Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Ο ΧΡΥΣΟΣ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ. Μια σύντομη ιστορική αναδρομή (Τέταρτο μέρος)

1937. Οι χρυσοθήρες πανηγυρίζουν για την ανακάλυψη των μεταλλείων χρυσού των Μακεδόνων αλλά..

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης
Αγρ. Τοπογράφος μηχ – πολεοδόμος

Μια επιβεβλημένη απάντηση σε αυτούς που μας αποκάλεσαν βάρβαρους
Από την αναδίφηση της ειδησεογραφίας που σχετίζεται με τους χρυσοθήρες οι οποίοι κατά καιρούς δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή μας, το πρώτο αβίαστο συμπέρασμα που συνάγεται ήταν πως η επιμονή των ανθρώπων αυτών υπήρξε αν μη τι άλλο παροιμιώδης. Παρ’ όλο που η κιλκισιώτικη γη αρνούνταν να τους αποκαλύψει το χρυσό που έκρυβε στα σπλάχνα της, με πείσμα Αρσακειάδας που αρνείται να αποκαλύψει τα κρυφά θέλγητρα που κρύβει κάτω από την ποδήρη εσθήτα της, αυτοί επέμεναν να ανασκάπτουν και να ανασκολοπίζουν τη γη μας συστηματικά. Βεβαίως η επιμονή τους δεν μπορεί να συγκριθεί με την επιμονή του σημερινού υφυπουργού, που παρά τα μέχρι πρότινος ρητώς υπεσχημένα, εμμένει μέχρι παρεξηγήσεως στη συνέχιση για δημιουργία μεταλλευτικής ζώνης στα Κρούσσια.

Και η επιμονή αυτή επιβεβαιώνει ότι τα περί σύμφωνης γνώμης της τοπικής κοινωνίας δεν αποτελούσαν παρά φληναφήματα και ανέξοδες υποσχέσεις αντάξιες της αξιοπιστίας του. Έτσι και το τελευταίο φύλο συκής που απέκρυπτε αντιδημοκρατικές νοοτροπίες και συμπεριφορές κατέπεσε και αποκαλύφθηκαν οι πραγματικές προθέσεις του υπουργείου, προθέσεις για τις οποίες ελάχιστοι αμφέβαλλαν. Το χειρότερο όμως είναι πως η επιμονή αυτή αποδεικνύεται άκρως επικίνδυνη καθώς σε όλους τους τόνους και με παρρησία έχει διακηρυχθεί από το λαό του Κιλκίς ότι αν τολμήσουν να έρθουν εδώ οι μπουλντόζες η Κερατέα μπροστά στα Κρούσσια θα θυμίζει παιδική χαρά.
Ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη προξενεί η αβελτηρία των εξ Αθηνών ορμώμενων επιστημόνων που έσπευσαν σαν τον πρόγονό τους Δημοσθένη να χαρακτηρίσουν «βάρβαρους» τους κατοίκους της περιοχής μας, εξαιτίας της «θερμής» υποδοχής που τους επιφυλάχθηκε στο συνεδριακό κέντρο. Αλλά, ω άνδρες Αθηναίοι, άλλο πράγμα η ευγένεια και άλλο η ευήθεια. Ευγενείς ναι είμαστε, για ανόητους ψάξτε αλλού. Αν ερχόσασταν σαν φίλοι του Κιλκίς ή έστω σαν απλοί επισκέπτες θα σας φερόμασταν με οικειότητα, θα σας πηγαίναμε και μια βόλτα να δείξουμε τις ομορφιές των Κρουσσίων, τον Βοτανικό κήπο στην Ποντοκερασιά, τον αρχαιολογικό χώρο στο Παλατιανό, θα σας κερνούσαμε και έναν καφέ στο Κάτω Θεοδωράκι στο καφενείο απέναντι από τη μεταβυζαντινή εκκλησία. Αλλά εσείς ήρθατε για να μας πείτε με μισόλογα ότι ο Βοτανικός μας κήπος θα γίνει χαβούζα για να ξεπλένεται το γαιώδες χρυσοφόρο υλικό, ότι τα ρωμαϊκά αγάλματα του Παλατιανού θα πρέπει να χαντακωθούν μέσα στους τεράστιους κρατήρες σε βάθος μεγαλύτερο από αυτό που τα ανέσυρε η αρχαιολογική σκαπάνη, ότι οι μεταβυζαντινές εκκλησίες μας στο Κάτω Θεοδωράκι ή στο Μελισσουργιό που άντεξαν στη φθορά του χρόνου δεν έγινε και τίποτε αν σωριαστούν από τις εκρήξεις των φουρνέλων. Τι περιμένατε λοιπόν να πράξουμε εμείς οι «βάρβαροι» ακούγοντας σας να υποστηρίζετε όλα αυτά με απίστευτο κυνισμό; Να σας υποδεχτούμε μετά βαΐων και κλάδων; Να σας χειροκροτήσουμε μήπως; Να πιούμε νερό στο όνομά σας τώρα που προλαβαίνουμε και το έχουμε ακόμη καθαρό; Πάλι καλά να λέτε που οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους στο συνεδριακό, οι οποίοι σας θεώρησαν μαριονέττες των χρυσοκάνθαρων, δε σας φώναξαν: «Σε λάθος χρονική στιγμή ήρθατε στο Κιλκίς. Ελάτε το Σεπτέμβριο που έχουμε και φεστιβάλ κουκλοθεάτρου».
Αλλά ας αφήσουμε τους σημερινούς χρυσοθήρες και τους υποστηρικτές τους που απειλούν, όπως εύστοχα παρατήρησε ο αρχιμανδρίτης Επιφάνειος, να κάνουν τη ζωή μας πιο μαύρη και από τα ράσα των ιερέων,  και ας επανέλθουμε στους χρυσοθήρες του παρελθόντος.

