Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Διακρατική συνεργασία της Επιμορφωτικής Κιλκίς για την καινοτομία στη Μεσόγειο και τον ρόλο των πανεπιστημίων στην κοινωνία


Δελτίο τύπου Επιμορφωτικής Κιλκίς 
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ), εταίρος του έργου «MEDiterranean QUadruple helix Approach to Digitalisation» (MED-QUAD) σε συνεργασία με την Επιμορφωτική Κιλκίς Μ.Ε.Π.Ε.- Κ.Δ.Β.Μ.(συντονιστής εταίρος του ομώνυμου έργου), συμμετείχε στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), στο διάστημα 11-19 Σεπτεμβρίου 2021. Στο μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός της Ελλάδας, όπου παρευρέθηκε πλήθος κόσμου απ’ όλο την Ευρώπη, οι εταίροι του έργου MED-QUAD είχαν την ευκαιρία να κάνουν γνωστή τη διακρατική συνεργασία στη Μεσόγειο που υλοποιείται με την χρηματοδότηση της ΕΕ στο πλαίσιο του Eni CBC Med Programme.

Η φετινή διοργάνωση της ΔΕΘ είχε στόχο να συνεισφέρει στον επαναπροσδιορισμό των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας, να τονώσει την ιστορική της μνήμη και να φέρει κοντά τον πολίτη με τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες και τεχνολογίες, τις καινοτομίες αλλά και την ελληνική παραγωγή. Με τους στόχους που επιθυμεί να καλύψει η διοργάνωση της ΔΕΘ, συνάδει και ο βασικός σκοπός του έργου MED-QUAD, ο οποίος σχετίζεται με την πρακτική εφαρμογή της θεωρίας του «Τετραπλού Έλικα» (Quadruple Helix Approach) στον τομέα της καινοτομίας και της αειφόρου τοπικής ανάπτυξης με τη συνεργασία και αλληλεπίδραση των 4 βασικών συντελεστών της καινοτομίας, δηλαδή των πανεπιστημίων/ερευνητικών κέντρων, επιχειρήσεων, (τοπική) διοίκηση και κοινωνία.

Το ΔΙΠΑΕ παρουσίασε στο κοινό το έργο MED-QUAD (στο οποίο συμμετέχουν άλλοι 5 ακαδημαϊκοί φορείς από την Μεσόγειο από τις χώρες Ιταλία, Αίγυπτος, Τυνησία, Παλαιστίνη, Ιορδανία) καθώς και τα διεθνή προγράμματα που υλοποιεί το πανεπιστήμιο. Καθ’ ολη τη διάρκεια της έκθεσης, στο περίπτερο των ελλήνων εταίρων του έργου, μεταδιδόταν το προωθητικό βίντεο του MED-QUAD όπου κέντρισε το ενδιαφέρον των επισκεπτών. 

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΔΙΠΑΕ για το έργο MED-QUAD, αναπληρωτής καθηγητής Δρ. Κασσιανίδης Παναγιώτης, μέσα από την ολοκληρωμένη παρουσίαση του έργου απάντησε σε διάφορα βασικά ερωτήματα φοιτητών, καθηγητών και επισκεπτών. Το ενδιαφέρον εκατοντάδων επισκεπτών προσέλκυσε το περίπτερο των Ελλήνων εταίρων του έργου και μεταξύ άλλων, σημαντικά πρόσωπα στον τομέα της λήψης αποφάσεων όπως είναι η Υπουργός Παιδείας κα Κεραμέως, ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Συρίγος ο Πρόεδρος της Διοικούσας κ. Καισης Αθανασιος, ο Κοσμήτορας της Σχολής ΣΟΔ κ. Χρήστου Ευάγγελος και ο Πρόεδρος του Τμήματος κ. Καργίδης Θεόδωρος.

Οι Έλληνες εταίροι, έκαναν ειδική αναφορά στα πρωτοποριακά ζωντανά εργαστήρια για τις Εφαρμογές Έξυπνης Χρήσης του Νερού» (SWUAP) και τις «Εφαρμοσμένη Έρευνα για την Αξιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (ARCHEO). Τα ζωντανά εργαστήρια αποτελούν έναν χώρο «ανοιχτό» προς την πόλη και θα δημιουργηθούν για να αναδείξουν την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του "Τετραπλού Έλικα" με την εναρμονισμένη και συντονισμένη συνέργεια της επιστήμης, της επιχειρηματικότητας, της διοίκησης και του ανθρώπινου παράγοντα, μέσα από διαφορετικούς πυλώνες: το στοιχείο του νερού και της πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ζωντανό διασυνοριακό εργαστήριο SWUAP θα δημιουργηθεί στο Κιλκίς, στην αίθουσα του κτιρίου του τμήματος Κιλκίς του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας, σε συνεργασία με το Δήμο Κιλκίς και τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κιλκίς.

Κλείνοντας κάθε παρουσίαση του έργου, οι έλληνες εταίροι του έργου MED-QUAD συζήτησαν σε ομάδες με το κοινό και ειδικότερα με τους φοιτητές νεαρής ηλικίας, με σκοπό να προωθήσουν την έννοια του «κοινωνικά ευαισθητοποιημένου πανεπιστημίου» και να ενδυναμώσουν τις σχέσεις συνεργασίας. 

Στο σημείο αυτό σημειώνεται ότι το όραμα του έργου MED-QUAD είναι να γίνουν τα πανεπιστήμια «Κοινωνικά Ευαισθητοποιημένα Πανεπιστήμια» και μαζί με τις επιχειρήσεις και τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, να ανταποκριθούν πλήρως στο ρόλο τους ως ιδρύματα, λειτουργώντας όχι απλά μέσα στην πόλη/τοπική κοινωνία αλλά «για» την πόλη δηλ. το κοινωνικό όφελος των πολιτών.

Το Έργο χρηματοδοτείται κατά 90% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και έχει προϋπολογισμό 3,3 εκ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.