- Γιατί δε μίλησε σήμερα η Α. Παπαρήγα
- Τσίπρας: Ο πρωθυπουργός δεν έκανε προγραμματικές δηλώσεις, έβαλε πωλητήριο στην Ελλάδα
- Βενιζέλος: Θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση - Χρειαζόμαστε το αναπτυξιακό πακέτο
- Καμμένος: Άμεση κατάργηση του μνημονίου
- Έφυγαν από τη Βουλή ΣΥΡΙΖΑ , ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ πριν ξεκινήσει να μιλάει ο Μιχαλολιάκος - Όρθοι οι βουλευτές της ΧΑ
- Ποιοι υπουργοί εξειδικεύουν τα 9 βήματα του Α. Σαμαρά για την έξοδο από την κρίση
- Οι πρώτες αντιδράσεις από τη Γερμανία μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού
Συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Η διαδικασία ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής, με την ομιλία του πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά, ο οποίος έδωσε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση παραθέτοντας εννέα σημεία για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
H Συζήτηση σήμερα ξεκίνησε στις 18:30. Πρώτος πήρε το λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας ο οποίος ευχήθηκε περαστικά στον Πρωθυπουργό.
Ο Α. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για συνειδητή παραπλάνηση του ελληνικού λαού και τόνισε πως ο λαός συγχωρεί τα λάθη αλλά όχι την κοροϊδία. "Τώρα είστε αντιμέτωποι με την ίδια τη δυστυχία που προκαλεί η μνημονιακή πολιτική , με την ανθρωπιστική κρίση και τις καθημερινές αυτοκτονίες, τους χιλιάδες νέους ανέργους και τα λουκέτα" τόνισε. Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις με τις οποίες είναι αντίθετος ρώτησε "Ποιό είνια το κέρδος για τη χώρα αν ξεπουλήσουμε τη ΔΕΗ και τον κερδοφόρο ΟΠΑΠ, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια; Απειλείτε το λαό πως αν δε γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις θα κοπούν συντάξεις και μισθοί. Οι ιδιωτικοποιήσεις που φέρνετε θα είναι η λεηλασία της οικονομίας για χάρη των ξένων τοκογλύφων" τόνισε. "Ο ελληνικός λαός έχει διακαίωμα να γνωρίζει τι θα κερδίσει και τι θα χάσει. Στον αντίποδα των κρατικοποιήσεων εμείς προτείνουμε την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας" συμπλήρωσε. Τόνισε ότι δεν εγινε καμία αναφορά για το μεγάλο φιάσκο της Συνόδου Κορυφής, ούτε στη λέξη τράπεζες, στις λέξεις υγεία και παιδεία. "Ακόμη και για φάρμακα ρίξατε την ευθύνη στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τώρα που πήρατε το 1 δισ. αυτό δεν πήγε στα φάρμακα. Καμία αναφορά στον τουρισμό, στη μόνη και μία εξεταστική επιτροπή της βουλής που λέγατε προεκλογικά πως θα ζητήσατε" συνέχισε ο κ. Τσίπρας.«Για εμάς το πατριωτικό καθήκον είναι να σωθεί η χώρα από την καταστροφή. Δεν προετοιμαζόμαστε για αντιπολίτευση αλλά για να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση του τόπου όταν κλείσει αυτή η σύντομη παρένθεσή σας», είπε για τη στάση που θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί το κεκτημένο της Συνόδου Κορυφής για την απευθείας ανακεφαλοποίηση των Τραπεζών χωρίς την εγγραφή των 50 δις ευρώ στο δημόσιο χρέος, να υπάρξει πάγωμα των μέτρων λιτότητας, και μορατόριουμ πληρωμής του δανείου στην τροϊκα μέχρι να ξανακινηθεί η οικονομία και να ενεργοποιηθούν τα προγράμματα επενδύσεων μέσω του ταμείου ευρωπαϊκών επενδύσεων και κοινοπρακτικών σχημάτων. Προανήγγειλε ακόμη ότι θα κατατεθούν άμεσα προτάσεις νόμων για την άρση της μετενέργειας, την επαναφορά των κατώτατων μισθών στα προηγούμενα επίπεδα, για το πάγωμα των υποχρεώσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και αγροτών και για την απλή αναλογική. "Ο ελληνικός λαός διακαιούται να ξέρει πως φτάσμαε ως εδώ, διακιούται να ξέρει την αλήθεια".
