Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Ένωση Στρατιωτικών νομού Κιλκίς: Δεν είμαστε παιδιά ενός κατώτερου Θεού


Το ΔΣ της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς Εκ μέρους του οποίου μιλούν στη Γνώμη και την Παναγίτσα Μιχαήλου, ο ταγματάρχης κ. Ζησόπουλος Νίκος και ο ανθυπασπιστής Σφήνας Ιωάννης, για να μας ενημερώνουν για τις δράσεις τις επιτυχίες και τις διεκδικήσεις τους, τώρα που πλέον ο συνδικαλισμός για το στρατό, έπαψε να είναι ταμπού.

Αρχικά θα ήθελα να μας κάνετε μια παρουσίαση της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Κ και της μέχρι τώρα δράσης της.

Ζ.Ν.
Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς μετράει ήδη έξι χρόνια ύπαρξης. Ξεκίνησε το 2016. Διανύει την τρίτη θητεία, αριθμεί χίλια μέλη και μέχρι σήμερα έχει στο ενεργητικό της πολλές δράσεις και πολλές επιτυχημένες διεκδικήσεις.

Ενώ μέχρι και σήμερα συνεχίζει με συντονισμένες δράσεις, αναδεικνύοντας θέματα που απασχολούν το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, έτσι ώστε να επιλυθούν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η Ένωση Στρατιωτικών Κιλκίς δεν ασχολείται με τα επιχειρησιακά, αλλά με την προώθηση επίλυσης εργασιακών ζητημάτων, εξομαλύνοντας με τις κινήσεις της αδικίες και διακρίσεις που υπήρχαν ανάμεσα στον στρατό και το υπόλοιπο Δημόσιο.

Όπως έγινε στην περίπτωση των στρατιωτικών αναδόχων γονέων που δεν δικαιούνταν άδεια ανατροφής και μέσα από ενέργειες τους αυτό το θέμα δρομολογήθηκε με την καθοριστική συμβολή του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κυρίου Φραγγιδη ο οποίος μετά από ερώτηση του στη Βουλή βοήθησε να εκδοθεί η διευκρινιστική οδηγία για την άδεια ανατροφής.

Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση της πολύδυμης κύησης η άδεια της οποίας για το Δημόσιο ήταν 15 μήνες και για τον στρατό 10 και μετά από ενέργειες της Ένωσης έγινε η άδεια και για το στρατό 15μηνη, ενώ υπήρξε επιτυχημένη παρέμβαση της Ένωσης Στρατιωτικών και με την άδεια πατρότητας η οποία από 5 μέρες έχει γίνει 14 μέρες.

Η Ένωση Στρατιωτικών ειδικά τον τελευταίο χρόνο κάνει έντονη την παρουσία της με αναφορές υπομνήματα, επαφές με υπηρεσιακούς παράγοντες και δελτία τύπου, προσπαθώντας να προωθήσει λύσεις σε ζητήματα εργασιακά και κατ' επέκταση οικονομικά η λύση των οποίων μπλοκάρει σε γραφειοκρατικές παθογένειες.

Θα ήθελα να μας πείτε αν οι επαφές με όλους τους Κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του νομού μπορούν να δρομολογήσουν την επίλυση των ζητημάτων που θα μας αναλύσετε παρακάτω.

Ζ.Ν.
Εχουμε επισκεφτεί όλους τους Κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του νομού, τους εκθέσαμε μια σειρά ζητήματα και διεκδικήσεις και εκείνοι τα προώθησαν στους αρμόδιους τομείς Άμυνας των Παρατάξεων τους.

Με τον κ Γεωργαντά θα υπάρξει κι άλλη συνάντηση το προσεχές δεκαπενθήμερο. Στην επίσκεψη μας στην κυρία Αγαθοπουλου συμμετείχαμε σε τηλεδιάσκεψη με τον τομέα Άμυνας της παράταξης της στον οποίο και μεταφέραμε τα θέματα που μας απασχολούν, ενώ το ίδιο έγινε και στην επίσκεψη μας στον κύριο Φραγγιδη. Δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα θέματα μας στον τομέα Άμυνας.

