Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021

Η πρόεδρος του ΣΕΕ (Σύνδεσμος Ελληνίδων Επιστημόνων) Δρ. Εύη Μπάτρα, μιλά στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά και στη Γνώμη


Η πρόεδρος του ΣΕΕ (Σύνδεσμος Ελληνίδων Επιστημόνων) Δρ. Εύη Μπάτρα, μιλά στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά και στη Γνώμη

Αγαπητή φίλη, κα. Μπάτρα, μιλήστε μας για εσάς, το βιογραφικό σας, καταγωγή, ρίζες, οικογένεια, σπουδές, Σ.Ε.Ε., επάγγελμα, κοινωνική ενασχόληση, ελεύθερος χρόνος, χόμπι, κλπ.
Γεννήθηκα στους Γόννους Λάρισας από μητέρα νοικοκυρά και πατέρα ιερέα, ανθρώπους που προέρχονταν από φτωχές αγροτικές οικογένειες των ορεινών και πεδινών περιοχών την Καρδίτσας. Εκπαιδεύτηκα στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο Γόννων και αποφοίτησα από το Λύκειο Χολαργού, λόγω μετάθεσης του πατέρα μου. 

Αμέσως μετά σπούδασα Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο ΕΜΠ, από όπου πήρα και το διδακτορικό μου στην Ασφάλεια των Εργαζομένων. Έχω εργαστεί σε μεγάλη εργοληπτική εταιρία ως επιβλέπων Μηχανικός, στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΤΕΕ) ως σύμβουλος σε Επαγγελματικά Θέματα Μηχανικών, στο Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) ως υπεύθυνη του Κέντρου Τεκμηρίωσης-Πληροφόρησης, ως Λέκτορας (κατά τις διατάξεις του Π.Δ.407/80) στον Τομέα Ανθρωπιστικών Κοινωνικών Επιστημών και Δικαίου του ΕΜΠ και στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης, ως Επιστημονική Συνεργάτης στο ΤΕΙ Αθήνας, ενώ για 15 χρόνια δίδασκα και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. 

Τα επιστημονικά μου ενδιαφέροντα είναι η στατιστική ανάλυση των εργατικών ατυχημάτων, η οπτική του φύλου σε διάφορους τομείς (συνθήκες εργασίας, επάγγελμα, ενέργεια, περιβάλλον), η συμμετοχή των εργαζομένων στη λήψη αποφάσεων. Έχω συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε πολλά διεθνή συνέδρια, που άπτονται των θεμάτων της ασφάλειας των εργαζομένων και της ισότητας των δύο φύλων. Άρθρα μου έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά συνεδρίων. 

Το διδακτορικό μου και οι δημοσιεύσεις μου αποτελούν σημείο αναφοράς για άλλους ερευνητές. Το 1994 ίδρυσα την Ένωση Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών (ΕΔΕΜ), στο Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας εκλεγόμουν ανελλιπώς (1994-2005), έχοντας διατελέσει Πρόεδρος και Α’ Αντιπρόεδρος. Το 2001 θέσπισα χρηματικό βραβείο για τα κορίτσια του Λυκείου Γόννων που μπαίνουν στο Πολυτεχνείο.

Από το 2006 είμαι εκλεγμένη Πρόεδρος του ιστορικού Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων (ΣΕΕ). Έχω διατελέσει Πρόεδρος της Federation of Balkan NGOs (FEBANGO), Μέλος του ΔΣ της European Platform for Women Scientists (EPWS), Μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Οικονομίας των Κατασκευών (ΙΟΚ), Γραμματέας Οργανωτικού του Ελληνοαφρικανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης και Μέλος στο ΔΣ της Εταιρίας Θεσσαλικών Μελετών. Επίσης, είμαι Μέλος της Επιτροπής Καθοδήγησης του Δικτύου «ΠΕΡΙΚΤΙΟΝΗ» της ΓΓΕΤ για την προώθηση των γυναικών στην έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη, του Ελληνικού Τμήματος του ICOMOS και δωρήτρια των Βιβλιοθηκών του ΤΕΕ, του ΕΛΙΝΥΑΕ, του ΕΜΠ, του ΠΣΔΜΗ και του Λυκείου Γόννων Λαρίσης.

Τα χόμπυ μου είναι το κολύμπι, οι ρακέτες, το τάβλι, η κηπουρική, το κέντημα, το πλέξιμο. Το διάβασμα είναι ο έρωτάς μου. Η Ελληνική γλώσσα και η Βυζαντινή μουσική είναι οι αγάπες μου. Τα ταξίδια είναι η απόλαυσή μου. Τις ελεύθερες ώρες μου ονειρεύομαι.

100 χρόνια Σ.Ε.Ε.! Τι θέλετε ως Πρόεδρος να αφήσετε πίσω σας, όταν έρθει κάποια στιγμή η ώρα να παραδώσετε;

Αυτή η ώρα αργεί να έρθει, δεν είμαι ακόμη για απόσυρση….. Θέλω, όμως, να με θυμούνται για την ανακαίνιση των γραφείων και τον σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, για τις δράσεις που εξασφαλίζουν την αυτόνομη οικονομική βιωσιμότητα του συνδέσμου, για την διοργάνωση συνεδρίων που αναδεικνύουν την συμβολή των γυναικών, και δη των επιστημόνων, σε διάφορους τομείς της κοινωνικής ζωής και για την καταγραφή της ιστορίας του συνδέσμου.

