Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Ανακοίνωση Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών

Με το ψήφισμα 42/112 της 7ης Δεκεμβρίου 1987 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να εορτάζεται η 26η Ιουνίου κάθε έτους ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησης τους. Στον ΟΗΕ το γραφείο για τα Nαρκωτικά και το Έγκλημα UNODC (United Nations Office on drugs and Crime) δημιουργήθηκε το 1997 από την συγχώνευση του αντίστοιχου γραφείου του ΟΗΕ και του Κέντρου για την Πρόληψη του Διεθνούς Εγκλήματος. Λειτουργεί σε όλο τον κόσμο μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου γραφείων.
Για την Ευρώπη και την Ε.Ε υπάρχει επίσης το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία EMCDDA (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction). Δημιουργήθηκε για να παρέχει στην ΕΕ και στα κράτη μέλη αντικειμενικά αξιόπιστα και συγκρίσιμα στοιχεία σχετικά με τα ναρκωτικά.
Έρευνα του Ευρωβαρομέτρου για το 2011 έδειξε ότι περίπου το 5% των νέων από 15 έως 24 ετών δήλωσε ότι χρησιμοποίησε «νόμιμα ναρκωτικά» . Τις ουσίες αυτές τις προμηθεύτηκε από φίλους (54%),σε πάρτι ή κλαμπ (37%), από εξειδικευμένα καταστήματα (33%) ή μέσω Ιντερνέτ (7%).
Σύμφωνα με την έκθεση της Europol για το 2011, εντοπίστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης (EWS) 49 νέες ψυχοδραστικές ουσίες. Το εύρημα αυτό αντιπροσωπεύει τον μεγαλύτερο αριθμό ουσιών που έχει αναφερθεί ποτέ σε ένα μόνο έτος. Το 2010 ήταν 41 και για το 2009 αναφέρθηκαν 24 ουσίες .
Τα νέα φάρμακα έχουν γίνει παγκόσμιο φαινόμενο που εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και μέσω του Διαδικτύου.
Με κεντρικό σύνθημα εφέτος «Παγκόσμια Δράση για Υγιείς Κοινότητες χωρίς Ναρκωτικά» η παγκόσμια κοινότητα ενώνει τις δυνάμεις της για να αντιμετωπίσει τον ολοένα αυξανόμενο κίνδυνο για την Δημόσια Υγεία και ευημερία της ανθρωπότητας που είναι τα ναρκωτικά.
Για τον λόγο αυτό το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης(EMCDDA) με το αντίστοιχο γραφείο του ΟΗΕ για τα Nαρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) στις 5/2/2012 έκαναν ένα βήμα μπροστά με την υιοθέτηση ενός κοινού προγράμματος εργασίας για τα έτη 2012-14, ώστε να υπάρξει συντονισμένη δράση που θα ανταποκρίνεται σε αυτές τις αλματώδεις εξελίξεις.
Στόχος της εκστρατείας αυτής της ημέρας είναι να κινητοποιήσει σε δράσεις αλλά και να εμπνεύσει στους ανθρώπους την θέληση να διαφυλάξουν την υγεία τους από τα ναρκωτικά.
Οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην χρήση ουσιών. Η χρήση στους νέους είναι διπλάσια από ότι στον γενικό πληθυσμό, η δε αύξηση της ανεργίας προκαλεί όξυνση του προβλήματος.
H λύση είναι η πρόληψη που στόχο έχει την καλλιέργεια μίας θετικής στάσης ζωής αφ’ ενός και την ανάπτυξη δεξιοτήτων αφετέρου που θα κρατήσουν τους νέους μακριά από τις εξαρτήσεις.
Στην Ευρώπη οι θάνατοι από ναρκωτικά αντιπροσωπεύουν περίπου το 4% όλων των θανάτων των Ευρωπαίων ηλικίας 15-39 ετών, με τα οπιοειδή να ανιχνεύονται στα τρία τέταρτα των θανάτων.
Αυτό απαιτεί συντονισμένη αντιμετώπιση ,μέσα στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης, αρκεί να είμαστε κοντά στο ταχέως εξελισσόμενο πρόβλημα των ναρκωτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.