Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

"Καραντίνα" αιμοδοσίας, ένεκα κουνουπιών

Όσοι απ` τους Κιλκισιώτες επισκέφτηκαν τον τελευταίο καιρό την Θεσσαλονίκη και κάποιους άλλους νομούς, δεν μπορούν να δώσουν αίμα για έναν περίπου μήνα. Η "καραντίνα", που ισχύει για όλους, επιβάλλεται με απόφαση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας λόγω του εντοπισμού κρουσμάτων του ιού του  Δυτικού Νείλου στη Θεσσαλονίκη και στους νομούς Ημαθίας, Λάρισας, Καρδίτσας και Αττικής.

Η απαγόρευση αιμοδοσίας αφορά και εθελοντές αιμοδότες του στρατού. Ταυτόχρονα, στην ίδια απόφαση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, προβλέπεται εντατικοποίηση των ελέγχων με εφαρμογή του μοριακού ελέγχου του αίματος, στις προαναφερθείσες περιοχές. Επίσης, απαγορεύεται η χρήση του πλάσματος αίματος που συγκεντρώθηκε έως και τις 15 Ιουλίου, καθώς και η χρήση αίματος που έχει ήδη συλλεγεί σε περιοχές όπου δεν υπάρχει δυνατότητα μοριακού ελέγχου
Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας έχει κηρύξει “πληγείσες περιοχές” τους νομούς Ημαθίας και Αττικής. Ωστόσο, ο υποδιοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, Παναγιώτης Νάνος, τονίζει στην εφημερίδα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ότι λαμβάνονται αυξημένα μέτρα επαγρύπνησης σε όλες τις περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί κρούσματα, δηλαδή στους νομούς Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Καρδίτσας, Λάρισας και Αττικής. Συγκεκριμένα, ένας αιμοδότης απ’ αυτές τις περιοχές έχει τη δυνατότητα να δώσει αίμα, αλλά το αίμα του θα πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθεί μοριακά πριν χρησιμοποιηθεί.
Στο μεταξύ, αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, και ήδη έχουν φτάσει στα 14, εκ των οποίων πέντε στην Μακεδονία, πέντε στη Θεσσαλία και τέσσερα στην Αττική. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.
Επιδημία λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το καλοκαίρι - φθινόπωρο του 2010. Από τις αρχές Αυγούστου έως και τον Νοέμβριο της περσινής χρονιάς διαγνώστηκαν συνολικά 262 περιστατικά. Συνολικά καταγράφηκαν 35 θάνατοι υπερήλικων.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.