Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

Mobbing, μια σύγχρονη μορφή καταπίεσης



Του Όμηρου Σαββίδη*
Οι συνθήκες εργασίας έχουν μεταβληθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να έχουν βελτιωθεί και αυστηροποιηθεί οι προδιαγραφές ασφαλείας που αφορούν τη σωματική υγεία αλλά τι γίνεται με τη συναισθηματική και την ψυχολογική ισορροπία μας;

Ένας όρος που συναντάμε όλο και πιο συχνά τελευταία είναι το mobbing. Στα ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί με την ηθική παρενόχληση εργαζομένων στο χώρο εργασίας τους. Σε τι ακριβώς όμως αναφέρεται; 

Αφορά κάθε καταχρηστική συμπεριφορά που εκδηλώνεται με λόγια, πράξεις, μηνύματα και μπορεί να ζημιώσει την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια ή την ψυχική ακεραιότητα του ατόμου. Να θέσει σε κίνδυνο την εργασία του ή να διαταράξει το εργασιακό κλίμα. 

Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι η συστηματικότητα και μεθοδικότητα αυτής της συμπεριφοράς. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως θύτης μπορεί να είναι προϊστάμενος, συνάδελφος ή υφιστάμενος του θύματος. Το θύμα γίνεται αποδέκτης μιας τρομοκρατικής ουσιαστικά συμπεριφοράς που έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της αυτοεκτίμησής του. 

Παραδείγματα είναι η αναφορά ταπεινωτικών σχολίων, η απομόνωση, η ανάθεση υπερβολικού φόρτου εργασίας, η εξώθηση σε σφάλματα. Το άτομο αισθάνεται μόνο του, πως δεν τον καταλαβαίνει κανείς. Δεν είναι λίγες οι φορές που οδηγείται σε παραίτηση καθώς δε μπορεί να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση.

Το θύμα της ηθικής παρενόχλησης χρειάζεται υποστήριξη για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτού του είδους την επίθεση. Είναι πιθανό να συνυπάρχει άγχος ή ακόμα και κατάθλιψη.

Τα αίτια αυτού του φαινομένου είναι απαραίτητο να τα αναζητήσουμε στην ηθική και συναισθηματική παρακμή της σύγχρονης κοινωνίας. Έχει χαθεί το ενδιαφέρον και ο σεβασμός για τον συνάνθρωπο. Τις πιέσεις που δέχεται ο καθένας, λανθασμένα προσπαθεί να τις εκτονώσει στο διπλανό του. 

Για να υπάρξει βελτίωση είναι σημαντικό να δουλέψουμε ατομικά αρχικά και στη συνέχεια σαν σύνολο. Αρκετοί είναι αυτοί που διαβάζοντας αυτό το κείμενο θα σκεφτούν πως είναι στη θέση του θύματος. Μήπως όμως πρέπει να αναρωτηθούμε αν κάποιες φορές είμαστε οι θύτες;

* ΟΜΗΡΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ
ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟΣ
2341075445-6972095222
savvidisomiroskilkis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.