Η καθιερωμένη Αρτοκλασία προς τιμή του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου, προστάτη του Συλλόγου Καρκινοπαθών Κιλκίς & Παιονίας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 20 Γενάρη 2024 στο Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Κιλκίς όπου τελέστηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Κιλκισίου κ.κ.Βαρθολομαίου.
Οι πιστοί δεν πτοήθηκαν από τη χιονόπτωση και το κρύο και προσήλθαν για να προσευχηθούν και να προσκυνήσουν το απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου που φυλάσσεται στη Μητρόπολη του Κιλκίς. Παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι Πολιτιστικών Ποντιακών Συλλόγων που με λάβαρα και παραδοσιακές φορεσιές τίμησαν τον Άγιο Ευγένιο.
Ο Άγιος Ευγένιος που μαρτύρησε στην Τραπεζούντα με τους συναθλητές του Ουαλεριανό, Κάνδιδο και Ακύλα στα χρόνια του διώκτη των χριστιανών Λυσία ήταν πολιούχος της πόλης και τύχαινε ιδιαίτερης τιμής, γεγονός το οποίο φαίνεται από το υδραγωγείο της που ήταν αφιερωμένο στον Άγιο, από τα νομίσματα που κόπηκαν με τη μορφή του στην εποχή του Μανουήλ Α’ Μεγάλου Κομνηνού, από το ότι πολλοί Τραπεζούντιοι βάφτιζαν τα παιδιά τους με το όνομα Ευγένιος και άλλα.
Δυστυχώς οι Οθωμανοί το 1461 μετέτρεψαν το Ναό του Αγίου Ευγενίου στην Τραπεζούντα σε τζαμί.
O ανώνυμος ποιητής που θρηνεί την άλωση της πόλης γράφει για το Ναό τα εξής:
Πήραν τον περιβόητο ναόν του Ευγενίου
που λέσιν και ακούεται εκ του Τραπεζουντίου
κτίμα βασιλικώτατον κι αυτό με καμπανέλι
δεν είνε, δ' ευρίσκεται εδώ στούτα τα μέρη
αυτός εθαυματούργησεν εις τους Τραπεζουντίους
πολλάκις τους εγλύτωσεν πολεμικούς κινδύνους.
που λέσιν και ακούεται εκ του Τραπεζουντίου
κτίμα βασιλικώτατον κι αυτό με καμπανέλι
δεν είνε, δ' ευρίσκεται εδώ στούτα τα μέρη
αυτός εθαυματούργησεν εις τους Τραπεζουντίους
πολλάκις τους εγλύτωσεν πολεμικούς κινδύνους.
Ευχόμαστε ο εκ Πόντου Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος να πρεσβεύει και να μεσιτεύει για όλους. Ευχαριστούμε το ζαχαροπλαστείο ΜΕΛΕΝΙΟΣ και το αρτοποιείο ΚΡΟΜΛΙΔΗ για την προσφορά των άρτων και εδεσμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.