θεωρητικής Κατεύθυνσης στα μεγάλα αστικά κέντρα θα παρουσιάσουν μεγαλύτερη άνοδο από αυτήν των τμημάτων της περιφέρειας.
Στο 2ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο, που επιλέγουν οι υποψήφιοι της Θετικής και της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, η πτώση την οποία προδιαγράφουν οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων θα είναι μικρότερη στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Ηράκλειο. Αντιθέτως, πολλά περιφερειακά τμήματα των ΑΕΙ θα παρουσιάσουν εντυπωσιακές πτώσεις. Η πρόσβαση στα ΤΕΙ των ίδιων επιστημονικών πεδίων θα είναι μια εξαιρετικά εύκολη υπόθεση, καθώς θα απαιτεί λίγες χιλιάδες μορίων για την εισαγωγή.
Στο 3ο επιστημονικό πεδίο οι Ιατρικές σχολές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μπορεί να έχουν μια μικρή άνοδο ολίγων δεκάδων μορίων, ενώ σε εκείνες της περιφέρειας η τάση είναι οριακά πτωτική. Στο 3ο επιστημονικό πεδίο τα περιζήτητα ΤΕΙ των σχολών Υγείας θα κινηθούν μάλλον ανοδικά, καθώς αποτελούν διέξοδο με επαγγελματική αποκατάσταση.
Τέλος, στο 5ο επιστημονικό πεδίο οι καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ισοσκελίζονται από τις χαμηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά και τη Φυσική. Με αυτό το δεδομένο οι μεταβολές θα είναι οριακές και μόνο η μεγάλη ζήτηση μπορεί να προκαλέσει ανόδους των Οικονομικών σχολών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη».
Ο άγνωστος Χ των φετινών βάσεων εισαγωγής, υποστηρίζει ο κ. Χατζητέγας, είναι ο αριθμός των υποψηφίων που συνωστίζονται στις διευρυμένες ειδικές κατηγορίες των πολυτέκνων, τριτέκνων και κοινωνικών κριτηρίων. Ο αριθμός των υποψηφίων αυτών είναι τουλάχιστον υπερδιπλάσιος από πέρσι, καθώς έχουν αρθεί οι γεωγραφικοί και οικονομικοί περιορισμοί.
«Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι βάσεις των ειδικών κατηγοριών θα είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις βάσεις της γενικής σειράς. Εντυπωσιακά χαμηλές βάσεις εισαγωγής των ειδικών κατηγοριών είναι πιθανό να παρατηρηθούν μόνο για περιφερειακά τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ».
Από τα εντυπωσιακά και αξιοσημείωτα της συμπλήρωσης των φετινών μηχανογραφικών είναι το γεγονός ότι η Αθήνα δε δελεάζει πλέον, όσο στο παρελθόν, τους υποψηφίους ορισμένων περιφερειών. «Για παράδειγμα, οι υποψήφιοι από την ακριτική Θεσπρωτία δε δηλώνουν πλέον την Αθήνα ως τόπο των σπουδών τους καθώς η Εγνατία Οδός τους οδηγεί γρηγορότερα στη Θεσσαλονίκη.
Σε μεγάλο βαθμό οι υποψήφιοι της Θεσσαλίας επιλέγουν πλέον τις σχολές του ομώνυμου πανεπιστημίου, καθώς η Αθήνα φαντάζει πλέον ως μια δύσκολη στη διαβίωση και ακριβή στο κόστος πόλη» εξηγεί ο καθηγητής και δίνει αναλυτικότερα τις εκτιμήσεις του ανά πεδίο, όπου φαίνονται οι αυξομειώσεις των βάσεων:
1ο Επιστημονικό Πεδίο- Μικρή άνοδος 50 - 200 μορίων
Νομικών, Ψυχολογικών, Φιλολογικών Σπουδών
στα μεγάλα αστικά κέντρα
Αθήνα - Θεσσαλονίκη
- Σημαντική πτώση 500 - 1.000 μορίων
Στα Παιδαγωγικά τμήματα
στο κέντρο (μικρότερη) και στην περιφέρεια (μεγαλύτερη)
- Μικρή άνοδος 300 - 500 μορίων
Στα χαμηλόβαθμα περιφερειακά ΑΕΙ και ΤΕΙ (που πέρσι κινήθηκαν στα 10.500 μόρια)
2ο Επιστημονικό Πεδίο- Μικρή πτώση 100 - 300 μορίων
Στα τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Πληροφορικής
στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Ηράκλειο - Πάτρα)
- Σημαντική πτώση 500 - 700 μορίων σε όλα τα τμήματα της περιφέρειας
- Μεγάλη πτώση 2000 μορίων!
