Εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ, ο Βουλευτής Στέφανος Παραστατίδης βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην 70η συνδιάσκεψη της COSAC, δηλαδή τη «Διάσκεψη των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων». Πρόκειται για μια συνάντηση, στην οποία βουλευτές από τις χώρες της ΕΕ που είναι μέλη στην επιτροπή ευρωπαϊκών υποθέσεων του κοινοβουλίου της χώρας τους, συζητούν μεταξύ τους και με εκπροσώπους του Ευρωκοινοβουλίου, βασικά θέματα πολιτικής.
Είναι ένα φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν βουλευτές από όλες τις πολιτικές ευρωομάδες – ο κύριος Παραστατίδης εκπροσώπησε τους Έλληνες σοσιαλδημοκράτες. Τέτοιες συναντήσεις δίνουν τη δυνατότητα να γνωριστούν οι ευρωπαίοι βουλευτές, να χτίσουν συμμαχίες και να διαμορφώσουν μια κοινή βάση συζήτησης για συγκεκριμένα θέματα.
Στην 70η συνάντηση που διεξήχθη, τα θέματα αφορούσαν την Ουκρανία, την ενέργεια και το περιβάλλον και τη μετανάστευση. Ο χρόνος που καθένας από τους συμμετέχοντες είχε στη διάθεσή του να μιλήσει για κάθε θέμα ήταν αυστηρά ένα λεπτό- γεγονός εξαιρετικό κατά τη γνώμη του Βουλευτή-, μαζί με το ότι ο χρόνος αυτός τηρήθηκε απαρέγκλιτα, γιατί έτσι αναγκάστηκαν όλοι να συμπυκνώσουν τη σκέψη τους στα βασικά και ουσιώδη.
Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία τονίστηκε από τον Στέφανο Παραστατίδη ότι η στήριξη της Ελλάδας στον Ουκρανικό λαό που αγωνίζεται για τη γη και την ελευθερία του είναι σθεναρή και αδιαμφισβήτητη. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις τόσο της Ουκρανίας, όσο και των υπόλοιπων υποψήφιων κρατών που είναι σε διαδικασία ένταξης, δεν πρέπει να γίνουν με διαδικασίες fast track.
Είναι σημαντικό να σταλεί το σωστό μήνυμα στους πολίτες των χωρών αυτών, ώστε να μην προκληθεί περαιτέρω μια αίσθηση ματαιότητας, όπως συνέβη σε μεγάλο βαθμό στην περίπτωση των Δυτικών Βαλκανίων, των οποίων οι διαπραγματεύσεις έχουν ουσιαστικά παγώσει δίνοντας έτσι χώρο σε τρίτες χώρες να αυξήσουν την επιρροή τους.
Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, δήλωσε ότι η Ε.Ε. απέτυχε να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ενεργειακή ζήτηση και να κάνει σημαντικά βήματα για να απεξαρτηθεί από πηγές ενέργειας υψηλής εκπομπής άνθρακα, γεγονός που συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Υπογράμμισε επίσης ότι οι καθυστερημένες δράσεις και οι λανθασμένες επενδύσεις, όπως η χρηματοδότηση αγωγών αντί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αυξάνουν το ενεργειακό κόστος και εντείνουν τις ανισότητες εντός της Ε.Ε. Πρέπει η ΕΕ να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της προς τους πολίτες. Να επενδύσει η ΕΕ περισσότερο:
- Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,
- Στην ανάπτυξη των δικτύων,
- Στη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων.
- Στην αύξηση των κινήτρων εξοικονόμησης ενέργειας.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό – προσφυγικό, τόνισε ότι η συνθήκη του Δουβλίνου ανάγκασε τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων που φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές, να παραμείνουν στις χώρες πρώτης εισόδου τους. Αυτό οδήγησε στην ανάπτυξη εκτεταμένων δικτύων διακίνησης και λαθρεμπορίας.
Άνθρωποι όλων των φύλων και ηλικιών, πέφτουν θύματα αυτών των δικτύων, και οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι μόνο θύματα εμπορίας ή λαθρεμπορίας, αλλά και θύματα της έλλειψης μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής στρατηγικής. Στο νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη. Αλληλεγγύη που απαιτεί μια πιο αναλογική κατανομή των εισερχόμενων ροών μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.