Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025

Σε πλήρη ασυμφωνία η επίσημη μελέτη του Δείκτη Αποτελεσματικότητας των Δήμων για το 2023, με τη δημοτική αρχή Κιλκίς

Πλείστα ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητά του, εγείρει το δελτίο τύπου που δημοσίευσε η δημοτική αρχή Κιλκίς σχετικά με τις επιδόσεις και την πραγματική θέση κατάταξής του Δήμου Κιλκίς στον Δείκτη Αποτελεσματικότητας των Δήμων για το έτος 2023, καθώς τα στοιχεία που παραθέτει έρχονται σε πλήρη αναντιστοιχία με αυτά της επίσημης μελέτης που συνέταξε και δημοσίευσε τον περασμένο Δεκέμβριο το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών από κοινού με το Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας & Διακυβέρνησης (ΚεΔΕΠΟΔ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ο εν λόγω Δείκτης απαντάει στο πόσο αποτελεσματικοί είναι οι δήμοι στο έργο τους, με γνώμονα τη μέγιστη δυνατή ωφέλεια των πολιτών και προκύπτει από την αξιολόγηση των Δήμων σε 5 βασικές κατηγορίες (οργάνωση και διακυβέρνηση, οικονομική διαχείριση, υπηρεσίες, βιωσιμότητα και πολιτική προστασία).

Στο σχετικό λοιπόν δελτίο τύπου της, που δημοσιεύθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2025 στη σελίδα του Δήμου στο facebοok και σε μερίδα του τοπικού τύπου -και συνεχίζει μέχρι και σήμερα 20 Ιανουαρίου να βρίσκεται αναρτημένο-, η δημοτική αρχή Κιλκίς κάνει λόγο για εντυπωσιακές επιδόσεις και διακρίσεις του Δήμου Κιλκίς, εμφανίζοντάς τον στην 10η θέση στην κατηγορία του (Μεγάλοι ηπειρωτικοί Δήμοι) με συνολική βαθμολογία 54,52, τη στιγμή που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Δείκτη Αποτελεσματικότητας ο Δήμος Κιλκίς καταλαμβάνει την 34η θέση στους 93, με 35,96.

Να σημειωθεί ότι η μελέτη είναι αναρτημένη και προσβάσιμη στην επίσημη ιστοσελίδα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (https://kefim.org/deiktis-apotelesmatikotitas-dimon-2023-2/) και μπορείτε να την διαβάσετε ολόκληρη ΕΔΩ.

Επίσης, πουθενά μέσα στην έρευνα δεν συνάγεται ότι ο Δήμος κατέλαβε την 14η θέση στο σύνολο των 332 Δήμων της χώρας, καθότι όλοι οι Δήμοι αξιολογήθηκαν βάσει της ταξινόμησής τους σε συγκεκριμένες κατηγορίες, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κλεισθένη (ν. 4555/2018), οι οποίες ήταν οι εξής: -Δήμοι Μητροπολιτικών Κέντρων, 47 στον αριθμό.

-Μεγάλοι ηπειρωτικοί Δήμοι, 93 στον αριθμό.

-Μεσαίοι ηπειρωτικοί Δήμοι, 94 στον αριθμό.

-Μικροί ηπειρωτικοί και μικροί ορεινοί Δήμοι, 36 στον αριθμό.

-Μεγάλοι και μεσαίοι νησιωτικοί Δήμοι, 27 στον αριθμό και

-Μικροί νησιωτικοί Δήμοι, 35 στον αριθμό.

Η σύγκρισή τους δηλαδή έγινε βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, όπως π.χ. ο πληθυσμός, τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, τα βασικά χαρακτηριστικά της οικονομικής δραστηριότητας εντός των ορίων τους, ο βαθμό αστικοποίησής τους, κ.α.

