Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Ίδρυση Κέντρου Ιστορίας στο Δήμο Κιλκίς

Με απώτερο σκοπό την ανάδειξη της ιστορίας του Κιλκίς και της ευρύτερης περιοχής, ο Δήμος Κιλκίς προχωρά στην δημιουργία Κέντρου Ιστορίας. Το Κέντρο Ιστορίας θα υπάγεται στον Οργανισμό Πολιτισμού, Νέας Γενιάς και Αθλητισμού (ΟΠΟΝΓΑ) του Δήμου, ο Πρόεδρος του οποίου κ. Αναστάσιος Αμανατίδης και σύσσωμο το Διοικητικό του Συμβούλιο έλαβαν την σχετική απόφαση ίδρυσης.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του, το Κέντρο θα είναι επιφορτισμένο με την υλοποίηση δράσεων όπως: -Τον εντοπισμό, την απόκτηση και την ανάδειξη ιστορικών τεκμηρίων, που θα συμβάλλουν στην καταγραφή της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.
-Τη διάσωση και αξιοποίηση των δημοτικών αρχείων.
-Την ανάπτυξη ενδιαφέροντος των δημοτών του Κιλκίς για την ιστορία του τόπου τους και για οτιδήποτε έχει σχέση με τη διοικητική, οικονομική και κοινωνική του ανάπτυξη.
Μεταξύ άλλων, στους σκοπούς του Κέντρου Ιστορίας είναι:
-Να καλύψει το κενό που υπάρχει στην ιστοριογραφία της πόλης και του ευρύτερου Δήμου, καθώς και τις ανάγκες ιστορικών και ερευνητών για εύρεση πληροφορίων.
-Να αποτελέσει με τα αρχεία του θεματοφύλακα της ιστορικής γνώσης, του πολιτισμού και των παραδόσεων του λαού του ενιαίου Δήμου του Κιλκίς.
-Να δημιουργήσει ειδική μη δανειστική βιβλιοθήκη, που θα επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην βιβλιογραφία σχετικά με την ιστορία της περιοχής του Δήμου.
-Να αναπτύξει εκδοτική δραστηριότητα, που θα περιλαμβάνει αυτοτελείς εκδόσεις μελετών και πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων και εργασίες ερευνητών σχετικών με την ιστορία της πόλης και της περιοχής.
-Να φυλάσσει το δημοτικό αρχείο της πόλης, ενώ θα δέχεται ιδιωτικές συλλογές εγγράφων, συλλογές φωτογραφιών, καρτ – ποστάλ, βιντεοκασετών και DVD, για να είναι στη διάθεση των ερευνητών που θέλουν να εντρυφήσουν σε αυτά.
-Να προβεί στην καταγραφή, ανάδειξη, προβολή και προστασία των αρχαιολογικών χώρων και μνημειακών συνόλων.
-Να διοργανώνει εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις ιστορικών τεκμηρίων, διαλέξεις, συνέδρια, με τις οποίες θα συμβάλλει στην ιστοριογραφία του Κιλκίς.
-Να διοργανώνει σε ειδικούς εκθεσιακούς χώρους, εκθέσεις τεκμηρίων και ντοκουμέντων από την ζωή της πόλης και των οικισμών, πολλές από τις οποίες μπορεί να συνοδεύονται από εκδόσεις λευκωμάτων.
-Να προχωρήσει μέσα από ένα πρόγραμμα ψηφιοποίησης ιστορικών τεκμηρίων, στην δημιουργία αρχείων σε ηλεκτρονική μορφή, ώστε να είναι πιο προσιτά στους ερευνητές.

1 σχόλιο:

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.