“Δέκα μείον πέντε μείον πέντε, έξι δια δύο συν οκτώ, είκοσι φορές το δεκαπέντε, έντεκα κι εφτά δεκαοκτώ, σύνολο δεκάξι, όλα είναι εντάξει” τραγουδούσαμε με τον Κηλαηδόνη στα νιάτα μας. Κι όμως αυτή η φαινομενικά αλλοπρόσαλλη εξίσωση του τραγουδιού είχε σωστά μαθηματικά, έβγαινε το αποτέλεσμα.
Σήμερα χρειάζεται ένας Κηλαηδόνης να κάνει επειγόντως “μαθήματα πολιτικής οικονομίας” στον πρωθυπουργό, ο οποίος στο πρωταπριλιάτικο (αλλά δυστυχώς αληθινό) μήνυμά του στο tik tok, μας ενημέρωσε ότι οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό παίρνουν πέντε μηνιάτικα τον χρόνο παραπάνω επί των ημερών του.
Είπε συγκεκριμένα: “Από σήμερα ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 880 ευρώ μικτά. Αυτό σημαίνει 743 ευρώ καθαρά τον μήνα. Το 2019 ο κατώτατος μισθός ήταν 650 ευρώ. Σήμερα είναι 880. Αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 3000 ευρώ καθαρά περισσότερα τον χρόνο. Δηλαδή πέντε παραπάνω μισθούς ετησίως”!
Τα ισχυρίζεται αυτά μειδιώντας, ενώ την ίδια στιγμή:
Αναρωτιέμαι, λοιπόν, αν θέλει και τα λέει αυτά περί πέντε μισθών παραπάνω, ή δεν μπαίνει καν στον κόπο να αναλογιστεί τι αρλούμπες γράφει το σενάριο που του σερβίρουν οι συνεργάτες του. Και οι δύο περιπτώσεις είναι προβληματικές για έναν πρωθυπουργό που πρέπει και να ξέρει κάθε λεπτομέρεια όσων λέει και να αντιμετωπίζει τους πολίτες - και ακόμα περισσότερο τους ανθρώπους που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με τον κατώτατο μισθό - με σεβασμό.
Καλά τα έλεγε ο Κηλαηδόνης στα “Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας”: Δέκα σου παίρνει κι εφτά σου δίνει, ποιος θα το πει αυτό δικαιοσύνη;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.