Στα χαμηλόβαθμα τμήματα των ΤΕΙ της περιφέρειας
(Ανθοκομίας, Δασοπονίας, Φυτικής Παραγωγής, Ζωικής Παραγωγής)
3ο Επιστημονικό Πεδίο- Μικρή πτώση 150 - 250 μορίων
Στις Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές Σχολές
Ωστόσο, οι Ιατρικές σχολές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είναι πιθανό να έχουν μια μικρή άνοδο ολίγων δεκάδων μορίων.
- Πτώση 200 - 400 μορίων
Στις μεσαίες σχολές Λογοθεραπείας, Φυσιοθεραπείας, Ιατρικών Εργαστηρίων
Και στο κέντρο και στην περιφέρεια.
- Μικρή άνοδος 200 - 300 μορίων
Στα περιφερειακά ΤΕΙ της Νοσηλευτικής, τα οποία θα κινηθούν πάνω από τα 11.500 μόρια.
4ο Επιστημονικό Πεδίο- Πτώση 200 - 400 μορίων
Στις περιζήτητες Πολυτεχνικές Σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων.
(Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Πάτρα)
- Μεγάλη πτώση 400 - 800 μορίων
Σε όλα τα περιφερειακά τμήματα Πολυτεχνικών Σχολών και Πληροφορικής.
- Εντυπωσιακή πτώση 2.500 μορίων!
Σε περιφερειακά ΤΕΙ μικρής ζήτησης οι βάσεις των οποίων θα ξεκινούν από τα 4.000 μόρια!
5ο Επιστημονικό Πεδίο- Μικρή πτώση 200 - 300 μορίων
Στα περιζήτητα Οικονομικά τμήματα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας
- Μεγάλη πτώση 500 - 700 μορίων
Στα τμήματα της Οικονομικής Επιστήμης (ΑΕΙ) και Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΑΕΙ) στην περιφέρεια
- Εντυπωσιακή πτώση μέχρι και 2.000 μορίων!
Στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ της περιφέρειας (Λογιστικής, Διοίκησης, Χρηματοοικονομικών, Τουριστικών Επιχειρήσεων) οι βάσεις των οποίων θα ξεκινούν από τα 3.000 μόρια!
Σημειώνεται ιδιαίτερα ότι οι προβλέψεις για τη διακύμανση των βάσεων είναι μόνον εκτιμήσεις που προκύπτουν από τα στοιχεία που είναι γνωστά έως τώρα, όπως για παράδειγμα οι βαθμολογίες των υποψηφίων και οι κατά προσέγγιση προτιμήσεις σχολών που έχουν δηλώσει.
Πάντως, δεν είναι λίγοι όσοι διερωτώνται γιατί στην «εποχή της πληροφορικής» δεν μπορεί το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώνει γρηγορότερα τα αποτελέσματα προκειμένου να μην παρατείνεται η αγωνία των παιδιών. Ο καθηγητής Μαθηματικών, Στράτος Στρατηγάκης, δίνει μία ερμηνεία:
«Με την προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών να έχει λήξει από την 5η Ιουλίου, αν και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα ήταν ήδη έτοιμα, θα μπορούσαμε να έχουμε τα αποτελέσματα ήδη από τις 20 Ιουλίου. Όμως, εμπλέκεται στη διαδικασία επιλογής και το υπουργείο Δημόσιας τάξης και Προστασίας του Πολίτη που πρέπει να εκδώσει τα αποτελέσματα των προκαταρκτικών εξετάσεων για τις αστυνομικές σχολές. Το υπουργείο στο οποίο ανήκουν οι σχολές του Εμπορικού Ναυτικού και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που επίσης πρέπει να εκδώσει τα αποτελέσματα των προκαταρκτικών εξετάσεων για τις στρατιωτικές σχολές. Η καθυστέρηση αυτών των δύο υπουργείων, που είναι πολύ μεγάλη (αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι οι αιτήσεις για την αστυνομία υποβάλλονταν έως τις 6 Ιουλίου και για το Εμπορικό Ναυτικό έως τις 9 Ιουλίου, για να ακολουθήσουν οι προκαταρκτικές εξετάσεις), φέρνει πίσω όλη τη διαδικασία επιλογής, που με βάση τις προσπάθειες του υπουργείου Παιδείας θα μπορούσε να έχει ήδη τελειώσει».