Ως προς τη συνολική βαθμολογία των Δήμων στον Δείκτη Αποτελεσματικότητας για το 2023, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, στην κατηγορία των μεγάλων ηπειρωτικών Δήμων -κατηγορία στην οποία ανήκει ο Δήμος Κιλκίς μαζί με τον Δήμο Παιονίας- οι Δήμοι που ανήκουν στο κορυφαίο 20% της κατάταξης είναι οι εξής:

Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

Σερρών

Βέροιας

Φλώρινας

Κομοτηνής

Παιονίας

Χερσονήσου

Τρίπολης

Αλμωπίας

Κορινθίων

Κατερίνης

Αλεξανδρούπολης

Ορεστιάδας

Ηρωικής Πόλεως Νάουσας

Ελασσόνας

Βόλου

Αργοστολίου

Πέλλας

Θέρμης

Ο Δήμος Κιλκίς βρίσκεται στην 34η θέση, έχοντας συγκεντρώσει συνολική βαθμολογία 35,96 και επιμέρους 17,27 στην κατηγορία «Οργάνωση και Διακυβέρνηση», 61,35 στην κατηγορία «Οικονομική Διαχείριση», 36,54 στην κατηγορία «Υπηρεσίες», 14,65 στην κατηγορία «Βιωσιμότητα» και 50,00 στην κατηγορία Πολιτική Προστασία.

Αντίστοιχα, ο Δήμος Παιονίας ήταν αυτός που σημείωσε εντυπωσιακές επιδόσεις, καθώς ήρθε 6ος στους 93, συγκεντρώνοντας συνολική βαθμολογία 67,14 και επιμέρους: 62,21 στην κατηγορία «Οργάνωση και Διακυβέρνηση», 62,50 στην κατηγορία «Οικονομική Διαχείριση», 40,11 στην κατηγορία «Υπηρεσίες», 69,27 στην κατηγορία «Βιωσιμότητα» και 60,24 στην κατηγορία Πολιτική Προστασία.

Ο Δήμος Κιλκίς στο σχετικό δελτίο τύπου του υποστηρίζει επίσης ότι ήρθε στις πρώτες θέσεις στην Πολιτική Προστασία και στις Υπηρεσίες πανελλαδικά, και ειδικότερα στην 4η θέση και στις δύο κατηγορίες. Σύμφωνα ωστόσο με τη μελέτη, στο κορυφαίο 20% της κατάταξης στην πολιτική προστασία στην κατηγορία του (μεγάλοι ηπειρωτικοί δήμοι) βρίσκονται κατά σειρά οι Δήμοι Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης, Φλώρινας, Σερρών, Βέροιας, Κορινθίων, Αργοστολίου, Κομοτηνής, Παιονίας, Χερσονήσου, Αλμωπίας, Κατερίνης, Ηρακλείου Κρήτης, Μαραθώνος, Χίου, Τρίπολης, Ελασσόνας, Κιλκίς, Λαμιέων και Ανατολικής Σάμου.

Στη δε κατηγορία των υπηρεσιών, όχι μόνο δεν βρίσκεται στην 4η θέση αλλά πουθενά στο κορυφαίο 20% της κατάταξης στην κατηγορία του (μεγάλοι ηπειρωτικοί δήμοι). Εδώ, οι Δήμοι που σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις είναι οι εξής: Νέας Προποντίδας, Παιονίας, Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης, Σερρών, Αλεξανδρούπολης, Βέροιας, Φλώρινας, Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Δελφών, Κομοτηνής, Πέλλας, Ηρωικής Πόλεως Νάουσας, Γρεβενών, Κορινθίων, Ελασσόνας, Αλμωπίας, Κρωπίας και Ήλιδας.

Ούτε όμως, στην κατηγορία Βιωσιμότητα συγκαταλέγεται στο καλύτερο 20%. Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε η δημοτική αρχή Κιλκίς, στην εν λόγω κατηγορία ο δήμος Κιλκίς παρουσιάζεται στην 15η θέση, τη στιγμή που σύμφωνα πάντα με την έρευνα, τις καλύτερες επιδόσεις είχαν οι Δήμοι Φλώρινας, Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης, Σερρών, Τρίπολης, Κατερίνης, Αλμωπίας, Ηρωικής Πόλεως Νάουσας, Χερσονήσου, Σαρωνικού, Ανατολικής Σάμου, Βέροιας, Παιονίας, Πατρέων, Πέλλας, Κορινθίων, Κομοτηνής, Ρεθύμνης, Χανίων και Βόλου.

