Γράφει ο Λεωνίδας Δημητριάδης
Οι ευρωεκλογές έστειλαν πολλαπλά μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις, Υποχρεούνται όλοι να μελετήσουν με ειλικρίνεια και πραγματική διάθεση αυτοκριτικής τη συμπεριφορά και τις επιλογές των ψηφοφόρων.
-Με το ρεκόρ αποχής συμβατικές εξηγήσεις υπάρχουν πολλές.
Η αποχή είναι για ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος μία συνειδητή πράξη δυσφορίας και απέχθειας προς το πολιτικό σύστημα. Όποιος το καταλάβει, το ερμηνεύσει και το προσεγγίσει έτσι, ίσως καταφέρει να αναστρέψει αυτές τις συμπεριφορές.
-Με την πολιτική απογύμνωση της κυβέρνησης. Μέσα σε ένα χρόνο το 41% των εθνικών εκλογών έγινε 28%, σε μία ραγδαία πτώση.
-Με την αποδοκιμασία της αντιπολίτευσης, τουλάχιστον στις δύο κύριες εκφράσεις, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικά οι ψηφοφόροι επισήμαναν με τις επιλογές τους ότι δεν θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ικανές δυνάμεις για να σηκώσουν το βάρος της αντιπολίτευσης προς τη ΝΔ.
Και κατ’ επέκταση δεν θεωρούν τα δύο κόμματα ως εναλλακτική κυβερνητική λύση, φαίνεται ότι έχουν καθιερωθεί στην κοινωνική συνείδηση ως κόμματα χωρίς κυβερνητική προοπτική.
Τα τρία μεγάλα κόμματα θα κάνουν τις κινήσεις τους προφανώς. Η κυβέρνηση για παράδειγμα θα πάει σε ανασχηματισμό. Ο Στέφανος Κασσελάκης θα δει τι ΣΥΡΙΖΑ θέλει. Και το ΠΑΣΟΚ δεν θα αποφύγει τη συζήτηση που ούτως η άλλως την έχουν βάλει από την ίδια μέρα των εκλογών προβεβλημένα στελέχη του.
Αλλά η χώρα δεν θα πρέπει να βαδίσει για καιρό στο πολιτικό κενό, χωρίς να περιμένει κάτι ουσιαστικό από την αντιπολίτευση.
Στην Κεντροαριστερά θα πρέπει να δημιουργηθούν εκείνες οι συνέργειες που θα δηλώνουν ότι μπορούν να βρεθούν οι πολιτικές που θα ενώσουν και θα συνθέσουν
ολοκληρωμένες προγραμματικές προτάσεις και θα προκαλέσουν δυναμικές που θα φέρουν Ελπίδα για κάτι καλύτερο στον Ελληνικό λαό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.