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος ο οποίος αφού κατηγόρησε σε έντονο τόνο τον Α. Τσίπρα για επικίνδυνη δημαγωγία, λέγοντας "Είναι ανεπίτρεπτη η στάση αυτή και κατώτερη των περιστάσεων. Ο ελληνικός λαός δεν έδωσε τέτοια εντολή στις 17 Ιουνίου" τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ συνεργάζεται με τη ΝΔ λόγω εθνικού καθήκοντος. "Το ΠΑΣΟΚ έχει ρόλο υποστηρικτικό και ελεγκτικό". Ξεκαθάρισε πως η πρόταση του ΠΑΣΟΚ αφορά την αναθεώρηση κάποιων όρων της δανειακής σύμβασης και δήλωσε "Παράταση χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής έως 2017… Να ξεκινήσουμε από τώρα! Λέει ο κ. Τσίπρας για μονομερές μορατόριουμ. Δηλαδή μονομερής καταγγελία., δηλ. πιστωτικό γεγονός, δηλαδή χρεοκοπία, δηλαδή έξοδος από ευρωζώνη. Εγώ δεν θέλω μορατόριουμ αλλά μείωση χρέους…και η Ελλάδα είναι έτοιμη να τιμήσει τις υποχρεώσεις της για τις οποίες έχει δεσμευτεί" συμπλήρωσε. "¨Εχουν σημασία οι μεταρρυθμίσεις που συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη και με την προσέλκυση επενδύσεων " τόνισε και συμπλήρωσε πως δε θα υπάρξουν απολύσεις στο δημόσιο. "Χρειαζόμαστε το αναπτυξιακό πακέτο και το κοινωνικό πακέτο"συμπλήρωσε. "Είματε υπέρ της λήψης μέτρων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και μπορούν όλες οι τράπεζες να λάβουν μέτρα όπως έκανε ήδη το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο" δήλωσε. Έκλεισε λέγοντας πως υπό αυτόυς τους όρους το ΠΑΣΟΚ θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Π. Καμμένος, ο οποίος χαρακτήρισε την κυβέρνηση "τέταρτη κυβέρνηση Σημίτη". Σχολίασε το χειροκρότημα των βουλευτών της ΝΔ προς τον κ. Βενιζέλο λέγοντας πως αποδεικνύει το στημένο παιχνίδι της τρικομματικής κυβέρνησης. Κατήγγειλε επίσης σχέδιο κατάργησης της εθνικής κυριαρχίας. "Τρεις χιλιάδες έλληνες αυτοκτόνησαν και τους χτυπούν την πόρτα οι νταβατζήδες των τραπεζών και είναι οι ίδιοι νταβατζήδες που τους άνοιξε την πόρτα ο κ. Παπανδρέου" δήλωσε. "Η τρόϊκα είναι συνδυασμός μπαταχτζήδων και αυτοί είναι άραγε που θα ελέγξουν τις συμβάσεις της Siemens;", αναρωτήθηκε ο κ. Καμμένος και κατήγγειλε ότι η συγκυβέρνηση έγινε για να σβήσουν τα σκάνδαλα και τα αδικήματα εκείνων που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή.Έκανε επίσης λόγο για αδίκημα της εσχάτης προδοσίας το οποίο δεν θα παραγραφεί. Ένημέρωση της Βουλής για τη σύμβαση που φέρεται να έχει υπογράψει το ελληνικό δημόσιιο με τον EFSF, ζήτησε ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος εκτιμώντας ότι εκτός από τις υπογραφές Σαμαρά και Βενιζέλου δεν υπάρχει τίποτε που να δεσμεύει τη χώρα.Αναρωτήθηκε μάλιστα πως καταβάλλονται οι τόκοι του δανείου αν δεν έχει υπάρξει σύμβαση. Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ζήτησε άμεση κατάργηση του Μνημονίου και προέβλεψε ότι έρχεται το Μνημόνιο 3, γι΄αυτό και όπως τόνισε το κόμμα του καταψηφίζει την συγκυβέρνηση. "Η ομιλία του Πρωθυπουργού χθες είχε χθες ίδιες επτά αναφορές με αυτές του κ. Παπαδήμου. Αναρωτιέμαι αν είναι το ίδιο πρόσωπο που τις έγραψε", είπε ακόμη ο κ. Καμμένος και επικαλέστηκε τις προβλέψεις για αύξηση της ύφεσης και της ανεργίας με τη συνέχιση αυτής της πολιτικής. Χαρακτήρισε στημένες τις αποκρατικοποιήσεις για να σταματήσει να υπάρχει βιομηχανία και να ευνοηθούν οι ανταγωνιστές στο εξωτερικό. Αναρωτήθηκε επίσης σε ποιον θα δοθεί ο ΟΠΑΠ και υποστήριξε ότι το σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας είναι όσα υπαγορεύει το χρηματιστηριακό κεφάλαιο. "Σύντομα θα καταθέσουμε προτάσεις νόμου: Για κατάργηση νόμου Ραγκούση και αναγνώριση της ΑΟΖ και θα υπογράψουμε αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για οικονομία, όχι για συγκάλυψη αλλά για να ξέρει ο λαός την αλήθεια".
