Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Αυτοδυναμία και μονοκομματισμός

Γράφει ο Χρήστος Σπίγκος
Ο κ. Πρωθυπουργός επανέλαβε τη γνωστή και χιλιοειπωμένη ατάκα του, ότι, όταν παντί τρόπω και καλπονοθευτικώ συστήματι επιδιώκει κυβερνητική αυτοδυναμία της ΝΔ, δεν εννοεί ταυτόχρονα και μονοκομματική κυβέρνηση, με τη λογική ότι θα συνεχίσει και την επόμενη φορά να αξιοποιεί στελέχη προερχόμενα από άλλο κομματικό χώρο. 

Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να υποτιμά το ακροατήριό του, υπερσασπιζόμενος τον αστεϊσμό ότι, ο κ. Πιερακάκης για παράδειγμα, πέραν της αρωγής που προσφέρουν οι τεχνοκρατικές του γνώσεις, συμβάλλει έστω και κατ’ ελάχιστο στη βελτιωτική αλλαγή της πολιτικής της ΝΔ. Κραυγαλέο παράδειγμα ο κ. Κύρτσος που βίωσε τον κομματικό αποσκορακισμό, όταν πίστεψε ότι δικαιούται να εκφράζει ελεύθερα την απόψή του. 

Την ίδια τύχη, έστω και προσωρινή, λέγεται ότι είχε ο απομακρυνθείς και μετέπειτα επιστρέψας στο κυβερνητικό σχήμα κ. Θεοδωρικάκος. Μη υποστηρίζοντας ότι είχε εντελώς άδικο ο κ. Μητσοτάκης, και στη μία και στην άλλη περίπτωση, ωστόσο δεν κατανοώ την ανάγκη του κ. Πρωθυπουργού να παρουσιάζει το άσπρο μαύρο με τόσο άκομψο και αλαζονικό τρόπο.

Ας πούμε λοιπόν τα πράγματα με το όνομά τους. Μια αυτοδύναμη κυβέρνηση κόμματος, που διαθέτει απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι ταυτόχρονα και μονοκομματική, με την έννοια ότι, η κυβέρνηση αυτή πρωτίστως δεσμεύεται να τηρήσει το πρόγραμμα και τις προεκλογικές υποσχέσεις της πλειοψηφούσας πτέρυγας της Βουλής που τη στηρίζει. 

ου σημαίνει ότι, άτομα προερχόμενα από άλλους κομματικούς χώρους, έστω και αν ασκούν υπουργικά ή άλλα υψηλά κυβερνητικά καθήκοντα, δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλλουν την αντίληψη, περί του κυβερνητικού πρακτέου, των συλλογικών οργάνων του κυβερνώντος κόμματος.

Αντίθετα, η συνεργατική κυβέρνηση είναι απότοκη προγραμματικών συγκλίσεων, ορθολογικής συνεννόησης και αμοιβαίας δέσμευσης επ’ ωφελεία της Πατρίδας και του δημοσίου συμφέροντος. Δεν πρόκειται για συμφωνία ατόμων, αλλά για αμοιβαία δέσμευση θεσμικών παραγόντων της δημόσιας σφαίρας. 

Η συμφωνία ατόμων δύσκολα ελέγχεται και στις πλείστες των περιπτώσεων καλύπτονται με πέπλο μυστηρίου προθέσεις, στοχεύσεις και πάσης άλλης φύσεως αντιπαροχές ατομικού χαρακτήρα. Στην περίπτωση των κομμάτων όλα είναι υποχρεωτικά ανακοινώσιμα, ελέγξιμα και ελεγκτέα. Επίσης η εξατομικευμένη συνεννόηση με κόμμα άλλου πολιτικού χώρου αφήνει πολλά περιθώρια για μειωτικούς συνειρμούς για το άτομο και όχι για το κόμμα.

Εν κατακλείδι ο κ. Μητσοτάκης, όταν απευθύνεται στον ελληνικό λαό, που έχει βιώσει την αλήστου μνήμης επίστεψη των ατομικών διαδρομών-συναλλαγών μελών του Κοινοβουλίου τον Ιούλιο του 1965, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός για να μη θεωρηθεί άξιος συνεχιστής μιας τακτικής που όλοι θέλουμε να διαγράψουμε από τη συλλογική μας μνήμη.

1 σχόλιο:

  1. Συνεπώς, αγαπητέ Χρήστο ιδού πεδίον δόξης λαμπρών για το σχηματισμό του μεγάλου συνασπισμού ώστε να σωθεί το δήθεν φιλολαϊκό ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το οποίο κατά πως λέγετε τους επόμενους χειμώνες ,λόγω Ρωσίας, κινδυνεύει να διαλυθεί και τι θα κάνουμε χωρίς τα ψίχουλα του καλού καπιταλιστικού συστήματος; Μη θεωρείς αυτήν την εκδοχή απίθανη, έχει δοκιμαστεί και δοκιμάζεται στην πολυαγαπημένη σου Ευρώπη.
    Το παρόν σχόλιο ισχύει για δεξιούς, πασόκους και συριζαίους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.