Στα ίχνη των μεταλλείων του βασιλιά Φιλίππου και των διαδόχων του
Σωτήριον έτος 1937. Οι αρχές ασφαλείας του Κιλκίς είχαν σταματήσει την αναζήτηση στην περιοχή των Κρουσσίων αφού όσοι αναγράφονταν στις λίστες της διαβόητης επιτροπής ασφάλειας είχαν ήδη συλληφθεί από τις πρώτες κιόλας ημέρες της κήρυξης της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου και «απολάμβαναν διακοπές διαρκείας» στην Ανάφη, τη Φολέγανδρο και τον Αη Στράτη. Κάποιοι όμως συνέχιζαν επίμονα τις αναζητήσεις τους σε αυτή την περιοχή και δεν ήταν άλλοι από τους επίδοξους χρυσοθήρες. Η παταγώδης αποτυχία των ερευνών που είχαν προηγηθεί δεν τους είχε αποθαρρύνει αφού πίστευαν ακράδαντα πως η ανακάλυψη του χρυσού ήταν απλώς θέμα χρόνου. Κάποια στιγμή μάλιστα πίστεψαν πως ανακάλυψαν τα χαμένα χρυσορυχεία και περιχαρείς έσπευσαν να το διαλαλήσουν προς όλες τις κατευθύνσεις. Την ακρίβεια της είδησης υιοθέτησε και η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ η οποία στο φύλλο της 21-3-1937 έγραψε:
«Σοβαροτάτη εθνικής σημασίας αληθώς ανακάλυψις έλαβε χώραν κατ’ αυτάς. Εις ολίγας δεκάδας χιλιομέτρων από την Θεσσαλονίκην ανεκαλύφθη χώρος ο οποίος δεν αποκλείεται να αποβή δια την Ελλάδα μια χρυσοφόρος Αλάσκα. Ανεκαλύφθησαν μεταλλεία χρυσού τα οποία εξεμεταλλεύοντο οι αρχαίοι Μακεδόνες βασιλείς και μετέπειτα οι επιδραμόντες και κατακτήσαντες την Μακεδονίαν Ρωμαίοι».
Οι συντάκτες της εφημερίδας περιέγραψαν με κάθε λεπτομέρεια και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό τις εντυπώσεις τους από τον τόπο των εκσκαφών:
«Όταν εφθάσαμε επιτόπου ξεφωνητό χαράς εβγήκεν από τα στήθη μας. Είχαμε μπροστά μας ό,τι μας είχαν πληροφορήση. Είδαμε δεκάδες εργατών να μοχθούν, δεκάδες σκαπάνες ν’ ανοίγουν αδιάκοπα και επίμονα τα σπλάχνα της γης, φρέατα να χαίνουν και σκοτεινές εισόδους γαλαριών που κρύβουν στα βάθη τους το χρυσοφόρον μυστήριον. Είδαμε ακόμη ανθρώπους να σκύβουν επάνω σε χάρτες, να μετρούν με διαβήτες, να υπολογίζουν και έπειτα να δίδουν εσπευσμένες οδηγίες. Είδαμε ακόμη ανωτέρους κρατικούς λειτουργούς να παρακολουθούν άγρυπνοι τας εργασίας».

Η ιστορία των ερευνών
Από την αρχαιότητα ακόμη υπήρχε ο θρύλος ότι εκτός από τα μεταλλεία του Παγγαίου υπήρχαν στη Μακεδονία και άλλα χρυσοφόρα μεταλλεία την εποχή της μακεδονικής δυναστείας. Αλλά που ακριβώς βρίσκονταν τα περίφημα αυτά μεταλλεία, τα οποία μνημόνευαν όλοι οι αρχαίοι συγγραφείς από τον Πλίνιο μέχρι τον Πολύβιο και τον Πλούταρχο; Κανείς δεν μπορούσε να απαντήσει με ακρίβεια. Έτσι ο θρύλος παρέμενε ξεχασμένος, περιβεβλημένος με αχλύ μυστηρίου έως ότου το 1935 ξαναήρθε στο φως. Τη χρονιά αυτή ένας καθ’ όλα ευυπόληπτος και σοβαρός πολίτης που εκπροσωπούσε μια επίσης σοβαρή ομάδα χρυσοθήρων παρουσιάσθηκε στο αρμόδιο υπουργείο και ισχυρίσθηκε ότι γνώριζε την ακριβή θέση των μεταλλείων αυτών. Στο υπόμνημα που υπέβαλλε μνημόνευε τις αρχαίες πηγές και ζητούσε άδεια ανασκαφών για ανασύρει τις ποσότητες χρυσού που ήταν τοποθετημένες σε φρέατα, ευρισκόμενα στις στοές των αρχαίων μεταλλείων. Τα φρέατα αυτά, τέσσερα τον αριθμό, χρησιμοποιούνταν σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, ως θησαυροφυλάκια.
Όταν οι υπάλληλοι του υπουργείου διάβασαν το υπόμνημα αναλύθηκαν σε γέλια αλλά ο σοβαρός κύριος ήταν επίμονος. Τους διάβασε χωρία ολόκληρα των αρχαίων συγγραφέων, επικαλέσθηκε μυστικούς χάρτες που κατείχε, οι οποίοι συμφωνούσαν με τις περιγραφές των αρχαίων, και τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα προχωρούσε σε καμιά ενέργεια ασύμβατη με το νόμο. Το υπουργείο, εύπιστο και τότε όπως και τώρα, του παραχώρησε τη σχετική άδεια.
Έτσι άρχισαν οι ανασκαφές στις υπώρειες μιας βουνοκορφής με το χωριό Ραγιάν (Βάθη) να βρίσκεται ανατολικά και το χωριό Ονδουλού (Ανατολή) νοτιοδυτικά.
Οι πρώτες γεωτρήσεις αποδείχτηκαν αμέσως καρποφόρες καθώς οδήγησαν στα ίχνη μεταλλευτικού φρέατος. Η εκσκαφή του φρέατος έφθασε σε βάθος 45μ και ανακαλύφθηκαν σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα. Συγκεκριμένα βρέθηκαν δάδες σαν αυτές που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι μεταλλωρύχοι, μια μυλόπετρα με τον τριπτήρα της για την άλεση του μεταλλεύματος, κομμάτια σκουριάς από καμινευμένο μετάλλευμα. Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι επρόκειτο για μεταλλείο χρυσού και όχι άλλου μεταλλεύματος και αυτό το μαρτυρούσαν τα χαλαζιακά τοιχώματα, αφού μόνο σε αυτό το πέτρωμα ανευρίσκεται ο χρυσός. Μέσα στο φρέαρ, σε βάθος δεκαπέντε μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους, εντοπίσθηκε το στόμιο γαλαρίας που εισωρούσε εγκάρσια στο έδαφος και ήταν προφανώς μια από τις αρτηρίες των αρχαίων μεταλλείων.
Αλλά οι εργασίες που είχαν ξεκινήσει με τόσο καλούς οιωνούς ξαφνικά διακόπηκαν ελλείψει χρημάτων και συνεχίστηκαν μετά την παρέλευση έτους.
Το ερώτημα που ετίθετο πλέον ήταν αν τα αποθέματα των μεταλλείων είχαν εξαντληθεί και την απάντηση ανέλαβε να δώσει ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών Αρβανιτόπουλος (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 23-3-1937):
«Τα αρχαία μεταλλεία εθεωρήθησαν πολλάκις και υπ’ αυτών των αρχαίων εξηντλημένα αλλ’ επίμονοι έρευναι αυτού του Περικλέους και ιδίως του βασιλέως Φιλίππου Β’, του αθηναίου Καλλιστράτου, του βασιλέως Περσέως κ.α απέδειξαν ότι τουναντίον τεράστιαι ποσότητες χρυσού και αργύρου ευρέθησαν εκεί όπου άλλοι, έξυπνοι λεγόμενοι, εβεβαίωνον ότι δεν υπάρχει πλέον τίποτε, ούτε καν άνθρακες».
Αυτά έλεγε ο σοφός καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών και έτσι τα μυαλά των χρυσοθήρων φούσκωναν ενώ η τσέπη τους άδειαζε. Περιττό να πούμε ότι για μια ακόμη φορά χρυσός δεν ανευρέθη.
Χρυσός δεν πρόκειται να βρεθεί ούτε σήμερα. Η κιλκισιώτικη γη με στρωμνιτσιώτικη φιλαργυρία θα κρατήσει κρυμμένους τους θησαυρούς της και δεν θα τους αποκαλύψει στους τωρινούς όπως δεν τους αποκάλυψε στους παλιούς χρυσοθήρες. Τουλάχιστον η ιστορία αυτό μας έχει δείξει.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 21-3-1937

