Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Με ματιά προβληματισμού για το αύριο

Γράφει ο Γεώργιος Κωνσταντινίδης
Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς
Με τη σκέψη ότι η οδός των Ελλήνων στον παγκόσμιο χάρτη εμφανίζεται ταπεινή αλλά και μη καταφρονεμένη τονίζουμε ότι η ελληνικότητα είναι προπάντων συναίσθημα, που μας επιβάλλει το πάθος με την ιστορία μας και μας καθιστά λόγω της γλώσσας ένα «έθνος ανάδελφον». Αρκεί να αντιληφθούμε ότι είμαστε ένα μικρό και ολιγάριθμο κράτος, που δεν έχει ούτε περισσότερα ούτε λιγότερα δικαιώματα και υποχρεώσεις από τα υπόλοιπα 192 της υφηλίου και να κατανοήσουμε ότι οι «περγαμηνές» του παρελθόντος είναι μια πρώτη «carte visite» , τίποτε παραπάνω, ώστε να προκύψουν οι ευθύνες σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο για πρόοδο και προαγωγή των δράσεων και ιδεών μας. Ο Έλληνας ξόδευε περισσότερα απ’ όσο μπορούσε είτε για να χαρεί είτε για να δειχτεί. Η συνείδηση κοινωνικής ευθύνης ήταν ως τώρα ανύπαρκτη. Οι νέες γενιές χρειάζεται να σπάσουν τα στεγανά και να γεννήσουν ελπίδες. Οι μυριάδες προσπάθειες για δημιουργικότητα, αποτελεσματικότητα, συλλογική πρόοδο, κοινωνική δικαιοσύνη, συνυπευθυνότητα, πρέπει να χτυπήσουν τη γραφειοκρατία, το νεποτισμό, την αναξιοκρατία, τον ατομικισμό, την ημιμάθεια, την κομπορρημοσύνη.
Μπορεί σε άλλες αναμετρήσεις το σύνθημα «αλλαγή» να σήμαινε μια στροφή από τη συντήρηση στο σοσιαλισμό , σήμερα ας επαναφέρουμε περισσότερο ισχυρά το σύνθημα εκείνο και ας επιδιώξουμε την «αλλαγή» σ’επίπεδο νοοτροπίας, σ’ επίπεδο ηθικού αναστοχασμού , σε επίπεδο παιδείας για τη διαμόρφωση ενός κράτους, που δε θα στηρίζεται στις πελατειακές σχέσεις, στις αντιφατικές πολιτικές, στον «ετσιθελισμό» των κρατούντων.
Με αυτές τις λίγες σκέψεις συνοψίζουμε προσθέτοντας ότι εκείνο που χρειάζεται είναι η συσπείρωση της κοινωνίας γύρω από κοινούς εθνικούς στόχους και όχι ο κατακερματισμός της. Η πεποίθηση ότι ο κάθε Έλληνας χωριστά συμβάλλει για κάτι μεγαλύτερο θα τον καθιστούσε έτοιμο να παλέψει με προοπτική τη διαμόρφωση ενός κράτους δικαίου με συλλογική υπευθυνότητα. Κανένας δεν αμφισβητεί το «δύσκολο» εγχείρημα μιας τέτοιας πολιτικής στερεωμένης σε δομές αιώνων. Μόνο η αισιοδοξία πως η αρχή είναι το ήμισυ του παντός μπορεί πραγματικά να προκαλέσει τη στροφή που χρειάζεται το κράτος και προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να στραφούν «κόμματα» και «πολιτικές».  

4 σχόλια:

  1. Ελληνας; ποιός Έλληνας; Ο Προβόπουλος, ο Παπαδήμος, ο Σαμαράς, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, το ιερατείο και οι βασανιστές της αστυνομίας...Και γω που είμαι άνεργος τι σχέση έχω με όλους αυτούς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα διαφωνισω μονο στο σημειο που λετε οτι ο Ελληνας ξοδευε περισσοτερα...μηπως προς αυτη την κατευθυνση τον οδηγουσαν το συστημα,οι Τραπεζες κλπ.με την καθημερινη πλυση εγκεφαλου μεσω των διαφημισεων και δελεαστικων προσφορων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νοντα εσυ εισαι στην φωτογραφια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.