Θα μπουν λουκέτο σε σχολές;Ενα βήμα πριν απο την κατάργησή τους βρίσκονται τέσσερα περιφερειακά πανεπιστήμια και δεκάδες σχολές ανώτατης και ανώτερης τεχνολογικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με το σχέδιο με την κωδική ονομασία “Αθηνά”.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το Εθνος της Κυριακής, απο την επόμενη κι όλας ακαδημαϊκή χρονιά, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, και τα πρώτα λουκέτα θα μπουν το μεσα στο 2013. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ανακοινώνονται αύριο οι ρυθμίσεις για τα πανεπιστήμια
Τα πάνω κάτω μεταξύ των πανεπιστημιακών αναμένεται να φέρουν οι αλλαγές, οι οποίες προωθούνται στον νόμο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που ψηφίστηκε μόλις πριν ένα χρόνο με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή.
- Οι νέοι φοιτητές φαίνεται να προτιμούν πλέον την επαρχία
- Γιατί εν έτη 2012 το υπουργείο καθυστερεί τόσο πολύ στις ανακοινώσεις του
- Ανακοινώνονται αύριο οι ρυθμίσεις για τα πανεπιστήμια
Σε λιγότερο από έναν μήνα η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων για μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πάρει τέλος. Οι βαθμολογικές βάσεις των σχολών και τα ονόματα των επιτυχόντων αναμένεται να ανακοινωθούν στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου κι έως τότε τη μεγαλύτερη αγωνία θα έχουν οι υποψήφιοι των οποίων η βαθμολογία, σε σύγκριση με τις περσινές βάσεις, καταγράφει μικρές αποκλίσεις.
Παράλληλα, όμως, έχει ολοκληρωθεί η συμπλήρωση των μηχανογραφικών στοιχείων των υποψηφίων με τις προτιμήσεις σχολών και τμημάτων, γεγονός που επιτρέπει μια πρώτη προσέγγιση στο επίπεδο που θα κυμανθούν οι βάσεις με μεγαλύτερη αξιοπιστία.
Δύο καθηγητές με μεγάλη εμπειρία γύρω από τις πανελλαδικές εξετάσεις και τις επιδόσεις των υποψηφίων εξηγούν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως θα κινηθούν οι βάσεις. Πρόκειται για τους Στράτο Στρατηγάκη, μαθηματικό σε δημόσιο σχολείο και Γιώργο Χατζητέγα, φυσικό στην ιδιωτική εκπαίδευση, οι οποίοι δίνουν τις εκτιμήσεις τους σχετικά με το επίπεδο, στο οποίο θα κυμανθούν, φέτος, οι βαθμολογικές βάσεις των σχολών.
«Περιμένοντας τα αποτελέσματα έχουμε να παρατηρήσουμε ότι παγιώθηκε η στροφή από τα Παιδαγωγικά προς τη Νομική των υποψηφίων της θεωρητικής κατεύθυνσης, που είχε ήδη ξεκινήσει από το 2010 με τη δραστική μείωση διορισμών των δασκάλων.
Στα πολυτεχνεία αναμένεται μείωση στη ζήτηση των πολιτικών μηχανικών και αύξηση στη ζήτηση των μηχανολόγων και των ηλεκτρολόγων, αύξηση που αντικατοπτρίζει τις σημερινές τους επαγγελματικές τους προοπτικές και όχι αυτό που θα συμβεί σε 10 χρόνια, που οι φετινοί επιτυχόντες θα βγουν στην αγορά εργασίας.
Πτώση στη ζήτηση των οικονομικών σχολών παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, ενώ η αύξηση της ζήτησης για τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές είναι εκρηκτική, λόγω της σιγουριάς του μισθού» σημειώνει ο κ. Στρατηγάκης και διευκρινίζει πως βασικός παράγοντας στις επιλογές των υποψηφίων ήταν ο τόπος, στον οποίο βρίσκεται η σχολή που επιθυμούν να εισαχθούν, μια και η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει σε πολλές περιπτώσεις την «εσωτερική μετανάστευση» των παιδιών.