18 σχόλια:

  1. κ. Βαφειάδη
    Παρ'ότι είμαι ένας εκ των εξ Αθηνών ορμώμενους επιστήμονες, κατ’ αρχήν σας δηλώνω ότι δεν είμαι από αυτούς που σας αποκάλεσαν (αν σας αποκάλεσαν) βάρβαρους.
    Βλέπω στα άρθρα σας μια προσπάθεια σύνδεσης της χρυσοθηρίας με τη σύγχρονη μεταλλευτική δραστηριότητα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξαν κάποιοι τυχοδιώκτες που κατά καιρούς δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή σας, ψάχνοντας με επιμονή χρυσό θησαυρό αλλά αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με την εκμετάλλευση μεταλλείων, μια δραστηριότητα που αναπτύχθηκε στην περιοχή σας από την αρχαιότητα και μάλιστα οι αρχαίοι είχαν τόσο προχωρημένη τεχνολογία που ο βαθμός επεξεργασίας του μεταλλεύματος έφτανε και σε εμπλουτισμό και σε μεταλλουργία. Η διαφορά είναι ότι οι μεν ψάχνουν σπασμωδικά για θησαυρούς έτοιμους ενώ οι δε μοχθούν για να βρουν και να εξορύξουν το μετάλλευμα, μοχθούν πνευματικά για να επινοήσουν και να αναπτύξουν μεθόδους έρευνας, εξόρυξης και επεξεργασίας.
    Δεν θα σχολιάσω αυτά που πρόωρα λέτε περί επιμονής του υπουργείου και αθέτησης υποσχέσεων. Αυτά θα κριθούν από την πράξη, το αποτέλεσμα και την ιστορία.
    Επί της σημερινής επιχειρούμενης δημιουργίας μεταλλευτικής ζώνης στα Κρούσσια, σας πληροφορώ ότι δεν είναι ούτε σημερινή ούτε ζώνη. Μεταλλευτική περιοχή όπως την ορίζει ο νόμος που να έχει και όλα αυτά τα προνόμια όπως σας «ενημέρωσαν» δεν υπάρχει καμία στην Ελλάδα. Υπάρχουν παραχωρήσεις μεταλλείων και δημόσιοι μεταλλευτικοί χώροι. Στα Κρούσια υπάρχει από τότε που απελευθερώθηκαν ένας τέτοιος δημόσιος χώρος. Αφού σας ενδιαφέρει η ιστορία, δείτε τη συνθήκη του Λονδίνου (ΦΕΚ 229 - 14.11.1913 ΠΕΡΙ ΚΥΡΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΣ ΠΕΡΙ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΗΣ 1/14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1913). Με το Πρωτόκολλον Ειδικόν συμφωνήθηκε να υποβληθεί στο δικαστήριο της Χάγης το ζήτημα της τύχης της ακίνητης ιδιωτικής περιουσίας του κράτους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που κείται στις εκχωρηθείσες στην Ελλάδα χώρες. Μεταξύ άλλων, η περιουσία αυτή περιλάμβανε παραχωρήσεις μεταλλείων και μεταξύ άλλων μεταλλείων το μεταλλείο χρυσού στον καζά Αβρέτ Χισσάρ. Η εκδίκαση του ζητήματος φαίνεται ότι δεν έγινε ποτέ (μεσολάβησε και η πτώση της αυτοκρατορίας) και έκτοτε το μεταλλείο εκμισθώνεται από το Ελληνικό Κράτος το σε εκμεταλλευτές. Κάποιους από αυτούς τους έχετε αναφέρει στην ιστορική αναδρομή σας.
    Όλα αυτά όμως που αναφέρετε για χαβούζες για να ξεπλένεται το γαιώδες χρυσοφόρο υλικό, για τεράστιους κρατήρες, για καταστροφές αρχαίων από τις εκρήξεις των φουρνέλων δεν ήρθαμε να σας τα πούμε εμείς. Είχαν προλάβει άλλοι και σας είχαν ενημερώσει με αμεροληψία, ήθος και μακριά από οποιαδήποτε οικονομικά συμφέροντα. Όσο για την επιστημονική τους τεκμηρίωση, αυτή είναι δεδομένη. Καθηγητές πανεπιστημίου γαρ. Είστε τόσο σίγουρος όσο φαίνεστε για όλα όσα σας είπαν? Εγώ ένα μόνο θα σας ρωτήσω, επειδή είστε άνθρωπος που ερευνά τα θέματα. Ποιο είναι το γνωστικό αντικείμενο έρευνας και διδασκαλίας τους? Ποιες είναι οι δημοσιεύσεις τους σε έγκριτα έντυπα πάνω στο αντικείμενο της «ενημέρωσης» στο Κιλκίς? Αν βρείτε κάτι συναφές, τότε, ναι, εγώ θα φωνάξω «είμαι η μαριονέττα του χρυσοκάνθαρου».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο λαος του κιλκις μιλησε ξεκαθαρα και οι τοπικοι φορεις το ιδιο, δεν θελουμε την αναπτυξη της περιοχης με μεταλλεια. εσεις κ. ζαφειρατε και οι λοιποι του υπεκα γιατι κοπτεστε τοσο για την δικη μας αναπτυξη και ευημερια? ψαξτε αλλου για χρυσαφι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ζαφειρατε δεν θα παρουμε! Αρκετα μας εχεις πρηξει εμμισθε καταστροφεα! Κανε μεταλλεια στην Κεφαλλονια και να δουμε αν δεν σε κρεμασουν οι συμπατριωτες σου! Γουσταρουμε αποαναπτυξη εδω στο Κιλκις! Μην ταυτιζεσαι με το πολιτικο προσωπικο των λαμογιων της τροικα και του ΔΝΤ για να μην υποστεις και εσυ αυτα που θα παθουν συντομα οταν θα ερθει η ωρα να λογοδοτησουν. Το να υπερασπιζεσαι την μεταλλεια στην εποχη του γενικου ξεπουληματος εναντι πινακιου φακης σε κατατασσει αυτοματα στους εχθρους αυτης της χωρας. Ολα τα αλλα ειναι δευτερευοντα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για σας κ. Ζαφειράτε
    Θα παρακαλούσα να κάνετε και εσείς αυτό που ζητάτε από τον κ. Βαφειάδη.
    Υποδείξτε μας δημοσιεύσεις σε έγκριτα έντυπα των υπολοίπων τεσσάρων κυρίων που ήταν μαζί σας στις 6 Φεβρουαρίου 2012 στο συνεδριακό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμε 11.24
    Δεν βλέπω κανέναν άλλο να ενδιαφέρεται. Εγώ ενδιαφέρομαι για τους λόγους που είπα στον κ. Ματσκο.