Θα ήθελα να μας κάνετε μια αναφορά στις διεκδικήσεις και στα θέματα που προωθείτε από την στιγμή που δημιουργήθηκε η Ένωση Στρατιωτικών.

Σ.Ι.
Θα αρχίσω με το θέμα των νυχτερινών αποζημιώσεων. Με το νόμο 4472 του 2017 ψηφίστηκε για πρώτη φορά ότι δικαιούται ο στρατός νυχτερινή αποζημίωση. Μέχρι το 2022 δεν είχε γίνει καμία καταβολή. Η Ε.Σ.Π.Ε.Κ Κιλκίς ήταν από τις πρώτες ενώσεις που κινήθηκαν για αυτό κι αμέσως μετά βγήκε η απόφαση πληρωμής μόνο για όσους είχαν προσφύγει στα δικαστήρια. Και η καταβολή των δεδουλευμενων γι αυτούς για τη διετία 2017-2018, έγινε στα τέλη του 2022.

Στη συνέχεια άρχισε να παίζεται ένα πιγκ πονγκ ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Οικονομικών για να βγει μια κοινή υπουργική απόφαση για το τι ακριβώς θεωρείται νυχτερινή αποζημίωση. Και κατέληξαν να συνδυάσουν την νυχτερινή αποζημίωση με την 24ωρη υπηρεσία. Όμως με ένα λογιστικό τρικ ανακοίνωσαν ότι αντί των οκτώ ωρών θα αποζημιώνονται οι 5 με ανώτατο όριο τις 28 ώρες, ανεξαρτήτως με το αν ένας συνάδελφος κάνει πέντε η έξι 24ωρες υπηρεσίες.

Ενώ υπάρχουν και κάποια είδη υπηρεσιών που τα εξαιρεί η ΚΥΑ από την αποζημίωση. Όπως φύλαξη συνόρων στον Έβρο, συνοδοί στρατιωτικών σκύλων και βάρδια Υγειονομικού προσωπικού. Κάτι που εμείς το θεωρούμε απαράδεκτη στρέβλωση.

Επίσης θα ήθελα να τονίσω ότι δεν έχει προβλεφθεί υπερωριακη απασχόληση. Δηλαδή για ότι γίνεται ξαφνικά και πρέπει να είμαστε παρόντες, για αγήματα, παρουσίαση νεοσυλλέκτων, Σαββατοκύριακα και αργίες.

Ενώ για αεροπορία και ναυτικό υπάρχει η αποζημίωση των 8,80 ο στρατός ξηράς έχει να πάρει από το 2017 αυτή την υποτυπώδη αποζημίωση. Ένα άλλο θέμα που μας απασχολεί και θέλουμε να εφαρμοστεί ο νόμος είναι αυτό που αφορά στην ημερήσια αποζημίωση μετακίνησης η οποία για όλο το Δημόσιο είναι 40Ε ενώ για το στρατό εξακολουθεί στα 29,35 με αποζημίωση δεύτερης μέρας τα δύο τρίτα αυτού του ποσού.

Θα ήθελα να μας ενημερώσετε για τα ζητήματα που έχουν προκύψει όσον αφορά τους ΕΠΟΠ και τους ΕΜΘ.

Σ.Ι.
Συμφωνα με τις διατάξεις του ΥΠΕΘΑ οι ΕΠΟΠ υποχρεώνονται σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία στα πενήντα και δικαιούνται εφάπαξ μόνο εάν και εφόσον έχουν συμπληρώσει 25αετια. Διαφορετικά αποστρατεύονται παίρνοντας πίσω τις εισφορές τους και δίχως να υπάρξει συνταξιοδοτική πράξη περιμένοντας να φτάσουν εξήντα για να τους καταβληθεί η όποια σύνταξη δικαιούνται.

