Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Οι καιροί επιβάλλουν σε όλους σοβαρότητα και υπευθυνότητα

Γράφει η ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ–ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ
Υπ. Βουλευτής ΔΗΜΑΡ Α΄ Θεσσαλονίκης
Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει προοδευτική κυβέρνηση, ισχυρή για να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ικανή για να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους πολίτες και να κρατήσει την κοινωνία όρθια.
Η αγωνία των πολιτών για την επόμενη μέρα, η όξυνση της κρίσης που έφερε το μνημόνιο και οι παραλυτικές παρενέργειες της ακυβερνησίας έχουν καταστήσει γράμμα κενό τα προεκλογικά συνθήματα και την πόλωση των κομμάτων. Ο πολίτης θέλει αυτή τη φορά καθαρές εξηγήσεις και δεσμεύσεις.
Γιατί η κάθε εκλογική αναμέτρηση, πόσο μάλλον αυτή της 17ης Ιουνίου, δεν αναδεικνύει μόνο ένα ζήτημα, αλλά πολλά. Το πρώτο που χρειάζεται η χώρα είναι μια σαφή πολιτική αναφορικά με την πορεία της στην Ευρωζώνη και την αντιμετώπιση των ζητημάτων του μνημονίου, αλλά και μια σαφή πολιτική στο εσωτερικό της χώρας που αφορά σε ουσιαστικές προοδευτικές ρυθμίσεις. Δηλαδή το σύνολο της πολιτικής που πρέπει να ασκηθεί προκειμένου να βγει η χώρα από τη συντηρητική και προβληματική θέση προς ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση.
Ποια είναι όμως τα κύρια συμπληρωματικά σημεία των προγραμμάτων που εμφανίσθηκαν τις τελευταίες μέρες και ανταποκρίνονται στα παραπάνω?
Η ΝΔ απέφυγε μεν το Ζάππειο 5, αλλά επέστρεψε στα μονοπάτια των θολών υποσχέσεων. Παραθέτει δέκα αλλαγές στο μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, χωρίς να προδιαγράφει τα στάδια και κυρίως τον τρόπο διεκδίκησής τους, όταν μάλιστα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στους πολίτες ότι αυτά τα επαχθή μέτρα είχε πρόσφατα αποδεχθεί και υπερψηφίσει ως συγκυβέρνηση. Επίσης άλλα οκτώ, αποσπασματικού χαρακτήρα μέτρα στο εσωτερικό, στην προεκλογική λογική του "ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ", χωρίς να τροποποιεί τον πυρήνα των συντηρητικών της επιλογών και να μπορεί έτσι να πείσει για μία άλλη διακυβέρνηση από αυτή των λαθών του παρελθόντος.
Από την άλλη πλευρά η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρώτα θα καταγγείλει μονομερώς το μνημόνιο και μετά θα προτείνει διάλογο με την ΕΕ, δηλαδή πρώτα τη ρήξη και μετά τη διαπραγμάτευση, δημιουργεί βάσιμη ανησυχία για τη θέση μας και τη σχέση μας με τους λαούς της Ευρωζώνης και τη δυνατότητα μιας ουσιαστικής και αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης. Όταν μάλιστα, και σωστά, για τις αναγκαίες παροχές προς τους πολλούς και ασθενέστερους αξιοποιούνται θετικά σημεία της δανειακής σύμβασης, γιατί διαφορετικά «λεφτά δεν υπάρχουν»!
Ο δρόμος που προτείνει η Δημοκρατική Αριστερά για τη σωτηρία της χώρας είναι μέσα στο ευρώ και με σκληρή διαπραγμάτευση για να αποδεσμευτούμε σταδιακά από τους επαχθείς όρους του Μνημονίου. Απέναντι στο δίλημμα που προβάλλει η δεξιά «ευρώ ή δραχμή» και στο δίλημμα του ΣΥΡΙΖΑ «μνημόνιο - αντιμνημόνιο» που από προχθές έγινε δημαγωγικότερο «μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ», στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θα κινηθούμε σταθερά στις δύο αλληλοσυμπληρούμενες κατευθύνσεις: Μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ και σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο, όσο και στην ανάγκη ριζικών αλλαγών στο πολιτικό σύστημα και μεταρρυθμίσεων προοδευτικού χαρακτήρα
Θα αξιοποιήσουμε το ευνοϊκότερο κλίμα που υπάρχει στην Ευρώπη μετά την εκλογή του Ολάντ και την υποχώρηση των συντηρητικών στην Γερμανία, θα διαπραγματευτούμε σκληρά στην Ευρωζώνη για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Με προτεραιότητες :
- Την διαπραγμάτευση για την επιμήκυνση μέχρι το 2018 του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής για να πάρει ο τόπος μια βαθιά ανάσα.
- Την κατάργηση της νομοθεσίας για την μείωση των κατώτατων μισθών, όπως και το κρίσιμο ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της μετενέργειας.
- Τον μη συνυπολογισμό των Δημόσιων Επενδύσεων στις δαπάνες που δημιουργούν πρωτογενή ελλείμματα, για να σταματήσουμε την ύφεση, την ανεργία, τα λουκέτα.
- Την εξασφάλιση ενός πενταετούς αναπτυξιακού προγράμματος, προκειμένου να υπάρξουν προοπτικές ανάκαμψης και θέσεις εργασίας.
Αυτά θα είναι τα άμεσα μέτρα και η επαναδιαπραγμάτευση θα συνεχίζεται.
Όμως η χώρα για να διαπραγματευτεί και να προχωρήσει πρέπει να έχει κυβέρνηση. Μια προοδευτική κυβέρνηση, ισχυρή για να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ικανή για να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους πολίτες και να κρατήσει την κοινωνία όρθια. Χρειάζεται γιαυτό ένα Σχέδιο Άμεσης Διακυβέρνησης με συγκεκριμένες προτεραιότητες και γραπτές δεσμεύσεις για την αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, εξασφαλίζοντας την παραμονή της χώρας στο ευρώ, αλλά και για την σταθεροποίηση της οικονομίας, την ανακούφιση των μισθωτών και των συνταξιούχων και τις αναγκαίες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο Κράτος, το πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς.
Οι καιροί επιβάλλουν σε όλους σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Σε ό,τι μάς αφορά θα κάνουμε το παν για τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο των παραπάνω αρχών και προτεραιοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.