    Ανώνυμε 12.26
    Δεν μου επιτρέπει η κρατική θέση να εκφράσω δημόσια πολιτική άποψη. Είναι άδικο να λέτε για ξεπούλημα σε εμάς που εξασφαλίσαμε έσοδα για τη χώρα και αφαιρέσαμε προνόμια των μεταλλευτικών εταιριών που είχαν πάνω από 40 χρόνια.
    κ.Παπαδόπουλε
    ΖΑΦΕΙΡΑΤΟΣ:
    ΧΡΗΣΗ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΧΥΛΙΣΗ ΜΑΓΓΑΝΙΟΥΧΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ 1993, ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ 85, σελ.15-20
    ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΑΝΕΝΕΡΓΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΞΟΡΥΞΗΣ. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ. 1993, ΕΜΠ
    SEMI-CONTINUOUS BACTERIAL LEACHING OF A LOW GRADE MANGANESE DIOXIDE ORE 1994, ERZMETALL 47(9), pp.572-578
    ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΟΡΥΚΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ. Ι. ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΘΕΙΩΣΗ 1994, ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 4(1-2), σελ.55-79
    ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΟΡΥΚΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ. ΙΙ. ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΤΗΣΗ 1994, ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 5(1-6), σελ.41-58
    BIOSORPTION OF NICKEL CHROMIUM AND COBALT FROM NICKEL LATERITE LEACH LIQUORS 1997, TMS ANNUAL MEETING, ORLANDO, USA
    CONTINUOUS BACTERIAL LEACHING OF A LOW GRADE MANGANESE DIOXIDE ORE 1997, TMS ANNUAL MEETING, ORLANDO, USA
    ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΝΙΚΕΛΙΟΥΧΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ 1997, ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΕΚΠΟΝΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ ΕΜΠ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΚΟ
    ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΦΤΩΧΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΧΑΜΗΛΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 1997, ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΕΚΠΟΝΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗ HELLENIC COPPER MINES (ΚΥΠΡΟΣ)
    ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΡΥΣΟΦΟΡΟΥ ΚΑΙ ΧΑΛΚΟΥΧΟΥ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑ-ΤΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΥΡΙΤΗ – ΧΑΛΚΟΠΥΡΙΤΗ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΒΙΟΕΚΧΥΛΙΣΗΣ 1999, ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΕΚΠΟΝΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ ΕΜΠ ΓΙΑ ΤΗΝ TVX HELLAS AE
    EΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗ ΑΡΣΕΝΙΚΟΥΧΟΥ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ ΒΙΟΟΞΕΙΔΩΣΗΣ ΧΡΥΣΟΦΟΡΟΥ ΣΙΔΗΡΟΠΥΡΙΤΗ – ΑΡΣΕΝΟΠΥΡΙΤΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΟΥ ΙΖΗΜΑΤΟΣ 1999, ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΕΚΠΟΝΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ ΕΜΠ ΓΙΑ ΤΗΝ TVX HELLAS AE
    ANAKTHΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥ ΚΑΙ ΧΑΛΚΟΥ ΑΠΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑ ΣΙΔΗΡΟΠΥΡΙΤΗ – ΧΑΛΚΟΠΥΡΙΤΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 2000, 3Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ, ΤΕΕ, ΑΘΗΝΑ
    ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΥΔΡΟΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΙΔΗΡΟΝΙΚΕΛΙΟΥΧΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ 2000, 3Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ, ΤΕΕ, ΑΘΗΝΑ
    ΠΡΟ-ΗΜΙΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ ΤΗΣ ΕΚΧΥΛΙΣΗΣ ΣΕ ΣΩΡΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΝΙΚΕΛΙΟΥΧΟΥ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΟΣ 2000, 3Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ, ΤΕΕ, ΑΘΗΝΑ
    ΧΡΥΣΟΦΟΡΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΑ: ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥΣ 2000, ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΧΡΥΣΟΦΟΡΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ, ΤΕΕ ΘΡΑΚΗΣ, ΚΟΜΜΟΤΗΝΗ
    ΥΔΡΟΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΝΙΚΕΛΙΟΥΧΩΝ ΛΑΤΕΡΙΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΑΣ 2001, ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΕΚΠΟΝΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗ EUROPEAN NICKEL (ΑΓΓΛΙΑ)
    AEROBIC AND ANAEROBIC BACTERIAL LEACHING OF MANGANESE 2003, INTERNATIONAL BIOHYDROMETALLURGY SYMPOSIUM, ATHENS, GREECE
    LEACHING RESIDUE OF NICKELIFEROUS LATERITES AS A SOURCE OF IRON CONCENTRATE 2004, MINERALS ENGINEERING 17(2), pp.245-252