Σημειώνει, δε, πως «η αναμενόμενη επιλογή σπουδών κοντά στην οικογενειακή εστία δεν αφορά ολόκληρη την Ελλάδα, αφού δεν υπάρχουν παντού πολλές σχολές για να επιλέξουν οι υποψήφιοι. Για παράδειγμα, για τους κατοίκους της Καλαμάτας, οι επιλογές σπουδών στον τόπο τους είναι πολύ λίγες, με αποτέλεσμα οι οικογένειες να έχουν αποφασίσει την "εσωτερική μετανάστευση" των παιδιών τους για σπουδές υποχρεωτικά μακριά από το σπίτι. Υπάρχουν ακόμη και οι σπουδές στις περιζήτητες σχολές, όπως οι Ιατρικές, οι Νομικές και τα Πολυτεχνεία, που οι αποφασισμένοι υποψήφιοι είναι έτοιμοι να πάνε μέχρι την άλλη άκρη της Ελλάδας ή και στο εξωτερικό, προκειμένου να σπουδάσουν αυτό που ονειρεύονται. Γι αυτό η ψαλίδα ανάμεσα στις ομοειδείς σχολές του κέντρου και της περιφέρειας θα ανοίξει κυρίως στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές και όχι τόσο πολύ στις περιζήτητες. Τη μεγαλύτερη άνοδο στις πρώτες προτιμήσεις σημείωσαν πέρσι οι σχολές του εμπορικού ναυτικού, αφού διαχρονικά στρεφόμαστε πάντα στη θάλασσα όταν οποιαδήποτε δυσκολία εμφανιστεί στον ορίζοντα. Θα συνεχιστεί και φέτος η εκρηκτική άνοδος της ζήτησης; Επιπλέον, ενδιαφέρον θα έχει να δούμε πώς θα διαμορφωθούν φέτος οι βάσεις στα 15 τμήματα που δεν δέχτηκαν πέρσι φοιτητές και φέτος επανεντάχθηκαν στο μηχανογραφικό δελτίο. Τα προτίμησαν άραγε οι υποψήφιοι ή φοβήθηκαν τη συγχώνευση ή το πιθανό κλείσιμο;».
Στο ίδιο θέμα, αυτό της προτίμησης σχολών, που εν τέλει καθορίζει σε μεγάλο ποσοστό και τη διακύμανση των βάσεων, ο κ. Χατζητέγας, από την πλευρά του, τονίζει ότι σύμφωνα με τη δική του φετινή εμπειρία φαίνεται να είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι υποψήφιοι που τελικά επέλεξαν φέτος να σπουδάσουν κοντά στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την επιλογή των σπουδών, που τους γοήτευαν.
«Με δεδομένο ότι η φοιτητική μέριμνα για οικονομικές σπουδές σε μια άλλη πόλη είναι ανύπαρκτη» τονίζει «οι φετινοί υποψήφιοι ζήτησαν περισσότερο παρά ποτέ σπουδές με επαγγελματικές προοπτικές στον τόπο διαμονής τους. Τα φετινά μηχανογραφικά των υποψηφίων συμπληρώθηκαν με όρο το κριτήριο της εντοπιότητας. Αυτή η τεράστιας σημασίας ποιοτική διαφοροποίηση στη μέθοδο συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου είναι ικανή να επιφέρει έναν μικρό σεισμό στις βάσεις της εισαγωγής».
Πώς επηρεάζουν όμως οι προτιμήσεις των υποψηφίων τη διακύμανση των βάσεων, ανά επιστημονικό πεδίο;
Ο Γιώργος Χατζητέγας αναλύει τα «πώς» και τα «γιατί» των βαθμολογιών των σχολών.
«Οι αλλαγές στις προτιμήσεις των υποψηφίων, με βάση την περιοχή όπου βρίσκονται οι σχολές» λέει «πρακτικά σημαίνουν ότι οι περιζήτητες σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου που αφορά τους υποψηφίους της Θεωρητικής Κατεύθυνσης στα μεγάλα αστικά κέντρα θα παρουσιάσουν μεγαλύτερη άνοδο από αυτήν των τμημάτων της περιφέρειας.
Στο 2ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο, που επιλέγουν οι υποψήφιοι της Θετικής και της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, η πτώση την οποία προδιαγράφουν οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων θα είναι μικρότερη στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Ηράκλειο. Αντιθέτως, πολλά περιφερειακά τμήματα των ΑΕΙ θα παρουσιάσουν εντυπωσιακές πτώσεις. Η πρόσβαση στα ΤΕΙ των ίδιων επιστημονικών πεδίων θα είναι μια εξαιρετικά εύκολη υπόθεση, καθώς θα απαιτεί λίγες χιλιάδες μορίων για την εισαγωγή.