Η μοναδική κατηγορία, στην οποία συμφωνούν και το δελτίο τύπου της δημοτικής αρχής Κιλκίς και της έρευνας σε σχέση με την πραγματική σειρά κατάταξης, είναι αυτή της Οικονομικής Διαχείρισης. Εδώ, ο Δήμος Κιλκίς έρχεται 16ος.

Προκειμένου λοιπόν να απαντηθούν τα ερωτήματά μας σε σχέση με την ασυμφωνία των στοιχείων του δελτίου τύπου του Δήμου Κιλκίς και της επίσημης μελέτης, απευθυνθήκαμε στο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών. Και η συνομιλία που είχαμε με τον επικεφαλής Ερευνών του ΚΕΦΙΜ κ. Κ. Σαραβάκο ήταν ιδιαιτέρως διαφωτιστική. Όπως μας διευκρίνισε, δεν υπήρξε καμία νέα επίσημη συμπληρωματική μελέτη. Τα επίσημα αποτελέσματα της έρευνας για το 2023 είναι αυτά που ήδη ανακοινώθηκαν.

Στο ερώτημά μας από που προέκυψαν τα στοιχεία που παρουσιάζει η δημοτική αρχή Κιλκίς στο δελτίο τύπου της, η απάντηση ήταν κατατοπιστική: Κάθε δήμος είχε προθεσμία υποβολής στοιχείων στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου. Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα στοιχεία υπέβαλε ο Δήμος Κιλκίς τότε, στην εκπνοή της προθεσμίας, τα ποσοστά της μελέτης είναι τα σωστά. Εκ των υστέρων ωστόσο, ένα μήνα μετά, στις 24 Δεκεμβρίου, ο Δήμος Κιλκίς κατέθεσε συμπληρωματικά στοιχεία που ευνοούσαν τα ποσοστά του, τα οποία όμως όπως ενημερώθηκε από το ΚΕΦΙΜ δεν θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στη μελέτη, καθότι η τελευταία ήταν ήδη υπό έκδοση.

Παρόλα αυτά, η δημοτική αρχή αναζήτησε να μάθει πως θα διαμορφώνονταν τα ποσοστά της, μετά τη συμπλήρωση των νέων στοιχείων. Όπερ και εγένετο. Ενημερώθηκε από το ΚΕΦΙΜ μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας για τα νέα ποσοστά. Και αυτά συμπεριέλαβε στο δελτίο τύπου της.

Και εδώ μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί: αν όπως ο Δήμος Κιλκίς, υπήρχαν και αρκετοί άλλοι δήμοι που κατέθεταν εκ των υστέρων νέα στοιχεία και τα παρουσίαζαν κατά το δοκούν στις τοπικές τους κοινωνίες εκτός επίσημης μελέτης, τότε προφανώς δεν θα μιλούσαμε για την ίδια μελέτη, αλλά για μια διαφορετική, σε συνεχή επεξεργασία, με συχνές αλλαγές στην κατάταξη και στα ποσοστά, που θα έφερναν τον τάδε Δήμο 3 ή 5 ή 15 θέσεις πιο πάνω και τον δείνα αντίστοιχα πιο κάτω. Συν τοις άλλοις, τέτοιου είδους ενέργειες και συμπεριφορές θα επέφεραν και πλήγμα στο ίδιο το κύρος και την αξιοπιστία της μελέτης, αλλά και του φορέα που την εκπόνησε.

Ζήτημα άνευ σημασίας για κάποιους. Ζήτημα ηθικής για άλλους. Εξαρτάται από ποια σκοπιά το βλέπει κανείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.