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ψιχουλα που παιρνει το δημοσιο δειχνει την αποικιοκρατικη αντιληψη των μανδαρινων του υπουργειου και της ξενοδουλης κυβερνησης!Ζαφειρατε σιγα μην μας βγεις και επαναστατης! Ενα μεθοδικο γραναζι εισαι σε διατεταγμενη υπηρεσια συμβαλλοντας στη ληστεια της χωρας με τρομακτικες για το περιβαλλον συνεπειες! Αυτο διαλεξες να κανεις στη μιζερη ζωη σου σαν υποτακτικος-εξαρτωμενος απο το κρατος-εχθρο των πολιτων του και των πολυεθνικων που ρημαζουν τη φυση παγκοσμιως. Ξερω ειναι δυσκολες εποχες για ηρωες και εσυ δεν μπορεις να εισαι βεβαια ενας τετοιος!

      Διαγραφή
  6. ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ (Μόνο μέρος γιατί δεν χωράνε στο post)
    Ores, exploration tools and new target areas in the Eastern Chalkidiki Peninsula, Northern Greece= Μεταλλεύματα, μέθοδοι αναζήτησης και νέοι ερευνητικοί στόχοι …
    RH Hellingwerf, ΝΔ Αρβανιτίδης… - Δελτίον της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας …, 1994 - geolib.geo.auth.gr
    A mineralized intraformational conglomerate in the Dammberg district, Bergslagen central Sweden='Ενα μεταλλοφόρο εσωτερικό κροκαλοπαγές στην περιοχή Dammberg …
    ΝΔ Αρβανιτίδης - Ορυκτός Πλούτος, 1988 - geolib.geo.auth.gr
    Σύγκριση χημισμού σφαλεριτών μεταξύ των θειούχων κοιτασμάτων Pb-Zn (Au-Ag) της Ανατολικής Χαλκιδικής και αντιστοίχων μεταλλοφοριών της περιοχής Θερμών …
    [PDF] από auth.gr
    …, ΝΔ Αρβανιτίδης - Δελτίον της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας …, 1989 - geolib.geo.auth.gr
    Methodological notes on multielement (ree-) determination by INAA= Μεθοδολογικές παρατηρήσεις στον προορισμό σπάνιων γαιών και άλλων ιχνοστοιχείων με …
    ΝΔ Αρβανιτίδης - Ορυκτός Πλούτος, 1987 - geolib.geo.auth.gr
    An evaluation of lanthanide geochemistry in ore petrology= Μια εκτίμηση της γεωχημείας των σπάνιων γαιών στην κοιτασματολογία
    ΝΔ Αρβανιτίδης… - Ορυκτός Πλούτος, 1987 - geolib.geo.auth.gr
    New metallogenetic concepts and substainability perspectives fo non-energy metallic minerals in Central Macedonia, Greece
    [PDF] από auth.gr
    ΝΔ Αρβανιτίδης - Δελτίον της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας, 2010 - geolib.geo.auth.gr
    Regional carbon, oxygen and sulphur isotopic values in the Serbo-Macedonian and Rhodope massifs= Χαρακτηριστικές τιμές ισοτόπων άνθρακα, οξυγόνου και θείου …
    ΝΔ Αρβανιτίδης… - Ορυκτός Πλούτος, 1996 - geolib.geo.auth.gr
    The amount of exhalative-sedimentary deposits rich in Fe, Mn, P and Ba at Santorini= Η συγκέντρωση υδροθερμικών ιζηματογενών αποθέσεων πλούσιων σε Fe, Mn, Pστη Σαντορίνη …
    ΝΔ Αρβανιτίδης… - Ορυκτός Πλούτος, 2001 - geolib.geo.auth.gr
    Wall-rock assimilation and the origin of pyroxene compositions in the marginal rocks of the Nottrask mafic intrusion= Ξενολιθική αφομοίωση και η προέλευση της της σύστασης των πυρόξενων στα περιθωριακά πετρώματα της βασικής διείσδυσης του Νότρεσκ …
    ΝΔ Αρβανιτίδης - Ορυκτός Πλούτος, 1989 - geolib.geo.auth.gr
    Ree-geochemistry of an early proterozoic volcanic ore district, Dammberg, Central Sweden: a summary of resaults= Συμπεράσματα από την εφαρμογή γεωχημείας σε εκρηξιγενή περιοχή στο Dammberg της Κεντρικής Σουηδίας …
    ΝΔ Αρβανιτίδης… - Ορυκτός Πλούτος, 1986 - geolib.geo.auth.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
    Δεν βρήκα κατάλογο δημοσιεύσεων αλλά το βιογραφικό του είναι αυτό:
    Ο Κωνσταντίνος Θ. Παπαβασιλείου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτορας, Γεωλόγος με ειδίκευση στην γεωχημεία-μεταλλογένεση και οικονομική γεωλογία σε υποθαλάσσιους σχηματισμούς και τις υποθαλάσσιες ορυκτές πρώτες ύλες, καθώς και την αξιολόγηση ορυκτών πρώτων υλών.
    Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) μεταξύ 1981 -1989 καθώς και από το 2009 έως σήμερα.
    Έχει διατελέσει Επισκέπτης Καθηγητής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών σε θέματα έρευνας/&αξιολόγησης υποθαλασσίων ορυκτών πρώτων υλών μεταξύ 1987-1995.
    Το διδακτικό του έργο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών περιλαμβάνει:
    • Yποθαλάσσιος ορυκτός πλούτος (1986-Σήμερα)
    • Ορυκτολογία - Πετρολογία ιζημάτων και ιζηματογενών πετρωμάτων.(1985-1987)
    • Αξιολόγηση Ορυκτών Πρώτων Υλών (1995-Σήμερα)
    • Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ¨Εφαρμοσμένη Περιβαλλοντική Γεωλογία¨ (2003-Σήμερα)
    • Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Ενδεικτικό Ωκεανογραφίας (1995-Σήμερα)
    Οι κύριες ερευνητικές δραστηριότητες εστιάζονται στα παρακάτω:
    υποθαλάσσια μέταλλογένεση και γεωχημεία
    Γεωχημική και κοιτασματολογική μελέτη Ηφαιστειακών και υδροθερμικών φαινομένων κατά μήκος ενεργών μέσω ωκεάνειων ράχεων καθώς και σε περιοχές νησιωτικών τόξων ( συγκλίνουσες πλάκες) σε σύγχρονα περιβάλλοντα και σε αντίστοιχα παλαιο-περιβάλλοντα.
    Οικονομοτεχνική αξιολόγηση ορυκτών πρώτων υλών
    Διαδικασίες και παράγοντες που επηρεάζουν την λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων για επενδύσεις στο χώρο της μεταλλευτικής βιομηχανίας
    Περιβαλλοντική Γεωλογία με έμφαση σε θέματα ενεργείας και ορυκτών πόρων
    ΤΣΙΡΑΜΠΙΔΗΣ
    ΕΔΩ: http://users.auth.gr/ananias/BS.pdf
    ΜΕΡΚΟΣ
    ο κ. Μέρκος είναι ο Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) και η διδακτορική του διατριβή στο ΕΜΠ έχει θέμα: ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΡΥΚΤΩΝ ΑΝΘΡΑΚΩΝ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΑΝΟΡΓΑΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ. Εχει πολυάριθμες συμμετοχές σε συνέδρια και ημερίδες για την εφαρμογή και τον έλεγχο της ελληνικής και ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση σου. Θα βγάλω εκτός εσένα(ο σεβασμός προς το πρόσωπό σας είναι δεδομένος και σου το έχω πει και αλλού).

    Θα ασχοληθώ με τον κύριο Αρβανιτίδη. Εχθές πλοηγούμενος στο διαδίκτυο βρήκα και διάβασα αυτό το άρθρο .
    Στον επίλογο του αναφέρει ο κ. Αρβανιτίδης «Γενικά, αυτό που ζητάει κανείς από μια αντιπαράθεση απόψεων και δημόσια διαβούλευση είναι να γίνονται με όρους επιστημονικής αρμοδιότητας και κοινωνικής ηθικής, κάτι που δυστυχώς δεν χαρακτηρίζει όλους αυτούς που βιάστηκαν να μεταφέρουν την ρητορική τους στο Κιλκίς με μοναδικό στόχο, όχι να ενημερώσουν αλλά να θορυβήσουν τους πολίτες της περιοχής. Γιατί όμως αυτή η αρνητική συμπεριφορά, η επιφυλακτική στάση και η εναντίωση κάθε προσπάθειας αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας; Ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι; Μάλλον όχι οικολογικοί, αφού τα μεταλλεία μπορούν να λειτουργούν χωρίς προβλήματα τηρώντας μάλιστα, όπως άλλωστε συμβαίνει με κάθε ανθρωπογενή δραστηριότητα, τους αυστηρούς όρους και κανόνες που επιβάλλονται. Και βέβαια χρησιμοποιήθηκε όσο ήταν δυνατόν περισσότερο η κινδυνολογία του κυανίου, μια και αποτελεί βασικό θέμα της ατζέντας που εδώ και χρόνια παρουσιάζεται στον χώρο της Μακεδονίας και Θράκης. Μόνο που στην περίπτωση του Κιλκίς χρειαζότανε άλλη ατζέντα αφού το κυάνιο απουσιάζει παντελώς. Ούτε οικονομικοί , εθνικοί η τοπικοί φαίνεται να είναι οι λόγοι αφού δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τον αναπτυξιακή βιωσιμότητα και ρόλο του ορυκτού πλούτου στην χώρα και τοπικά. Όποιοι όμως και αν είναι οι λόγοι (προφανώς μόνο οι ίδιοι τους ξέρουν), αυτό που τελικά διακυβεύεται είναι η προοπτική μιας καλύτερης ζωής για τους πολίτες της περιοχής, ειδικότερα για την νέα γενιά.»

