Γράφει η Ελβίρα Τικτοπούλου
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
Στη σύγχρονη εποχή της ηχορύπανσης δεχόμαστε καθημερινά ανεξέλεγκτους τοξικούς για την ακοή θορύβους. Η φυσική γήρανση του ανθρώπινου οργανισμού και του οργάνου της ακοής οδηγεί αργά ή γρήγορα στη σταδιακή απώλεια της ακουστικής οξύτητας, η οποία δεν είναι προς το παρόν αναστρέψιμη, αλλά κάνει δυσχερέστατη την επικοινωνία ενός ηλικιωμένου ατόμου με τους λοιπούς ανθρώπους του περιβάλλοντος.
Η ανεξήγητη, αναπόφευκτη, σταδιακή επιδείνωση της ακουστικής ικανότητας, η οποία επέρχεται με την πάροδο του χρόνου και τη γήρανση του οργανισμού, ονομάζεται πρεσβυακουσία. Η πλειοψηφία όλων των πληθυσμών άνω των 40 ετών υφίσταται κάποιου βαθμού προοδευτική απώλεια της ακοής τους, καθώς παρέρχεται ο χρόνος.
Η ανεξήγητη, αναπόφευκτη, σταδιακή επιδείνωση της ακουστικής ικανότητας, η οποία επέρχεται με την πάροδο του χρόνου και τη γήρανση του οργανισμού, ονομάζεται πρεσβυακουσία. Η πλειοψηφία όλων των πληθυσμών άνω των 40 ετών υφίσταται κάποιου βαθμού προοδευτική απώλεια της ακοής τους, καθώς παρέρχεται ο χρόνος.
Οι γυναίκες τείνουν να διατηρούν την ακουστική τους ικανότητα επί μακρότερον από τους άνδρες. Μέχρι σήμερα ο ακριβής μηχανισμός της νόσου παραμένει άγνωστος.
Η αύξηση της ηλικίας είναι αιτία πολλών αλλαγών στον οργανισμό μας. Επηρεάζει όλα τα όργανα και συστήματα. Όπως επηρεάζονται από τα χρόνια η καρδιά, οι πνεύμονες, ο εγκέφαλος, οι νεφροί, τα κόκαλά μας, με τον ίδιο τρόπο παρουσιάζουν αλλαγές οι πέντε αισθήσεις μας. Η απώλεια ακοής που εκδηλώνεται στους ηλικιωμένους, μπορεί να επηρεάσει την κοινωνικότητα και μειώνει την κινητικότητα.
Η εξασθένηση της ακοής (βαρηκοΐα) επηρεάζει και τα δύο αυτιά, επιβαρύνεται σταδιακά, ενώ παρατηρείται το φαινόμενο κατά το οποίο γίνεται καλύτερη αντίληψη των λέξεων από αυτή των προτάσεων με αποτέλεσμα τη δυσκολία στην κατανόηση του προφορικού λόγου. Ο ασθενής μπορεί να έχει μεγαλύτερη δυσκολία να κατανοήσει την ομιλία που γίνεται με ταχύτητα, την ομιλία που περιέχει άγνωστο ή πολύπλοκο γι’ αυτόν λεξιλόγιο, όταν η ομιλία διεξάγεται μέσα σε θορυβώδες περιβάλλον ή ένα περιβάλλον που διασπά την προσοχή.
Καθώς η εξασθένηση της ακοής εξελίσσεται, γίνεται εξαιρετικά δυσχερής ο εντοπισμός της προέλευσης του ήχου. Το γεγονός αυτό πολλές φορές οδηγεί τα ηλικιωμένα άτομα στην κοινωνική απομόνωση. Η βαρηκοΐα συνδυάζεται με δυσανεξία στους έντονους ήχους, ενώ πολλές φορές συνοδεύεται και από έντονο βουητό (εμβοές) στα αυτιά, δηλαδή μια κατάσταση κατά την οποία ο ασθενής, ενώ δεν υπάρχουν εξωτερικοί ήχοι, ακούει περιοδικά ή συνεχώς, ένα βουητό που μπορεί να περιλαμβάνει κουδουνίσματα ή σφυρίγματα ή άλλους θορύβους.
Η πάθηση δεν προλαμβάνεται και δεν θεραπεύεται με φάρμακα ή με εγχείρηση. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισής της είναι η εφαρμογή κατάλληλου ακουστικού βαρηκοΐας, το οποίο βοηθά στην επικοινωνία του ατόμου και στην επανένταξή του στο κοινωνικό περιβάλλον.
Οι ασθενείς με πρεσβυακουσία δεν χρειάζεται να εφαρμόζουν κάποια ιδιαίτερη δίαιτα. Παρά τούτο, μερικοί ερευνητές συνιστούν περιορισμό των θερμίδων της διατροφής κατά 30%.
Οι ασθενείς πρέπει να ελέγχουν την πορεία της ακοής τους κάθε έτος και σε περιπτώσεις ταχείας επιδείνωσης της ακουστικής τους ικανότητας να ζητούν αμέσως βοήθεια.
Με την πάροδο του χρόνου η βαρηκοΐα επιδεινώνεται, με διαφορετική όμως ταχύτητα από ασθενή σε ασθενή. Συνήθως παρέρχονται πολλά χρόνια χωρίς να χρειάζεται οποιαδήποτε βοήθεια ο ασθενής.
Η πρεσβυακουσία πολλές φορές μπορεί να αντιμετωπιστεί με την εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας. Η επιτυχία των ακουστικών εξαρτάται από τη διακριτική ικανότητα των ασθενών, η οποία ελέγχεται πριν από την εφαρμογή των ακουστικών. Όσο χειρότερα είναι τα συμπτώματα, τόσο πιο καλά αποτελέσματα συνήθως προκύπτουν με την εφαρμογή των ακουστικών.
Ελβίρα Τικτοπούλου
Ώρες λειτουργίας ιατρείου
9-14 το πρωί,18 -20.30 το απόγευμα
Τηλέφωνα επικοινωνίας
-2341026825
-6948068352
Ελ. Βενιζέλου 9 (4ος όροφος) 61100 Κιλκίς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.