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο γγ. της Χρυσής Αυγής, ξεκινώντας την ομιλία του με την παρατήρηση πως κάποιοι ενοχλούνται από την παρουσίας της Χρυσής Αυγής στη Βουλή. Αξίζει να σημειωθεί πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ αποχώρησαν από τη Βουλή πριν την έναρξη της ομιλίας του Μιχαλολιάκου καθώς επίσης πως οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής παρέμειναν όρθιοι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Μιχαλολιάκου. Στη συνέχεια δήλωσε "Καταρχάς να ακυρωθεί το μνημόνιο. Το θεωρούμε καταστροφή του έθνους". Συνέχισε λέγοντας πως ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε καν τη λέξη επαναδιαπραγμάτευση και πως "υπάρχουν πολλά λιγούρια της εξουσίας, ακόμη και σε χώρους που εμφανίζονται ως ανατρεπτικά. Πως συνδυάζονται αυτά με τον ΜΑΟ και τον ΣΤΑΛΙΝ; Απάντηση είναι η κρατική επιχορήγηση..". Τόνισε πως ούρτε ένα μέτρο ελληνικής γης δεν πρέπει να πουληθεί στους ξένους και σχετικά με τους λαθρομετανάστες είπε πως όλοι πρέπει να απελαθούν στις χώρες καταγωγής τους. Κατήγγειλε επίσης ότι την ίδια ώρα που σε αδύναμους συμπολίτες μας κόβεται το φως, στη χώρα μας κυριαρχεί η ατιμωρησία ιδίως για τους πολιτικούς που επί σειρά ετών κυβέρνησαν και οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση. Δήλωσε πάντως σύμφωνος με τη ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο για να υπάρξει τιμωρία για δημόσιους λειτουργούς που διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα και πλούτισαν. Συμφωνούμε απολύτως με την εξαγγελία του πρωθυπουργού για τη βουλευτική ασυλία. Υπάρχουν περιπτώσεις που βγάζουν μάτι. Εδώ υπάρχει βουλευτής που οδηγούσε μεθυσμένος και σκότωσε μια κοπέλα οδηγώντας και δεν έπαθε τίποτε λόγω της βουλευτικής ασυλίας, είπε ο κ. Μιχαλολιάκος. Η Χρυσή Αυγή παραμένει σταθερή στη γραμμή κατά του Μνημονίου που πιστεύουμε ότι είναι αντισυνταγματικό, είπε ακόμη ο κ. Μιχαλολιάκος και αναρωτήθηκε αν προετοιμάζονται και νέα Μνημόνια με την ίδια λάθος συνταγή. «Με τις χιλιάδες αυτοκτονίες ένας λαός βρίσκεται σε κατάσταση απελπισίας», είπε ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής και αναρωτήθηκε ποιοι ήταν εκείνοι που τρομοκράτησαν τον ελληνικό λαό με τρόπο ώστε να αποσύρει τις καταθέσεις του από τις τράπεζες. Τάχθηκε επίσης κατά των αποκρατικοποιήσεων και των ιδιωτικοποιήσεων για τα οποία είπε ότι δεν πρέπει να πουληθεί στους ξένους ούτε ένα μέτρο ελληνικής γης γιατί πάνω από όλα είναι η εθνική κυριαρχία. Οι προγραμματικές δηλώσεις δεν μας ικανοποιούν και αναπαράγουν το πρόβλημα και γι αυτό η Χρυσή Αυγή, είπε ο γενικός γραμματέας της, θα τις καταψηφίσει.