Ενώ οι ΕΜΘ σύμφωνα με τον νόμο 4609/2019 προάγονται στο βαθμό του ανθυπολοχαγού και αποστρατεύονται στο βαθμό του υπολοχαγού ενώ εξακολουθούν να πληρώνονται ως ανθυπασπιστές δίχως μέχρι τώρα να έχει γίνει η παραμικρή αλλαγή στη μισθολογική κλίμακα. 

Θεωρούμε ότι το κράτος οφείλει να καταβάλει αναδρομικά τα οφειλόμενα σ' όλους όσοι έχουν ταλαιπωρηθεί μέχρι τώρα από όλες αυτές τις γραφειοκρατικές στρεβλώσεις.

Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ περιληπτικά σε άλλα δύο ζητήματα. Το πρώτο αφορά στο επίδομα επιχειρησιακής ετοιμότητας που έπαιρναν μονάδες πρώτης γραμμής όπως η 71η αερομεταφερόμενη, το οποίο κόπηκε με το πρόσχημα ότι θα καταβληθούν τα νυχτερινά, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει καταβληθεί ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Το άλλο αφορά στο στεγαστικό των στελεχων,οι οποίοι ανά διετία παίρνουν μεταθέσεις. Γιατί δεν μπορεί ένας στρατιωτικός με μισθό 1150Ε παντρεμένος με ένα παιδί να δίνει 500Ε ενοίκιο.

Τι θα του μείνει για τις υπόλοιπες υποχρεώσεις;

Η πρόταση μας είναι να δωθεί στεγαστικό επίδομα και να εφαρμοστεί το αμεταθετο σε όσους συμπληρώνουν 30 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας.

Κλείνοντας θα ήθελα να μου σχολιάσετε ποια είναι η γνώμη σας για την πολιτική δύο ταχυτήτων που υπάρχει ανάμεσα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μία διαφορά που εντάθηκε ιδιαίτερα με την εξαίρεση των στρατιωτικών από το επίδομα των 600Ε που πήραν Λιμενικό και Αστυνομία.

Ζ.Ν.
Κατ αρχήν θα ήθελα να τονιστεί ότι με τους αστυνομικούς δεν έχουμε απολύτως τίποτα.

Καλώς το πήραν το επίδομα. Όμως και οι στρατιωτικοί ήταν παντού. Στο φράχτη του Έβρου να αποτρέπουν μαζικές εισροές μεταναστών, στις φωτιές, στα εμβολιαστικα κέντρα, κι όπου αλλού είχε παραστεί ανάγκη χωρίς να εισπράξουν το παραμικρό.

Δεν είμαστε επαίτες. Όμως δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά σε αδικίες όπως αυτή που έγινε με τα νυχτερινα μας.

Σε ερώτηση που έγινε στη Βουλή ο Υφυπουργός οικονομικών κ.Σκυλακάκης είπε πως δεν υπάρχουν λεφτά για τις Ενοπλες Δυνάμεις και μια βδομάδα αργότερα η νυχτερινή αποζημίωση των αστυνομικών αυξήθηκε από 48 σε 64 ώρες.

Ελπίζουμε με τις κινήσεις μας να εξομαλυνθούν οι αδικίες γιατί πλέον τίθεται θέμα επιβίωσης των στελεχών.

Ευχαριστούμε την Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής ενότητας Κιλκίς. Τον πρόεδρο ταγματάρχη (ΠΖ) κ Ζησοπουλο Νίκο και τον ταμία ΕΜΘ ανθυπασπιστή κύριο Σφήνα Γιάννη, για την κατατοπιστικότατη αναφορά στα πεπραγμένα τους με την οποία οποία προσπαθούν έμπρακτα να αποδείξουν ότι οι στρατιωτικοί δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.