    Διαβάζοντας αυτά Ούτε οικονομικοί , εθνικοί η τοπικοί αναρωτήθηκα αν το λέει επίτηδες ή δεν έχει αντιλήφθη τι συνέβη στο συνεδριακό στις 6-2-2012(το συγκεκριμένο άρθρο το έγραψε 11 Φεβρουαρίου). Εκεί αναφέρθηκε η ανησυχία ανθρώπων που φοβούνται μην χάσουν λόγω τις εξόρυξης τις δουλειές τους (κτηνοτρόφοι, γεωργοί, μελισσοκόμοι κ.α.), αναφέρθηκε ότι δεν θέλουν να φύγουν από τον τόπο τους σε περίπτωση που θα χρειαστεί να γίνει αναγκαστική απαλλοτρίωση περιοχών (αναφέρατε και κάπου ότι κακώς ο κ. Τσιραμίδης είπε για μετεγκατάσταση κατοίκων αν κριθεί απαραίτητο).

    Για το τέλος θα αφήσω τους εθνικούς λόγους. Φίλε Γιάννη θα σου το πω απλά. Δεν τα έφαγα μαζί με κανέναν. Η οικογένεια μου έχει δώσει πάνω από 10 παλληκάρια μετά το 1888 για την πατρίδα. Τον τελευταίο από αυτούς ήθελε να τον ‘’βραβεύσει’’ ο κ. Τοχατζόπουλος πριν καμιά 15-17 χρόνια για την προσφορά του στο Έθνος. Δεν πήγε να παραλάβει το ‘’βραβείο’’ του. Σας το λέμε απλά και να το καταλάβετε είτε ‘’αγαπάτε’’ τον ορυκτό πλούτο είτε είστε οι καλύτεροι στη δουλειά σας. Στα Κρούσια και στο Πάικο δε θα πατήσει πόδι κατακτητή-πιστωτή. Πάρτε την περιουσία του Τσοχατζόπουλου και των υπολοίπων που τα φάγανε μαζί και ξεχρεώστε τους τραπεζίτες.
    Και απάντησε μου σε παρακαλώ αν είναι αλήθεια ότι όλα τα έσοδα από ορυκτό πλούτο και υδρογονάνθρακες θα πάνε σε ταμείο για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους?

    Συνέχισε να είσαι αυτός που είσαι και μην κατηγορείς εμάς που δε σε καταλαβαίνουμε και δεν σε πιστεύουμε. Να κατηγορείς τα γουρούνια (ξέρεις, Φάρμα των Ζώων) που μας αναγκάζουν να φερόμαστε έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βίντεο από το Συλλαλητήριο στο Κιλκίς ενάντια στα μεταλλεία.

    Κάποιοι από τους στίχους του τραγουδιού που ακούγετε λένε:
    Και ήξερα ότι ο δρόμος δεν έχει γυρισμό
    Το μυαλό μου έτρεξε
    Και σκέφτηκα τι θα μπορούσα να κάνω
    Και ήξερα
    Δεν υπήρξε καμία βοήθεια, καμία βοήθεια από εσάς

    (Με το εσάς μιας και αναφερόμαστε για γουρούνια και Φάρμες των Ζώων φαντάζεστε ποιους εννοεί ο δημιουργός του βίντεο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φίλοι Νίκο & Φωκά
    Θέλω να ξέρετε ότι θεωρώ τιμή αυτή την προσφώνηση και ότι σας εκτιμώ όταν καταλαβαίνω ότι μιλάω σε ανθρώπους με ευθυκρισία και συνείδηση.
    Εάν εγώ και πιστεύω και ο Νίκος ο Αρβανιτίδης (που συμβαίνει να γνωρίζω καλύτερα από τους 5 που ανεβήκαμε εκείνο το βράδυ στον πάγο του Κιλκίς) είχαμε την παραμικρή υπόνοια ότι κινδυνεύουν να χάσουν λόγω της εξόρυξης τις δουλειές τους κτηνοτρόφοι, γεωργοί, μελισσοκόμοι κ.α., να φύγουν από τον τόπο τους σε περίπτωση που θα χρειαστεί να γίνει αναγκαστική απαλλοτρίωση περιοχών, ότι θα υπάρξει κυάνωση, όξινη απορροή, ρύπανση των νερών, ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΑΜΕ ΠΟΤΕ την προσωπική μας τιμή και επιστημονική μας υπόληψη για να υπερασπίσουμε τη δραστηριότητα. Η οποία, αν γίνει, ούτε στο ελάχιστο επαγγελματικά θα μας επηρεάσει, αφού θα συνεχίσουμε στους δημόσιους φορείς που μας δίνουν δουλειά τόσο προνομιακή σε σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα που δεν έχουν σημασία οι μισθοί. Μόνο ηθικά θα έχουμε την ικανοποίηση ότι συνεισφέραμε στην προκοπή της πατρίδας.
    Και είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι αυτός θα κληθεί να επενδύσει στα Κρούσια, που εμείς οι ίδιοι έχουμε σκιαγραφήσει σε ρητούς και αυστηρούς κανονισμούς, όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής το προφίλ του, δεν θα είναι καθόλου ο κατακτητής που λες. Θα δουλέψει μαζί σας με σεβασμό σε όλα όσα είπες και πρώτα απ όλα σε σας τους ανθρώπους που ζείτε εκεί. Αν δεν σχεδιάσει το έργο με τον τρόπο που του έχουμε ορίσει και δεν σας δώσει όλες τις εγγυήσεις που τεκμηριωμένα μπορείτε να ζητήσετε, αν δεν σας πείσει, πολύ απλά θα επιλέξει ο ίδιος να μην έρθει. Κι αν έρθει ή θα συνεργαστεί με ίσους όρους ή θα φύγει. Και γνωρίζει πολλά παραδείγματα ήρθαν και έφαγαν τα μούτρα τους, όπως είπε ο Τόλης.
    Για τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες δεν ξέρω αλλά τα μεταλλευτικά δικαιώματα τα είχαν βάλει σε εταιρία spv (special purpose vehicle), χωρίς συνεννόηση με εμάς, έγινε λάθος ,όπως πάλι είπε ο Τόλης, η ανακοίνωση αποσύρθηκε και δεν επανήλθε με δική μας παρέμβαση. Πάνε ανέκαθεν στο δημόσιο ταμείο και θα πάνε κατά 20% στους δήμους πάλι με δική μας παρέμβαση.
    Αυτό που κάνω εγώ (και οι άλλοι συνάδελφοι που σας μίλησαν και οι άλλοι της υπηρεσίας), δεν το κάνω στο όνομα κανενός πολιτικού και κανενός επενδυτή. Υπερασπίζομαι για το δημόσιο συμφέρον την αλήθεια της επιστημονικής γνώσης, απέναντι στην άγνοια. Γιατί δεν διάβασα μόνο τη φάρμα των ζώων πριν 30 χρόνια, διάβασα και το 1984.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπράβο για τις περγαμηνές σας! Δε μας αφορά το επιστημονικό σας έργο κύριοι. Η μεταλλευτική δραστηριότητα καταστρέφει το περιβάλλον(από τις 1.500 περιπτώσεις είπε ο Μανιάτης ή ο άλλος στην βουλή δεν έχουμε καμιά εξαίρεση), δαπανά τεράστιες ποσότητες νερού,ανατρέπει την οικονομική δραστηριότητα που όπως λέτε και σεις μπορεί να φτάσει τα 30 χρόνια και μετά θα αφήσει ένα περιβάλλον κατεστραμένο(στην άλλη περίπτωση μπορεί σε μια νύχτα η εταιρεία να τα μαζέψει και να φύγει).Δεν υπάρχουμε για το σήμερα.Αυτή τη γη που μας θρέφει μέχρι τώρα εμείς θα την υπερασπιστούμε τελεία και παύλα.