200 χρόνια Ελλάδα, 200 χρόνια Ελευθερία, 200 χρόνια Επανάσταση... τι σκέψεις σας γεμίζει όλο αυτό;

Η πρώτη σκέψη είναι αφιερωμένη στους ήρωες και τις ηρωίδες, επώνυμους και ανώνυμους, που έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν, δηλαδή τη ζωή τους. Υποκλίνομαι στην θυσία τους. Η δεύτερη σκέψη αφορά τους δωρητές και τις δωρήτριες, που χάρισαν τις περιουσίες τους για την απελευθέρωση αυτής της χώρας. Εξ ίσου δύσκολη επιλογή, αφού ο άνθρωπος είναι γνωστό ότι είναι προσκολλημένος στα υλικά αγαθά. Αναλογίζομαι τί είδους άνθρωποι ήταν όλοι αυτοί; Μάλλον υπερ-άνθρωποι, αν και απλοί, καθημερινοί, αγράμματοι, υπόδουλοι. Πώς να πεις σε αυτούς τους προγόνους «άμμες δε γ’ εσόμεθα πολλώ κάρρονες»;

Θεωρείτε ότι τα στερεότυπα ως προς τη συμμετοχή της σύγχρονης γυναίκας στα τοπικά, εθνικά και διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων έχουν αρχίσει να υποχωρούν;

Σε κάποιο βαθμό ΝΑΙ, αλλά έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη. Τόσες χιλιάδες χρόνια πατριαρχίας δεν ξεπερνιούνται μέσα σε λίγες δεκαετίες. Η κοινωνία, όπως και η φύση, αλλάζει αργά. Η αρχή, πάντως, έγινε και το ποτάμι, ακόμη κι αν λοξοδρομήσει, ακόμη κι αν λιμνάσει, τελικά θα βρει το δρόμο τους για τη θάλασσα.

Ποια συμβουλή θα δίνατε στις γυναίκες που επιθυμούν να διεκδικήσουν ηγετικές θέσεις στην κοινωνία, το επιχειρείν, τα ΜΜΕ, την τοπική αυτοδιοίκηση και στην πολιτική;

Να εργάζονται σκληρά, να μην σταματούν να μαθαίνουν, να είναι έτοιμες για πολλά εμπόδια, να μάθουν να σηκώνονται μετά το πέσιμο, να ξέρουν ότι ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Πάνω απ’ όλα, όμως, να στηρίζονται αποκλειστικά στις δικές τους δυνάμεις.

Κοιτάτε στα μάτια μια μέση νεολαία Ελληνίδα / έναν μέσο νεολαίο Έλληνα... τί τους λέτε; Τι τους προτείνετε; Τί προσπαθείτε να τους περάσετε ως έμπειρη και δημιουργική περσόνα που είσαι; Ποιες είναι, κατά τη γνώμη σας, οι δεξιότητες που απαιτεί η εποχή από τους νέους σήμερα;

Να είναι αισιόδοξοι, ακούραστοι και οραματιστές και να κυνηγούν τα όνειρά τους. Να μην μένουν πίσω στις τεχνολογικές εξελίξεις. Να αγαπούν το διάβασμα. Η κλασσική παιδεία, η άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας, καθώς και η γνώση της Αγγλικής γλώσσας και οι ψηφιακές δεξιότητες είναι τα εφόδια για να κατακτήσουν τον κόσμο. Να είναι σαν τον Οδυσσέα, που ξεκίνησε από την μικρούλα Ιθάκη, για να γνωρίσει τον κόσμο, και γύρισε πίσω σ’ αυτήν πλήρης εμπειριών. Αφού το κατάφερε ο Οδυσσέας με «όχημα» ένα ιστιοφόρο, μπορούν να το καταφέρουν κι αυτοί με «όχημα» τον «παγκόσμιο ιστό -World Wide Web»

Μια ελπιδοφόρα, φωτεινή, αισιόδοξη Σκέψη σας για το Αύριο!

Πιστεύω ότι με όχημα την επιστήμη θα ζήσουμε ένα λαμπρό από κάθε άποψη μέλλον. Ήδη βλέπουμε τα πιο τρελά μας όνειρα να πραγματοποιούνται και τα ταξίδια επιστημονικής φαντασίας να παίρνουν σάρκα και οστά. Μέσα σε 10 χρόνια η αλματώδης εξάπλωση και η απλοποίηση της τεχνολογίας έχουν αλλάξει τη ζωή μας και έπεται συνέχεια. Η σύζευξη της βιολογίας με την πληροφορική θα απογειώσουν τις γνώσεις μας για τον άνθρωπο και θα προσφέρουν νέα εργαλεία για την ευημερία των κοινωνιών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.