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης και αυτή τη φορά αποχώρησαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής από τη Βουλή. "Η απόφαση συμμετοχής μας στην κυβέρνηση δεν ήταν αβασάνιστη", εξήγησε για τη στάση της ΔΗΜΑΡ, ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης και πρόσθεσε ότι το πλαίσιο διακυβέρνησης στη βάση της προγραμματικής σύγκλισης είναι και προοδευτικό και ρεαλιστικό. "Στο κοινό προγραμματικό πλαίσιο θέσαμε στόχους τετραετίας. κάποιοι θα προωθηθούν άμεσα σε διαπραγμάτευση και άλλοι σε δεύτερη φάση", είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη συμφωνία για τις συλλογικές συμβάσεις, τη σταδιακή αύξηση του αφορολογήτου, την επέκταση του επιδόματος ανεργίας. Είμαστε το κόμμα εκείνο που αποτελούμε την αδέσμευτη δύναμη επαναδιαπραγμάτευσης, είπε ο κ. Κουβέλης και πρόσθεσε ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης με την τροϊκα θα είναι συνεχής και σκληρή. Η απαλλαγή από το βάρος του Μνημονίου δεν σημαίνει επιστροφή σε όσα μας οδήγησαν στο Μνημόνιο. Ο λαός κάνει θυσίες που πρέπει να πιάσουν τόπο, είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Θα εργαστούμε για την προώθηση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, για την ανανέωση και κοινωνική διεύρυνση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, ανέφερε για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση συνεργασίας, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Η συνεργασία των τριών πολιτικών ρευμάτων δεν ακυρώνει την διάκριση αριστεράς-δεξιάς αλλά η αντιπαράθεση αριστεράς-δεξιάς δεν πρέπει να γίνεται πλέον ως συνέχιση του εμφυλίου, είπε ακόμη ο κ. Κουβέλης και πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη "τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να διαμορφώσουμε ένα πολιτικό σύστημα πιο δημοκρατικό, διαφανές και ανανεωμένο". Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να είναι πλήρης η ενημέρωση όλων των θεσμικών παραγόντων του τόπου για το που πάμε.
Η γγ. του ΚΚ δε μίλησε γιατί ένιωσε αδιαθεσία που την ανάγκασε, μετά την επίσκεψη της στο ιατρείο της Βουλής και τη σύσταση του γιατρού ότι χρειάζεται ξεκούραση, να αποχωρήσει από τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων. Έτσι η κ. Παπαρήγα δεν θα πάρει το λόγο σήμερα για να τοποθετηθεί, όπως ήταν προγραμματισμένο αλλά θα καταθέσει αύριο τις προτάσεις του κόμματος της.
Ακολούθως μίλησε ως εκπρόσωπος της ΝΔ ο κ. Ν Παναγιωτόπουλος ο ο οποίος έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης, η κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κ. Μαρκόπουλος ως εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο οποίος και καταψήφισε τις προγραμματικές δηλώσεις του Σαμαρά.
Το λόγο έπειτα πήρε ο υπ. Οικονομικών κ. Στουρνάρας σύμφωμα με τον οποίο η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί σε τέσσερις άξονες οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής προκειμένου να στηρίξει ένα νέο βιώσιμο, αναπτυξιακό και κοινωνικό πρότυπο.
1.Περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή
2. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας
3. Αναπτυξιακή ώθηση
4. Εγκαθίδρυση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους.
Στη συνέχεια θα μιλήσουν οι υπουργοί Δένδιας, Στυλιανίδης, Μανιτάκης, Τσαφτάρης, Ρουπακιώτης και Καράογλου.
Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με τη διεξαγωγή ονομαστικής φανερής ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
- Τσίπρας: Ο πρωθυπουργός δεν έκανε προγραμματικές δηλώσεις, έβαλε πωλητήριο στην Ελλάδα
- Βενιζέλος: Θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση - Χρειαζόμαστε το αναπτυξιακό πακέτο
- Καμμένος: Άμεση κατάργηση του μνημονίου
- Έφυγαν από τη Βουλή ΣΥΡΙΖΑ , ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ πριν ξεκινήσει να μιλάει ο Μιχαλολιάκος - Όρθοι οι βουλευτές της ΧΑ
- Ποιοι υπουργοί εξειδικεύουν τα 9 βήματα του Α. Σαμαρά για την έξοδο από την κρίση
- Οι πρώτες αντιδράσεις από τη Γερμανία μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού
Συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Η διαδικασία ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής, με την ομιλία του πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά, ο οποίος έδωσε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση παραθέτοντας εννέα σημεία για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
H Συζήτηση σήμερα ξεκίνησε στις 18:30. Πρώτος πήρε το λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας ο οποίος ευχήθηκε περαστικά στον Πρωθυπουργό.
Ο Α. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για συνειδητή παραπλάνηση του ελληνικού λαού και τόνισε πως ο λαός συγχωρεί τα λάθη αλλά όχι την κοροϊδία. "Τώρα είστε αντιμέτωποι με την ίδια τη δυστυχία που προκαλεί η μνημονιακή πολιτική , με την ανθρωπιστική κρίση και τις καθημερινές αυτοκτονίες, τους χιλιάδες νέους ανέργους και τα λουκέτα" τόνισε. Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις με τις οποίες είναι αντίθετος ρώτησε "Ποιό είνια το κέρδος για τη χώρα αν ξεπουλήσουμε τη ΔΕΗ και τον κερδοφόρο ΟΠΑΠ, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια; Απειλείτε το λαό πως αν δε γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις θα κοπούν συντάξεις και μισθοί. Οι ιδιωτικοποιήσεις που φέρνετε θα είναι η λεηλασία της οικονομίας για χάρη των ξένων τοκογλύφων" τόνισε. "Ο ελληνικός λαός έχει διακαίωμα να γνωρίζει τι θα κερδίσει και τι θα χάσει. Στον αντίποδα των κρατικοποιήσεων εμείς προτείνουμε την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας" συμπλήρωσε. Τόνισε ότι δεν εγινε καμία αναφορά για το μεγάλο φιάσκο της Συνόδου Κορυφής, ούτε στη λέξη τράπεζες, στις λέξεις υγεία και παιδεία. "Ακόμη και για φάρμακα ρίξατε την ευθύνη στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τώρα που πήρατε το 1 δισ. αυτό δεν πήγε στα φάρμακα. Καμία αναφορά στον τουρισμό, στη μόνη και μία εξεταστική επιτροπή της βουλής που λέγατε προεκλογικά πως θα ζητήσατε" συνέχισε ο κ. Τσίπρας.«Για εμάς το πατριωτικό καθήκον είναι να σωθεί η χώρα από την καταστροφή. Δεν προετοιμαζόμαστε για αντιπολίτευση αλλά για να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση του τόπου όταν κλείσει αυτή η σύντομη παρένθεσή σας», είπε για τη στάση που θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί το κεκτημένο της Συνόδου Κορυφής για την απευθείας ανακεφαλοποίηση των Τραπεζών χωρίς την εγγραφή των 50 δις ευρώ στο δημόσιο χρέος, να υπάρξει πάγωμα των μέτρων λιτότητας, και μορατόριουμ πληρωμής του δανείου στην τροϊκα μέχρι να ξανακινηθεί η οικονομία και να ενεργοποιηθούν τα προγράμματα επενδύσεων μέσω του ταμείου ευρωπαϊκών επενδύσεων και κοινοπρακτικών σχημάτων. Προανήγγειλε ακόμη ότι θα κατατεθούν άμεσα προτάσεις νόμων για την άρση της μετενέργειας, την επαναφορά των κατώτατων μισθών στα προηγούμενα επίπεδα, για το πάγωμα των υποχρεώσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και αγροτών και για την απλή αναλογική. "Ο ελληνικός λαός διακαιούται να ξέρει πως φτάσμαε ως εδώ, διακιούται να ξέρει την αλήθεια".
