Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024

Υπαίθριες δραστηριότητες σε Περιβαλλοντικό μονοπάτι στο Μικρό Δάσος (Σμολ) - Φωτογραφίες

Γράφει ο 
Γιώργος Κεχλιμπάρης
Εκπαιδευτικός – συγγραφέας

Σε απόσταση 3,4 χιλιομέτρων έξω από το Μικρό Δάσος του Δήμου Παιονίας του νομού Κιλκίς και στις όχθες του Αξιού βρίσκεται το ξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα. Από εκεί ξεκινάει μια από τις πιο εντυπωσιακές πεζοπορικές διαδρομές στη Βόρειο Ελλάδα, δίπλα στον Αξιό ποταμό, το περιβαλλοντικό μονοπάτι «τα στενά της Τσιγγάνας» ή «Τσιγγενέ Δερβέν» και καταλήγει στο χωριό Πευκοδάσος.

Η τοποθεσία ενδείκνυται για υπαίθριες εξορμήσεις στη φύση, καθώς το φιλόξενο περιβάλλον συντηρείται κατάλληλα από κατοίκους της περιοχής. Βιωματικές δραστηριότητες όπως πεζοπορίες, rafting στον ποταμό Αξιό, περιβαλλοντικά παιχνίδια, εξερεύνηση του τοπίου, φωτογράφιση της τοπικής χλωρίδας και πανίδας, είναι προσιτές από τον καθένα σε ένα αναζωογονητικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς.

Άλλωστε, τη φύση την ανακαλύπτουμε μέσα από υπαίθριες δραστηριότητες στο φυσικό της χώρο, παίζοντας, ακούγοντας τους ήχους της, παρατηρώντας, αγγίζοντας, συλλέγοντας, ανακαλύπτοντας τα στοιχεία της, την ποικιλία της αλλά και την πολυπλοκότητα της. 

Έτσι ωθούνται τα παιδιά να εξερευνήσουν το φυσικό περιβάλλον, να αποκτήσουν γνώσεις, να διαμορφώσουν θετικές στάσεις και αντιλήψεις για τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες υπαίθρου, να ευαισθητοποιηθούν για το ίδιο το περιβάλλον, να το αγαπήσουν και τελικά να αναπτύξουν την οικολογική τους συνείδηση.

Το παραποτάμιο μονοπάτι αποτελείται από πλούσια βλάστηση από λεύκες, οξιές, πλατάνια γάλανθους, φυλίκια, αλμυρίκια και θάμνους και ξεκινάει από την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα κατά μήκος του Αξιού ποταμού και καταλήγει έξω από το Πευκοδάσος. Το μονοπάτι κατευθύνει τον πεζοπόρο περιηγητή, μέσω ειδικών σημάνσεων να ανακαλύψει τα στοιχεία της τοπικής χλωρίδας της περιοχής, μέσα από την προεπιλεγμένη και καλά συντηρημένη διαδρομή. Η διαδρομή απλώνεται στα 8,5 χιλιόμετρα, με υψομετρική διακύμανση από τα 27 μέτρα ως ελάχιστο και μέχρι και τα 79 μέτρα το μέγιστο υψόμετρο, είναι μέτριας δυσκολίας και με καλή σήμανση.

Η θέα για τον πεζοπόρο, προς τον ρου του Αξιού ποταμού είναι εκπληκτική! Η ξεχωριστή αίσθηση γαλήνης και επαφής με τη φύση και τον καθαρό αέρα, η γεμάτη από βοτάνια και πλημμυρισμένη από μοναδικά χρώματα και αρώματα της φύσης, υπόσχονται στο επισκέπτη μια αξέχαστη εμπειρία! Ακριβώς στην απέναντι όχθη του Αξιού διέρχεται η σιδηροδρομική γραμμή από την Ελλάδα προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Η διαδρομή ακολουθεί την πορεία του Αξιού ποταμού τον οποίο και σε κάποια σημεία προσεγγίζει. Η τοποθεσία είναι ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000, με επικάλυψη των Ζωνών Ειδικής Προστασίας

*GR1240009 - Όρος Πάικο - Στενά Αψάλου και Μογλένιτσας.

*GR1220002 - Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα – Ευρύτερη Περιοχή – Αξιούπολη.

Η ιδιαίτερα σημαντική θέση ως προς τη βιοποικιλότητα οφείλεται στα τρία σπάνια είδη φυτών για την Ελλάδα:

- το Echinocystis lobata: Στο Μονοπάτι του Αγίου Παντελεήμονα, έγινε η δεύτερη καταγραφή του είδους στην Ελληνική χλωρίδα το 2022 από παρατήρηση του Ανέστη Αθανασιάδη και αναγνώριση από τον Ιωαννίδη Βασίλη.

- Galanthus nicalis: Από τα πρώτα σε άνθηση λουλούδια στο μονοπάτι από τα τέλη του Γενάρη.

- Allium goumenissanum: Το Νέο για την Παγκόσμια Χλωρίδα είδος ανακοινώθηκε το 2022, από τη περιοχή της Γουμένισσας.

- Fritillaria gussichiae : Την Καλόγρια, όπως είναι η δημώδης ονομασία του φυτού συναντάται μόνο σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Η σπάνια αυτή φριτιλλάρια έχει ήδη ενταχθεί στο κόκκινη λίστα των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών.

- Επίσης, το Plectrophenax nivalis : Το Χιονοτσίχλονο, ένα σπάνιο αποδημητικό πουλί που μας επισκέπτεται από τις σκανδιναβικές χώρες, έχει καταγραφεί σε περιοχές γύρω από τον Αξιό ποταμό.

Εκτός από τα παραπάνω ο επισκέπτης θα συναντήσει ανάλογα με την εποχή κυκλάμινα, ανεμώνες, θυμάρια, άγρια μέντα, βαλεριάνες, κρόκους, λίλιουμ, ορχιδέες και πολλά άλλα είδη φυτών. Επίσης, πολλά είδη πτηνών όπως κορμοράνους, αγριόπαπιες, τρυποκάρυδους κ.α.

Για όσους θέλουν να δουν εικόνες από το μονοπάτι και το χώρο του Αγίου Παντελεήμονα μπορούν να μπουν στη σελίδα στο facebook Μικρό Δάσος το χωριό μας, ενώ περισσότερες πληροφορίες για τα είδη των φυτών στη σελίδα Η βιοποκιλότητα του Κιλκίς.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την γεωπόνο Γρηγοριάδου Α. για το πληροφοριακό υλικό που μου παρείχε από τον Γεωπόνο Ιωαννίδη Β. ο οποίος είναι ο υπεύθυνος της σελίδας η βιοποικιλότητα του Κιλκίς.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.