Στο 3ο επιστημονικό πεδίο οι Ιατρικές σχολές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μπορεί να έχουν μια μικρή άνοδο ολίγων δεκάδων μορίων, ενώ σε εκείνες της περιφέρειας η τάση είναι οριακά πτωτική. Στο 3ο επιστημονικό πεδίο τα περιζήτητα ΤΕΙ των σχολών Υγείας θα κινηθούν μάλλον ανοδικά, καθώς αποτελούν διέξοδο με επαγγελματική αποκατάσταση.
Τέλος, στο 5ο επιστημονικό πεδίο οι καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ισοσκελίζονται από τις χαμηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά και τη Φυσική. Με αυτό το δεδομένο οι μεταβολές θα είναι οριακές και μόνο η μεγάλη ζήτηση μπορεί να προκαλέσει ανόδους των Οικονομικών σχολών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη».
Ο άγνωστος Χ των φετινών βάσεων εισαγωγής, υποστηρίζει ο κ. Χατζητέγας, είναι ο αριθμός των υποψηφίων που συνωστίζονται στις διευρυμένες ειδικές κατηγορίες των πολυτέκνων, τριτέκνων και κοινωνικών κριτηρίων. Ο αριθμός των υποψηφίων αυτών είναι τουλάχιστον υπερδιπλάσιος από πέρσι, καθώς έχουν αρθεί οι γεωγραφικοί και οικονομικοί περιορισμοί.
«Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι βάσεις των ειδικών κατηγοριών θα είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις βάσεις της γενικής σειράς. Εντυπωσιακά χαμηλές βάσεις εισαγωγής των ειδικών κατηγοριών είναι πιθανό να παρατηρηθούν μόνο για περιφερειακά τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ».
Από τα εντυπωσιακά και αξιοσημείωτα της συμπλήρωσης των φετινών μηχανογραφικών είναι το γεγονός ότι η Αθήνα δε δελεάζει πλέον, όσο στο παρελθόν, τους υποψηφίους ορισμένων περιφερειών. «Για παράδειγμα, οι υποψήφιοι από την ακριτική Θεσπρωτία δε δηλώνουν πλέον την Αθήνα ως τόπο των σπουδών τους καθώς η Εγνατία Οδός τους οδηγεί γρηγορότερα στη Θεσσαλονίκη.
Σε μεγάλο βαθμό οι υποψήφιοι της Θεσσαλίας επιλέγουν πλέον τις σχολές του ομώνυμου πανεπιστημίου, καθώς η Αθήνα φαντάζει πλέον ως μια δύσκολη στη διαβίωση και ακριβή στο κόστος πόλη» εξηγεί ο καθηγητής και δίνει αναλυτικότερα τις εκτιμήσεις του ανά πεδίο, όπου φαίνονται οι αυξομειώσεις των βάσεων:
1ο Επιστημονικό Πεδίο- Μικρή άνοδος 50 - 200 μορίων
Νομικών, Ψυχολογικών, Φιλολογικών Σπουδών
στα μεγάλα αστικά κέντρα
Αθήνα - Θεσσαλονίκη
- Σημαντική πτώση 500 - 1.000 μορίων
Στα Παιδαγωγικά τμήματα
στο κέντρο (μικρότερη) και στην περιφέρεια (μεγαλύτερη)
- Μικρή άνοδος 300 - 500 μορίων
Στα χαμηλόβαθμα περιφερειακά ΑΕΙ και ΤΕΙ (που πέρσι κινήθηκαν στα 10.500 μόρια)
2ο Επιστημονικό Πεδίο- Μικρή πτώση 100 - 300 μορίων
Στα τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Πληροφορικής
στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Ηράκλειο - Πάτρα)
- Σημαντική πτώση 500 - 700 μορίων σε όλα τα τμήματα της περιφέρειας
- Μεγάλη πτώση 2000 μορίων!
Στα χαμηλόβαθμα τμήματα των ΤΕΙ της περιφέρειας
(Ανθοκομίας, Δασοπονίας, Φυτικής Παραγωγής, Ζωικής Παραγωγής)
3ο Επιστημονικό Πεδίο- Μικρή πτώση 150 - 250 μορίων
Στις Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές Σχολές
Ωστόσο, οι Ιατρικές σχολές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είναι πιθανό να έχουν μια μικρή άνοδο ολίγων δεκάδων μορίων.
- Πτώση 200 - 400 μορίων
Στις μεσαίες σχολές Λογοθεραπείας, Φυσιοθεραπείας, Ιατρικών Εργαστηρίων
Και στο κέντρο και στην περιφέρεια.