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος ο οποίος αφού κατηγόρησε σε έντονο τόνο τον Α. Τσίπρα για επικίνδυνη δημαγωγία, λέγοντας "Είναι ανεπίτρεπτη η στάση αυτή και κατώτερη των περιστάσεων. Ο ελληνικός λαός δεν έδωσε τέτοια εντολή στις 17 Ιουνίου" τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ συνεργάζεται με τη ΝΔ λόγω εθνικού καθήκοντος. "Το ΠΑΣΟΚ έχει ρόλο υποστηρικτικό και ελεγκτικό". Ξεκαθάρισε πως η πρόταση του ΠΑΣΟΚ αφορά την αναθεώρηση κάποιων όρων της δανειακής σύμβασης και δήλωσε "Παράταση χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής έως 2017… Να ξεκινήσουμε από τώρα! Λέει ο κ. Τσίπρας για μονομερές μορατόριουμ. Δηλαδή μονομερής καταγγελία., δηλ. πιστωτικό γεγονός, δηλαδή χρεοκοπία, δηλαδή έξοδος από ευρωζώνη. Εγώ δεν θέλω μορατόριουμ αλλά μείωση χρέους…και η Ελλάδα είναι έτοιμη να τιμήσει τις υποχρεώσεις της για τις οποίες έχει δεσμευτεί" συμπλήρωσε. "¨Εχουν σημασία οι μεταρρυθμίσεις που συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη και με την προσέλκυση επενδύσεων " τόνισε και συμπλήρωσε πως δε θα υπάρξουν απολύσεις στο δημόσιο. "Χρειαζόμαστε το αναπτυξιακό πακέτο και το κοινωνικό πακέτο"συμπλήρωσε. "Είματε υπέρ της λήψης μέτρων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και μπορούν όλες οι τράπεζες να λάβουν μέτρα όπως έκανε ήδη το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο" δήλωσε. Έκλεισε λέγοντας πως υπό αυτόυς τους όρους το ΠΑΣΟΚ θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Π. Καμμένος, ο οποίος χαρακτήρισε την κυβέρνηση "τέταρτη κυβέρνηση Σημίτη". Σχολίασε το χειροκρότημα των βουλευτών της ΝΔ προς τον κ. Βενιζέλο λέγοντας πως αποδεικνύει το στημένο παιχνίδι της τρικομματικής κυβέρνησης. Κατήγγειλε επίσης σχέδιο κατάργησης της εθνικής κυριαρχίας. "Τρεις χιλιάδες έλληνες αυτοκτόνησαν και τους χτυπούν την πόρτα οι νταβατζήδες των τραπεζών και είναι οι ίδιοι νταβατζήδες που τους άνοιξε την πόρτα ο κ. Παπανδρέου" δήλωσε. "Η τρόϊκα είναι συνδυασμός μπαταχτζήδων και αυτοί είναι άραγε που θα ελέγξουν τις συμβάσεις της Siemens;", αναρωτήθηκε ο κ. Καμμένος και κατήγγειλε ότι η συγκυβέρνηση έγινε για να σβήσουν τα σκάνδαλα και τα αδικήματα εκείνων που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή.Έκανε επίσης λόγο για αδίκημα της εσχάτης προδοσίας το οποίο δεν θα παραγραφεί. Ένημέρωση της Βουλής για τη σύμβαση που φέρεται να έχει υπογράψει το ελληνικό δημόσιιο με τον EFSF, ζήτησε ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος εκτιμώντας ότι εκτός από τις υπογραφές Σαμαρά και Βενιζέλου δεν υπάρχει τίποτε που να δεσμεύει τη χώρα.Αναρωτήθηκε μάλιστα πως καταβάλλονται οι τόκοι του δανείου αν δεν έχει υπάρξει σύμβαση. Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ζήτησε άμεση κατάργηση του Μνημονίου και προέβλεψε ότι έρχεται το Μνημόνιο 3, γι΄αυτό και όπως τόνισε το κόμμα του καταψηφίζει την συγκυβέρνηση. "Η ομιλία του Πρωθυπουργού χθες είχε χθες ίδιες επτά αναφορές με αυτές του κ. Παπαδήμου. Αναρωτιέμαι αν είναι το ίδιο πρόσωπο που τις έγραψε", είπε ακόμη ο κ. Καμμένος και επικαλέστηκε τις προβλέψεις για αύξηση της ύφεσης και της ανεργίας με τη συνέχιση αυτής της πολιτικής. Χαρακτήρισε στημένες τις αποκρατικοποιήσεις για να σταματήσει να υπάρχει βιομηχανία και να ευνοηθούν οι ανταγωνιστές στο εξωτερικό. Αναρωτήθηκε επίσης σε ποιον θα δοθεί ο ΟΠΑΠ και υποστήριξε ότι το σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας είναι όσα υπαγορεύει το χρηματιστηριακό κεφάλαιο. "Σύντομα θα καταθέσουμε προτάσεις νόμου: Για κατάργηση νόμου Ραγκούση και αναγνώριση της ΑΟΖ και θα υπογράψουμε αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για οικονομία, όχι για συγκάλυψη αλλά για να ξέρει ο λαός την αλήθεια".