    ΥΓ Γελάμε εδώ ακόμα με τα νεόδμητα διαμερίσματα -αλήθεια τί θα τρώμε εκεί μέσα, θα πληρώνουμε και πετρέλαιο, χαχα και για τους χώρους αναψυχής που θα φτιάξετε όταν θα πάτε να αποκαταστήσετε το πελιβάλλον χαχα!και μεταφέρατε στους άνωθεν ότι σας προπηλακίσαμε και κάνετε και μούτρα! Άσε που διαψεύδετε ότι δεν διαψεύδεται.Λίγη τσίπα κύριοι...Εγώ προσωπικά δε θα ξαναασχοληθώ μαζί σας.Άλλωστε διαφορετικά πράγματα θέλουμε. Εγώ να ζήσω εδώ με τα παιδιά και τους φίλους μου και να μη χρειαστεί να ξενιτευτώ και σεις να προωθήσετε τα δικά σας σχέδια. Σημειο τομής δεν υπάρχει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Για θανάση Βαφειάδη,
    για μια ακόμα φορά σε ευχαριστούμε για όλα αυτά που μαθαίνουμε. Το έργο σου είναι πολύτιμο για τον τόπο μας και σε ευγνωμονούμε. Όσο περισσότερα μαθαίνουμε γινόμαστε και μεις πλουσιότεροι. Γνωρίζοντας τον τόπο μας και την ιστορία του τον αγαπάμε πιο πολύ, μαθαίνουμε να τον εκτιμάμε, να τον σεβόμαστε και να τον υπερασπιζόμαστε.
    Μπράβο για τη θέση-στάση σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. k. zafeirate, i pleiopsifia tou kosmou kai tis topikis koinonias den thelei tin anaptiksi me ta metalleia... ola ta ipoloipa einai logia gia na exoume na leme. to ipeka giati emmenei? ti krivetai piso apo ola auta?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. episis polla sigxaritiria ston k. vafeiadi gia tin istoriki anadromi kai tin thesi tou enanti sta metalleia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κύριε Ζαφειράτο, εγώ είμαι από Χαλκιδική και θέλω να σας κάνω μια ερώτηση:

    Είναι αλήθεια αυτό που έχει κυκλοφορήσει στο Κιλκίς ότι η μεταλλουργία δεν θα γίνεται εκεί αλλά στη Χαλκιδική; Σας παρακαλώ μην μου απαντήσετε "δεν ξέρω, θα εξαρτηθεί από τον επενδυτή" και μη μου πείτε ανοησίες σαν του Παπαβασιλείου που στο Κιλκίς "δεν ήξερε" καν αν υπάρχει κοίτασμα. Ξέρετε και καλοξέρετε. Μας είπατε ποσότητες, περιεκτικότητες, τρόπο εκμετάλλευσης, ποσοστό της επιφανειακής εξόρυξης επι του συνόλου της παραχώρησης, σίγουρα το ξέρετε κι αυτό. Αυτοί που το διαδίδουν στο Κιλκίς κάπου το άκουσαν. Εμένα μου φαίνεται λογικό ότι δεν μπορεί να υπάρχει δεύτερη μεταλλουργία σαν της Χαλκιδικής τόσο κοντά, άρα μάλλον στη Χαλκιδική θα έρθουν όλα.

    Και αν η απάντηση είναι ναι, όπως νομίζω ότι είναι, δεν νομίζετε ότι θα έπρεπε να το γνωρίζει αυτό και ο κόσμος της Χαλκιδικής; Αλλά τι λέω, στη Χαλκιδική το Υπουργείο (όχι εσείς προσωπικά) φοβήθηκε να σταθεί μπροστά στον κόσμο και να τον ακούσει... Τι λέω... η Καραβασίλη ακύρωσε τη "διαβούλευση" στην Ιερισσό όμως ήρθε στη Χαλκιδική και έμενε σε ορεινό ξενώνα στον Ταξιάρχη με το Δημήτρη Κούτρα, Πρόεδρο της ΕΛΛ. ΧΡΥΣΟΣ! Για ποια αξιοπιστία του Υπουργείου μιλάμε;

    Προς τους φίλους του Κιλκις:

    Θα έλεγα να ξεκολλήσετε από τη μέθοδο μεταλλουργίας και το αν θα έχει ή δεν θα έχει κυάνιο, γιατί δεν είναι αυτό το μόνο πρόβλημα. Άλλωστε όπως δείχνουν τα πράγματα, αυτό το παλούκι θα το φάμε εμείς ...αν τους αφήσουμε. Σκεφτείτε αν θέλετε επιφανειακές εξορύξεις στην περιοχή σας. Σκεφτείτε ότι η περιοχή σας θα γίνει βιομηχανική με ότι σημαίνει αυτό για τις προοπτικές της, για τα προϊόντα σας και για την αξία τους. Θα αγοράζατε εσείς βιολογικά προϊόντα από βιομηχανική περιοχή; Δε νομίζω. Στη Χαλκιδική δεν έχουμε τέτοιο "πρόβλημα" γιατί δεν έχουμε χωράφια, δεν υπάρχει γεωργία, δεν κάναμε βλέπετε επειδή είχαμε το μεταλλείο, τόσο ηλίθιοι... μπορεί και να μας έφεραν σκόπιμα εκεί, δεν ξέρω...

    Επίσης θεωρώ ότι η παράθεση τίτλων και δημοσιεύσεων δίνει λάθος κατεύθυνση στη συζήτηση. Δεν είναι η επιστήμη και μόνο που θα κρίνει αν κάτι είναι σωστό για τον τόπο ή όχι. Αν υποθέσουμε ότι θα πιστέψουμε την "επιστήμη" των ΜΠΕ που είναι πληρωμένες από τις εταιρείες! Δεν μπορούν τα διδακτορικά σας και οι δημοσιεύσεις σας να αποφασίσουν ποιες επιπτώσεις είναι αποδεκτές και ποιο ρίσκο είναι αποδεκτό για τον κόσμο που ζει στα Κρούσια ή στη Χαλκιδική. Δεν μπορείτε να μας πείτε πώς θέλουμε εμείς να ζήσουμε.