- Μικρή άνοδος 200 - 300 μορίων
Στα περιφερειακά ΤΕΙ της Νοσηλευτικής, τα οποία θα κινηθούν πάνω από τα 11.500 μόρια.
4ο Επιστημονικό Πεδίο- Πτώση 200 - 400 μορίων
Στις περιζήτητες Πολυτεχνικές Σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων.
(Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Πάτρα)
- Μεγάλη πτώση 400 - 800 μορίων
Σε όλα τα περιφερειακά τμήματα Πολυτεχνικών Σχολών και Πληροφορικής.
- Εντυπωσιακή πτώση 2.500 μορίων!
Σε περιφερειακά ΤΕΙ μικρής ζήτησης οι βάσεις των οποίων θα ξεκινούν από τα 4.000 μόρια!
5ο Επιστημονικό Πεδίο- Μικρή πτώση 200 - 300 μορίων
Στα περιζήτητα Οικονομικά τμήματα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας
- Μεγάλη πτώση 500 - 700 μορίων
Στα τμήματα της Οικονομικής Επιστήμης (ΑΕΙ) και Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΑΕΙ) στην περιφέρεια
- Εντυπωσιακή πτώση μέχρι και 2.000 μορίων!
Στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ της περιφέρειας (Λογιστικής, Διοίκησης, Χρηματοοικονομικών, Τουριστικών Επιχειρήσεων) οι βάσεις των οποίων θα ξεκινούν από τα 3.000 μόρια!
Σημειώνεται ιδιαίτερα ότι οι προβλέψεις για τη διακύμανση των βάσεων είναι μόνον εκτιμήσεις που προκύπτουν από τα στοιχεία που είναι γνωστά έως τώρα, όπως για παράδειγμα οι βαθμολογίες των υποψηφίων και οι κατά προσέγγιση προτιμήσεις σχολών που έχουν δηλώσει.
Πάντως, δεν είναι λίγοι όσοι διερωτώνται γιατί στην «εποχή της πληροφορικής» δεν μπορεί το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώνει γρηγορότερα τα αποτελέσματα προκειμένου να μην παρατείνεται η αγωνία των παιδιών. Ο καθηγητής Μαθηματικών, Στράτος Στρατηγάκης, δίνει μία ερμηνεία:
«Με την προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών να έχει λήξει από την 5η Ιουλίου, αν και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα ήταν ήδη έτοιμα, θα μπορούσαμε να έχουμε τα αποτελέσματα ήδη από τις 20 Ιουλίου. Όμως, εμπλέκεται στη διαδικασία επιλογής και το υπουργείο Δημόσιας τάξης και Προστασίας του Πολίτη που πρέπει να εκδώσει τα αποτελέσματα των προκαταρκτικών εξετάσεων για τις αστυνομικές σχολές. Το υπουργείο στο οποίο ανήκουν οι σχολές του Εμπορικού Ναυτικού και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που επίσης πρέπει να εκδώσει τα αποτελέσματα των προκαταρκτικών εξετάσεων για τις στρατιωτικές σχολές. Η καθυστέρηση αυτών των δύο υπουργείων, που είναι πολύ μεγάλη (αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι οι αιτήσεις για την αστυνομία υποβάλλονταν έως τις 6 Ιουλίου και για το Εμπορικό Ναυτικό έως τις 9 Ιουλίου, για να ακολουθήσουν οι προκαταρκτικές εξετάσεις), φέρνει πίσω όλη τη διαδικασία επιλογής, που με βάση τις προσπάθειες του υπουργείου Παιδείας θα μπορούσε να έχει ήδη τελειώσει».
Θα μπουν λουκέτο σε σχολές;Ενα βήμα πριν απο την κατάργησή τους βρίσκονται τέσσερα περιφερειακά πανεπιστήμια και δεκάδες σχολές ανώτατης και ανώτερης τεχνολογικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με το σχέδιο με την κωδική ονομασία “Αθηνά”.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το Εθνος της Κυριακής, απο την επόμενη κι όλας ακαδημαϊκή χρονιά, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, και τα πρώτα λουκέτα θα μπουν το μεσα στο 2013. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ανακοινώνονται αύριο οι ρυθμίσεις για τα πανεπιστήμια
Τα πάνω κάτω μεταξύ των πανεπιστημιακών αναμένεται να φέρουν οι αλλαγές, οι οποίες προωθούνται στον νόμο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που ψηφίστηκε μόλις πριν ένα χρόνο με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.