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο γγ. της Χρυσής Αυγής, ξεκινώντας την ομιλία του με την παρατήρηση πως κάποιοι ενοχλούνται από την παρουσίας της Χρυσής Αυγής στη Βουλή. Αξίζει να σημειωθεί πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ αποχώρησαν από τη Βουλή πριν την έναρξη της ομιλίας του Μιχαλολιάκου καθώς επίσης πως οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής παρέμειναν όρθιοι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Μιχαλολιάκου. Στη συνέχεια δήλωσε "Καταρχάς να ακυρωθεί το μνημόνιο. Το θεωρούμε καταστροφή του έθνους". Συνέχισε λέγοντας πως ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε καν τη λέξη επαναδιαπραγμάτευση και πως "υπάρχουν πολλά λιγούρια της εξουσίας, ακόμη και σε χώρους που εμφανίζονται ως ανατρεπτικά. Πως συνδυάζονται αυτά με τον ΜΑΟ και τον ΣΤΑΛΙΝ; Απάντηση είναι η κρατική επιχορήγηση..". Τόνισε πως ούρτε ένα μέτρο ελληνικής γης δεν πρέπει να πουληθεί στους ξένους και σχετικά με τους λαθρομετανάστες είπε πως όλοι πρέπει να απελαθούν στις χώρες καταγωγής τους. Κατήγγειλε επίσης ότι την ίδια ώρα που σε αδύναμους συμπολίτες μας κόβεται το φως, στη χώρα μας κυριαρχεί η ατιμωρησία ιδίως για τους πολιτικούς που επί σειρά ετών κυβέρνησαν και οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση. Δήλωσε πάντως σύμφωνος με τη ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο για να υπάρξει τιμωρία για δημόσιους λειτουργούς που διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα και πλούτισαν. Συμφωνούμε απολύτως με την εξαγγελία του πρωθυπουργού για τη βουλευτική ασυλία. Υπάρχουν περιπτώσεις που βγάζουν μάτι. Εδώ υπάρχει βουλευτής που οδηγούσε μεθυσμένος και σκότωσε μια κοπέλα οδηγώντας και δεν έπαθε τίποτε λόγω της βουλευτικής ασυλίας, είπε ο κ. Μιχαλολιάκος. Η Χρυσή Αυγή παραμένει σταθερή στη γραμμή κατά του Μνημονίου που πιστεύουμε ότι είναι αντισυνταγματικό, είπε ακόμη ο κ. Μιχαλολιάκος και αναρωτήθηκε αν προετοιμάζονται και νέα Μνημόνια με την ίδια λάθος συνταγή. «Με τις χιλιάδες αυτοκτονίες ένας λαός βρίσκεται σε κατάσταση απελπισίας», είπε ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής και αναρωτήθηκε ποιοι ήταν εκείνοι που τρομοκράτησαν τον ελληνικό λαό με τρόπο ώστε να αποσύρει τις καταθέσεις του από τις τράπεζες. Τάχθηκε επίσης κατά των αποκρατικοποιήσεων και των ιδιωτικοποιήσεων για τα οποία είπε ότι δεν πρέπει να πουληθεί στους ξένους ούτε ένα μέτρο ελληνικής γης γιατί πάνω από όλα είναι η εθνική κυριαρχία. Οι προγραμματικές δηλώσεις δεν μας ικανοποιούν και αναπαράγουν το πρόβλημα και γι αυτό η Χρυσή Αυγή, είπε ο γενικός γραμματέας της, θα τις καταψηφίσει.