    Επίσης, οι εταιρείες δεν πρόκειται να έρθουν εδώ για να πάρουν δυο μικροσκοπικά κοιτάσματα σαν αυτά που μας παρουσιάζετε. Είναι κι άλλα δυο γνωστά που για άγνωστο λόγο έμειναν εκτός διαγωνισμού, η Ποντοκερασιά κι άλλο ένα. Και πόσα ακόμα άραγε; Και στη Χαλκιδική, δεν είναι μόνο αυτά που αδειοδοτήθηκαν τώρα, είναι κι άλλα που θα τα παρουσιάσουν αργότερα. Οι εταιρείες θα παρουσιάσουν την επέμβαση όσο πιο μικρή γίνεται, ίσα ίσα για να πάρουν την άδεια και μετά θα κάνουν ότι θέλουν και θα εκβιάζουν με τους 10-20 εργαζόμενους που θα έχουν. Γνωστά πράγματα. Ποιος θα τους ελέγξει και ποιος θα εφαρμόσει το νόμο; Το Υπουργείο που δεν έχει οδοιπορικά να δώσει στους λιγοστούς υπαλλήλους του;

    Και μια λέξη για τη Χαλκιδική: Όσα επιστημονικά επιχειρήματα κι αν μου φέρετε (άλλωστε "την ευθύνη για την ακρίβεια των στοιχείων της ΜΠΕ έχουν οι μελετητές" άρα τρέχα γύρευε), δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε ούτε για πηγάδι 1000 μέτρων, ούτε 700, ούτε 500 μέτρων στον Κάκαβο; Τον έχετε δει τον Κάκαβο κ. Ζαφειράτο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κα. Νίκη
      Αυτή είναι η τελευταία μου απάντηση σε ανώνυμο σχόλιο.
      Όχι δεν είναι αλήθεια. Γνωρίζουμε και γνωρίζετε τη δυναμικότητα της εκμετάλλευσης των Σκουριών στον τόπο σας και της μεταλλουργίας του Μαντεμ Λάκκου στον τόπο σας. Το συμπύκνωμα χαλκού όχι μόνο φτάνει να την τροφοδοτήσει αλλά και περισσεύει κατά μεγάλο ποσοστό και θα πωλείται χωρίς άλλη επεξεργασία στο εξωτερικό. Λεπτομέρειες και ακριβή νούμερα θα βρείτε στη ΜΠΕ και στο έγγραφο της υπηρεσίας μου - γνώμης για την ΜΠΕ. Πρέπει να σας πληροφορήσω ότι το συμπύκνωμα χαλκού όπως αυτά που μπορούν να παράγονται εύκολα από τα μεταλλεύματα των Κρουσσίων και των Σκουριών είναι εμπορεύσιμα σε όλο τον κόσμο με προορισμό μεταλλουργίες που δεν έχουν το προνόμιο εγχώριας τροφοδοσίας. Συνεπώς, ούτε η Χαλκιδική χρειάζεται το χαλκό του Κιλκίς, ούτε ο χαλκός αυτός δεσμεύεται να μην πωληθεί στην παγκόσμια αγορά.
      Αν παραχθεί βέβαια γιατί και εκεί κυριαρχούν οι διαδόσεις..μέσα τους υπάρχει και η αλήθεια της μη λογικής ίδρυσης μεταλλουργίας βέβαια στο Κιλκίς αλλά όχι επειδή θα είναι τόσο κοντά. Δεν είναι λογική διότι όσο και να αυξηθούν τα αποθέματα με τη νέα έρευνα, δεν αναμένεται να ξεπεράσει η δυναμικότητα του μεταλλείου τις 10.000 τόννους χαλκού/έτος που απαιτούνται για την ίδρυση και της μικρότερης μεταλλουργίας.
      Για τα υπόλοιπα που λέτε δεν μου επιτρέπεται να σχολιάσω.
      Λέτε όμως και άλλη μια αλήθεια, για το κυάνιο, δεν προκύπτει όμως από καμιά μελέτη ότι θα το υποστείτε στον τόπο σας.
      Τη βιομηχανική περιοχή σε τι έκταση την φαντάζεστε? Δεν θα είναι πάνω από 100-200 στρ. και η επίπλευση δεν είναι βαριά βιομηχανία.

      Η παράθεση δημοσιεύσεων έγινε γιατί ζητήθηκε και αποδεικνύει ποιος πληροφορεί τον κόσμο έγκυρα και ποιος όχι. Φυσικά και εσείς κρίνετε αν κάτι είναι σωστό για τον τόπο ή όχι. Αλλά στην πραγματική βάση και όχι στην εικονική. Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα ανεξέλεγκτα και έντεχνα υπερβολικά που ακούστηκαν, δίκαια ο κόσμος έκρινε ότι είναι ασύμφορο, αλλά αυτή είναι μια κρίση σε λάθος βάση. Εδώ είμαι για όποιον ενδιαφέρεται, προβληματίζεται και κάνει τον κόπο να διαβάσει πίσω από τις εύκολες γραμμές.

      Για τα άλλα δυο κοιτάσματα ο λόγος έμειναν εκτός διαγωνισμού, είναι για την Ποντοκερασιά η δέσμευση από έρευνες του ΙΓΜΕ και το άλλο δεν είναι δημόσιο. Είναι όντως μεγάλος ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας. Αλλά η πρότασή σας ποια είναι? Να τον αφήσουμε αναξιοποίητο? Η να κοιτάξουμε πως θα μεγιστοποιήσουμε τα όφέλη χωρίς συμβιβασμούς με τις επιπτώσεις? Όσο για τον έλεγχο υπάρχουν υπηρεσίες στη Θεσσαλονίκη και στο Κιλκίς και δε θα βασίζεται στους εξ Αθηνών ορμώμενους.
      Για τον Κάκαβο να είστε σίγουρη και αυτό είναι επίσημα γραπτό στο έγγραφο γνώμη που συνέταξα για τη ΜΠΕ ότι η άποψή μου δεν διαφέρει ουσιαστικά και πάρα πολύ από τη δική σας. Και μιλάτε με άνθρωπο που έχει εργαστεί και ζήσει στην περιοχή σας. Ναι συμφωνώ να μην τον πειράξουμε ούτε δέντρο. Αλλά από την άλλη είναι και το δημόσιο συμφέρον και το τοπικό και κάποιες χιλίάδες κόσμος που περιμένει να ζήσει την οικογένειά του από αυτή τη δραστηριότητα. Δεν πρέπει να καθήσουμε κάτω με χαμηλούς τόνους να τα συμβιβάσουμε όλα αυτά?

      Διαγραφή
  16. simfono me ton prolalisanta. distixos exoume ena entelos afereggio kai anaksiopisto kratos pou mas efere tin xreokopia stin oikonomia kai tha mas ferei perivallontiki katastrofi me ta metalleia gia na ta tseposoun pali kapoio ligoi epixeirimaties.gia poious perivallontikous elegxous kai aksiopistia milate kirie zafeirate sta metalleia otan leitourgoun giro mas toses paranomes xomateres?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.