Του Θεοφάνη Μαλκίδη
Μέρος της ομιλίας στους Αρμενίους της Ρώμης. Ιταλία 14 Ιανουαρίου Στη μνήμη του Αρμένιου δολοφονημένου δημοσιογράφου Χράντ Ντίνκ και στον Τούρκο φυλακισμένο αγωνιστή Ραγκίπ Ζαράκολου
Παρά το γεγονός ότι για πολλά χρόνια μας έλεγαν όλα αυτά περί Γενοκτονίας, περί ιστορίας και πολιτισμικής παράδοσης, ότι είναι αναχρονισμός, ότι όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, εντούτοις η πραγματικότητα και η πορεία έδειξαν ότι η ιστορική πορεία είναι διαφορετική. Και κυρίως η αλήθεια.
Παρά τις πιέσεις, παρά τις συμφωνίες έξω από κάθε ιστορική και πολιτική ηθική, παρά μόνο για να ικανοποιηθούν οι οικονομικές λογικές και απαιτήσεις, παρότι η Αρμενία υποχρεώθηκε με τη συμφωνία που δεν έχει ακόμη επικυρωθεί, να πληρώσει βαρύ πολιτικό και ηθικό τίμημα, με αντάλλαγμα ένα μελλοντικό άνοιγμα των συνόρων, το ζήτημα δεν τελείωσε. Και μόνο το γεγονός ότι προβλέφθηκε διάλογος μεταξύ Αρμενίων και Τούρκων για τις (ιστορικά αδιαμφισβήτητες) συνθήκες της Γενοκτονίας, στο πλαίσιο «δημιουργίας συνθηκών αμοιβαίας εμπιστοσύνης», αποτελεί προσβολή για το ενάμισι εκατομμυρίων νεκρών Αρμενίων.
Σε διεθνές επίπεδο, συμφωνίες και πιέσεις σχετικές με την εξαφάνιση του ζητήματος της γενοκτονίας, δημιουργούν προηγούμενο αφού επιτρέπουν σε κράτη με σκοτεινό παρελθόν, όπως η Τουρκία, να αναθεωρούν κατά βούληση την Ιστορία, με τις ευλογίες των μεγάλων δυνάμεων οι οποίες, φυσικά, κοιτάζουν τα δικά τους συμφέροντα. Όπως έγραψε εύστοχα Αρμένιος της Διασποράς, η συμφωνία είναι ένα «πραξικόπημα» των πολιτικών και των διπλωματών σε βάρος των ιστορικών».
Είναι γεγονός ότι πολιτικές και άλλες λογικές, εφήμερες και πρόσκαιρες συμμαχίες και απίστευτες κενολογίες και προπαγανδιστικά σχήματα, δεν δεσμεύουν τον Αρμενικό λαό, ο οποίος εδώ και πολλές δεκαετίες έχει θέσει το ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας. Οι επιτυχίες του Αρμενικού λαού είναι δεδομένες στο επίπεδο των αναγνωρίσεων από κυβερνήσεις, κοινοβούλια, εθνικά ομοσπονδιακά, περιφερειακά, τοπικά, από τους νόμους με τους οποίους ποινικοποιείται η άρνηση της Γενοκτονίας.
Η προσπάθεια του έξω από συμφέροντα και λογικές Αρμενικού λαού, να μην ισοπεδώσει τη Γενοκτονία, συνεχίζεται και από ότι φαίνεται έχει νέα αποτελέσματα. Αυτό είναι και ένα μήνυμα και προς τους Έλληνες που αγωνίζεται για το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων, βλέποντας την αδιαφορία, την ολιγωρία και την εχθρότητα της Ελλάδας. Και αν αύριο αυτή η εχθρότητα μετατραπεί σε μία στάση για εξέταση για το εάν έγινε γενοκτονία, θα πρέπει να ξέρει ο λαός ότι η προσπάθειά θα πρέπει να συνεχιστεί. Όπως πράττει τόσα χρόνια έχοντας μεγάλες επιτυχίες και αναγνωρίσεις. Όπως πράττει συνεχώς και με συνέπεια ο Αρμενικός λαός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.