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης και αυτή τη φορά αποχώρησαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής από τη Βουλή. "Η απόφαση συμμετοχής μας στην κυβέρνηση δεν ήταν αβασάνιστη", εξήγησε για τη στάση της ΔΗΜΑΡ, ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης και πρόσθεσε ότι το πλαίσιο διακυβέρνησης στη βάση της προγραμματικής σύγκλισης είναι και προοδευτικό και ρεαλιστικό. "Στο κοινό προγραμματικό πλαίσιο θέσαμε στόχους τετραετίας. κάποιοι θα προωθηθούν άμεσα σε διαπραγμάτευση και άλλοι σε δεύτερη φάση", είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη συμφωνία για τις συλλογικές συμβάσεις, τη σταδιακή αύξηση του αφορολογήτου, την επέκταση του επιδόματος ανεργίας. Είμαστε το κόμμα εκείνο που αποτελούμε την αδέσμευτη δύναμη επαναδιαπραγμάτευσης, είπε ο κ. Κουβέλης και πρόσθεσε ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης με την τροϊκα θα είναι συνεχής και σκληρή. Η απαλλαγή από το βάρος του Μνημονίου δεν σημαίνει επιστροφή σε όσα μας οδήγησαν στο Μνημόνιο. Ο λαός κάνει θυσίες που πρέπει να πιάσουν τόπο, είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Θα εργαστούμε για την προώθηση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, για την ανανέωση και κοινωνική διεύρυνση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, ανέφερε για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση συνεργασίας, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Η συνεργασία των τριών πολιτικών ρευμάτων δεν ακυρώνει την διάκριση αριστεράς-δεξιάς αλλά η αντιπαράθεση αριστεράς-δεξιάς δεν πρέπει να γίνεται πλέον ως συνέχιση του εμφυλίου, είπε ακόμη ο κ. Κουβέλης και πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη "τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να διαμορφώσουμε ένα πολιτικό σύστημα πιο δημοκρατικό, διαφανές και ανανεωμένο". Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να είναι πλήρης η ενημέρωση όλων των θεσμικών παραγόντων του τόπου για το που πάμε.
Η γγ. του ΚΚ δε μίλησε γιατί ένιωσε αδιαθεσία που την ανάγκασε, μετά την επίσκεψη της στο ιατρείο της Βουλής και τη σύσταση του γιατρού ότι χρειάζεται ξεκούραση, να αποχωρήσει από τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων. Έτσι η κ. Παπαρήγα δεν θα πάρει το λόγο σήμερα για να τοποθετηθεί, όπως ήταν προγραμματισμένο αλλά θα καταθέσει αύριο τις προτάσεις του κόμματος της.
Ακολούθως μίλησε ως εκπρόσωπος της ΝΔ ο κ. Ν Παναγιωτόπουλος ο ο οποίος έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης, η κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κ. Μαρκόπουλος ως εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο οποίος και καταψήφισε τις προγραμματικές δηλώσεις του Σαμαρά.
Το λόγο έπειτα πήρε ο υπ. Οικονομικών κ. Στουρνάρας σύμφωμα με τον οποίο η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί σε τέσσερις άξονες οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής προκειμένου να στηρίξει ένα νέο βιώσιμο, αναπτυξιακό και κοινωνικό πρότυπο.
1.Περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή
2. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας
3. Αναπτυξιακή ώθηση
4. Εγκαθίδρυση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους.
Στη συνέχεια θα μιλήσουν οι υπουργοί Δένδιας, Στυλιανίδης, Μανιτάκης, Τσαφτάρης, Ρουπακιώτης και Καράογλου.
Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με τη διεξαγωγή ονομαστικής φανερής ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.