Πηγή: efxinospontos.gr
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023, η παρουσίαση του βιβλίου «ΚΥΠΡΟΣ 1945 – 1974. ΚΡΥΦΕΣ ΠΙΚΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ», Εκδόσεις ΕΛΚΥΣΤΗΣ, του Χρήστου Γκόλιαρη πρώην Σχολικού Συμβούλου Δημοτικής Εκπαίδευσης.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης και εισηγητές ήταν ο Ηλίας Λεοντάρης, Αντιστράτηγος ε.α. τέως Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Κύπρου, ο Κωνσταντίνος Μπότσαρης, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (κυπριακής καταγωγής) και ο Γεώργιος Σακισλίδης, δικηγόρος.
Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Γιάννης Αποστολίδης, ο οποίος τόνισε τους ισχυρούς δεσμούς των Ποντίων και των Κυπρίων αδελφών οι οποίοι υπέστησαν φοβερά εγκλήματα και καταστροφές από τον βάρβαρο επεκτατισμό των Τούρκων. Επίσης δήλωσε ότι η αίθουσα διαλέξεων της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης είναι ανοιχτή για τέτοιου είδους εκδηλώσεις και σε φορείς και σε φυσικά πρόσωπα.
Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης συνεργάστηκαν και κυπριακές οργανώσεις και χαιρετισμό απηύθυναν οι εκπρόσωποί τους κ.κ.: Σμαράγδα Φαρίδου εκ μέρους της ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ και Σωτήριος Αργυρού εκ μέρους της ΕΝΩΣΗΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
Αρχικά ο συντονιστής της εκδήλωσης Παντελής Σαββίδης παρουσίασε το βιβλίο και αναφέρθηκε στην προσπάθεια του συγγραφέα να παρουσιάσει τις αλήθειες του κυπριακού προβλήματος, μια πάρα πολύ δύσκολη προσπάθεια για ένα τόσο πολύπλοκο θέμα όπως είναι το Κυπριακό.
Ο πρώτος εισηγητής Ομότιμος καθηγητής Κωνσταντίνος Μπότσαρης, αναφέρθηκε αρχικά στη συμμετοχή του ως στρατευμένος στην Εθνική Φρουρά Κύπρου που έλαβε μέρος στις μάχες του 1974. Στη συνέχεια εστιάστηκε στο βιβλίο και σε θέματα δομής και περιεχομένων αυτού. Αναφέρθηκε στη διαλογική μορφή του βιβλίου, στον τρόπο τεκμηρίωσης των θέσεων και απόψεων στην εξέλιξη του Κυπριακού και παρουσίασε τα θέματα που θίγονται ως περιεχόμενα του βιβλίου.
Ο δεύτερος εισηγητής Στρατηγός ε.α. Ηλίας Λεοντάρης παρουσίασε με γλαφυρότητα την ιστορική διαδρομή της Κύπρου από την αρχαιότητα μέχρι το 1974, εστιάζοντας περισσότερο στους σημαντικότερους πολιτικούς και στρατιωτικούς σταθμούς του Κυπριακού. Με ιδιαίτερο τρόπο αναφέρθηκε στη χρονική περίοδο που περιλαμβάνει το βιβλίο δίνοντας επιπρόσθετα στοιχεία που διαφωτίζουν περισσότερο τη δύσκολη εκείνη περίοδο.
Ο τρίτος εισηγητής δικηγόρος Γεώργιος Σακισλίδης τόνισε ιδιαίτερα τα κίνητρα του συγγραφέα και τη διαδικασία συγγραφής του βιβλίου, αναφερόμενος κυρίως στη συνεργασία του μ’ αυτόν).
Τέλος το λόγο πήρε ο συγγραφέας Χρήστος Γκόλιαρης, ο οποίος αρχικά απηύθυνε θερμές ευχαριστίες σε όλους όσους βοήθησαν και συνεργάστηκαν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης και χαιρέτησε ιδιαίτερα την παρουσία του κοινού.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για το μέλος το διοικητικού συμβουλίου της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Κώστα Ανθόπουλο, τον οποίο χαρακτήρισε ως την ψυχή αυτής της εκδήλωσης.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αφορμή συγγραφής αυτού του βιβλίου, στις μεγάλες δυσκολίες συγκέντρωσης στοιχείων, στις επισκέψεις του στα κατεχόμενα και στα πεδία μαχών, όπου πραγματοποιούσε αυτοψία, για να συγκρίνει τα γραφόμενα από μαχητές με την πραγματικότητα. Αναφέρθηκε στη διαλογική - διαλεκτική μορφή του βιβλίου.
Τέλος ανέφερε ότι το βιβλίο αυτό το αφιέρωσε στον Κύπριο φίλο του και συνεργάτη του Ανδρέα Πίγγουρα ο οποίος τον βοήθησε πάρα πολύ στην ανεύρεση πηγών και στην τεκμηρίωση της ιστορικής αλήθειας, γιατί αποτελούσε για τον συγγραφέα τη λογική και τη φωνή του μέσου Κύπριου. Στην προσφορά του κ. Πίγγουρα αναφέρθηκαν και όλοι οι υπόλοιποι εισηγητές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.