Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Σύσκεψη για την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος στον Ηλεκτρισμό

Συγκλήθηκε σήμερα στο ΥΠΕΚΑ από τον Υφυπουργό Γ. Μανιάτη και με τη συμμετοχή του Γ.Γ. Κ. Μαθιουδάκη σύσκεψη για να εξεταστεί η πρόοδος της προετοιμασίας της χώρας μας για την προώθηση έργων υποδομής για ένταξη στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος στον Ηλεκτρισμό. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των φορέων ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΕΤΑΕΝ, ΕΣΗΑΠΕ, ΣΕΦ και ΣΠΕΦ. Διαπιστώθηκε ότι η προετοιμασία από πλευράς της χώρας μας ευρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Τα έργα Κοινού (Ευρωπαϊκού) Ενδιαφέροντος (εφεξής ΕΚΕ) αφορούν μια συντονισμένη προσπάθεια σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την σταδιακή ισχυροποίηση των ευρωπαϊκών δικτύων και ιδιαίτερα των διασυνδέσεων, στην κατεύθυνση υλοποίησης των στόχων για το 2020 και 2050. Η Ευρ. Επιτροπή έχει προτείνει σχετικό Κανονισμό (“Regulation”)[1], ο οποίος εξετάζεται από το Ευρ. Συμβούλιο και το Ευρ. Κοινοβούλιο (πρόβλεψη: τελικής υιοθέτησης αρχές 2013). Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο του Κανονισμού έργα που μπορεί να χαρακτηριστούν ως ΕΚΕ, θα είναι κυρίως διασυνδέσεις ή εσωτερικά έργα που αυξάνουν την ικανότητα μεταφοράς των διασυνδέσεων. Από πλευράς ΑΔΜΗΕ έχει επιδιωχθεί να ενταχθούν έργα που αυξάνουν την διείσδυση ΑΠΕ στο Εθνικό Σύστημα της χώρας, καθώς και διασυνδέσεις αυτόνομων νησιωτικών συστημάτων με αυτό.
Για τα έργα που θα χαρακτηρισθούν ως ΕΚΕ σύμφωνα με τον Κανονισμό, θα υπάρξει προσπάθεια αδειοδοτικών διευκολύνσεων, μικρή χρηματοδότηση (κυρίως μελετών) και βοήθεια στην εξεύρεση χρηματοδότησης (κυρίως μέσω project bonds). Βάση για τον χαρακτηρισμό έργων ως ΕΚΕ θα χρησιμοποιηθεί το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ENTSO–E περιόδου 2012–2022 (σε Δημόσια Διαβούλευση έως 26 Απριλίου). Ειδικά για την πρώτη περίοδο εφαρμογής, μπορούν να ενταχθούν και άλλα έργα που θα προταθούν από τρίτους, πλην των Διαχειριστών, project promoters. Οι προτάσεις που θα υποβληθούν με προθεσμία τα τέλη Απριλίου, θα ελεγχθούν στη συνέχεια από τις Εθν. Ρυθμιστικές Αρχές και την ACER. Στη συνέχεια, οι περιφερειακές Ομάδες Εργασίας θα προσπαθήσουν να ιεραρχήσουν τα έργα και μετά την Γνώμη της ACER, οι περιφερειακοί κατάλογοι ΕΚΕ θα εξετασθούν από όργανο πολιτικού χαρακτήρα υψηλού επιπέδου (High Level Steering Group), το οποίο θα αποφασίσει για τον τελικό κατάλληλο έργων της ΕΕ που θα προωθηθεί για υιοθέτηση από την Ευρ. Επιτροπή.
Στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ENTSO-E (Ten Year Network Investment Plan TYNDP) έχουν περιληφθεί έργα διευρωπαϊκής σημασίας (European Significance) και έργα Εθνικής και Περιφερειακής σημασίας (Project of National and Regional Significance) βάσει κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί από τον ENTSO-E. Τα έργα που εντάσσονται στις δύο κατηγορίες από πλευράς ΑΔΜΗΕ δίνονται στον παρακάτω πίνακα.
 
 
 
Ταυτότητα έργου
Ενδεικτικό ύψος Προϋπολο-γισμού
(εκατ. €)
 
 
Παρατηρήσεις
Στο Ευρωπαϊκό Δεκαετές Πρόγραμμα
Επέκταση 400 kV προς Πελοπόννησο
325
Εχει ενταχθεί στη ΜΑΣΜ
Νέα διασύνδεση με Βουλγαρία
50
Μελέτες
Επέκταση 400 kV προς Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (και διασύνδεση με Τουρκία)
130
Μεγάλο τμήμα του έργου έχει ολοκληρωθεί και συνεχίζεται η κατασκευή
Στο Περιφερειακό Δεκαετές Πρόγραμμα για τη ΝΑ Ευρώπη
Διασύνδεση Κυκλάδων
400
Διαγωνισμός σε εξέλιξη
Επέκταση 150 kV προς Εύβοια για Σύνδεση Α/Π (Νέα Μάκρη – Πολυπόταμος)
90
Εχει κατακυρωθεί
Νέα σύνδεση 400 kV προς Εύβοια (για σύνδεση μονάδας Αλιβερίου και Α/Π)
125
Εχει κατακυρωθεί
Διασύνδεση Κρήτης (Α φάση)
                                 (Β φάση)
900
700
Ολοκλήρωση πρώτων μελετών σκοπιμότητας
Βρόχος για διασύνδεση νησιών ΒΑ Αιγαίου
800
Εχει προταθεί από επενδυτές ΑΠΕ
 
Για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών προετοιμασίας στο επόμενο διάστημα και κυρίως όσον αφορά σε πιθανά έργα πέραν αυτών που αφορούν στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας υπό τον συντονισμό του Υπουργείου και με τη συμμετοχή της ΡΑΕ, του ΑΔΜΗΕ και φορέων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.