Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

Οι οκτώ αλλαγές του νέου νόμου για το Κτηματολόγιο


Γράφει η Ιφιγένεια Βλαχογιάννη*
Οκτώ αλλαγές φέρνει το νέο νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης», που ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης 29 Ιουλίου 2021, όπως επισήμαναν στις ομιλίες τους στην Ολομέλεια της Βουλής, οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όπως επισήμαναν στις ομιλίες τους ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα του Κτηματολογίου, Γιώργος Στύλιος, με τον νέο νόμο επιταχύνεται η κτηματογράφηση, απλοποιούνται και ψηφιοποιούνται οι διαδικασίες που παρέχει το Ελληνικό Κτηματολόγιο στους πολίτες, ενώ ο φορέας αναδιοργανώνεται με στόχο την καλύτερη παροχή υπηρεσιών. Συγκεκριμένα οι οκτώ βασικές αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο είναι οι παρακάτω:

1. Επιταχύνεται η μετάβαση σε λειτουργούν Κτηματολόγιο, με την νέα διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων. Υπολογίζεται ότι το χρονοδιάγραμμα έως την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου επιταχύνεται κατά δύο έτη

2. Οι περιοχές με λειτουργούν Κτηματολόγιο εντάσσονται και σε όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου

3. Ενισχύεται η ασφάλεια των συναλλαγών, καθώς όλη η πληροφορία είναι συγκεντρωμένη σε ένα σημείο, είναι δημόσια και προσβάσιμη σε όποιον έχει συμφέρον να την αναζητήσει

4. Διευκολύνεται η διόρθωση για ακίνητα που έχουν εσφαλμένα χαρακτηριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη»

5. Ενθαρρύνονται οι εξωδικαστικές διαδικασίες επίλυσης διαφορών

6. Καθιερώνονται οι διαπιστευμένοι μηχανικοί και οι κτηματολογικοί δικαστές, ενώ προωθείται η συνεργασία με το ΤΕΕ και τους Δικηγορικούς Συλλόγους

7. Νομοθετήθηκε ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου, ένα πάγιο αίτημα όσων επαγγελματικών κλάδων εμπλέκονται στις αγοραπωλησίες ακινήτων

8. Δίνεται η δυνατότητα να επανέλθουν στους Δήμους, με την έκδοση μίας Διαπιστωτικής Πράξης από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με τη σύμφωνη γνώμη της κατά τόπο αρμόδιας Κτηματικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, τα κοινόχρηστα και κοινωφελή ακίνητα που είχαν χαρακτηριστεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη και περιήλθαν εξαιτίας της οριστικοποίησης τους στο Ελληνικό Δημόσιο.

«Έχοντας εντοπίσει εκείνα τα σημεία που προκαλούν τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις, παρεμβαίνουμε στοχευμένα ώστε να επιταχύνουμε τη διαδικασία μετάβασης σε λειτουργούν Κτηματολόγιο. Και το κάνουμε απλοποιώντας τις περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες και ενισχύοντας εκείνες που θωρακίζουν τόσο τα συμφέροντα του Δημοσίου, όσο και των πολιτών» υπογράμμισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα του Κτηματολογίου, Γιώργος Στύλιος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «με τον νέο νόμο για το Κτηματολόγιο που ψηφίσθηκε την Πέμπτη από τη Βουλή, παύει το Κτηματολόγιο να είναι συνώνυμο της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας για πολίτες και επαγγελματίες. Με όπλο τον ψηφιακό μετασχηματισμό περνάμε στο νέο ψηφιακό Κτηματολόγιο που θα παρέχει υπηρεσίες και πληροφορία στους ενδιαφερόμενους δωρεάν με ένα κλικ από το γραφείο ή το σπίτι τους, 24 ώρες το 24ωρο. 

Μέσω προγραμματικών συμβάσεων με το ΤΕΕ και τους δικηγορικούς συλλόγους στελεχώνουμε τον Φορέα με εξειδικευμένο προσωπικό για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Επιταχύνουμε την κτηματογράφηση της χώρας, με στόχο από το 35% που είναι σήμερα να φτάσουμε στο 90% μέχρι το τέλος του 2022, δύο χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό μας σχεδιασμό. 

Δημιουργούμε επίσης τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Μεταβίβασης Ακινήτου, έτσι ώστε όλη η διαδικασία αγοραπωλησίας να ξεκινά και να ολοκληρώνεται στο γραφείο του συμβολαιογράφου. Με το νέο Ψηφιακό Κτηματολόγιο βελτιώνουμε την καθημερινότητα του πολίτη, ενισχύουμε με κανόνες διαφάνειας την κτηματαγορά, δημιουργούμε ένα νέο αναπτυξιακό εργαλείο για τη χώρα».

Σε ότι αφορά στα "Αγνώστου Ιδιοκτήτη" αξίζει να επισημάνουμε πως μέχρι τώρα αυτό που ίσχυε ήταν ότι έπρεπε να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Δημοσίου, για να μπορέσει να δηλώσει κάποιος ένα ακίνητο, το οποίο εμφανίζεται ως "Αγνώστου Ιδιοκτήτη".

Σε πολλές μάλιστα των περιπτώσεων, το Δημόσιο, δεν ανταποκρινόταν άμεσα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται σε χρόνο και χρήμα ο πολίτης και να προσφεύγει στα δικαστήρια.

Με την πρόταση του υπουργείου, καθορίζεται ότι εάν το Δημόσιο δεν απαντήσει εντός 60 ημερών τότε θα θεωρείται πως συμφωνεί. Η διόρθωση για τα "αγνώστου" θα γίνεται στα κτηματολογικά γραφεία. Να σημειώσουμε ότι η παράταση που δίνεται για διόρθωση για ακίνητα "αγνώστου ιδιοκτήτη" είναι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Όπως επεσήμανε και ο Πρόεδρος της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α κ. Στράτος Παραδιάς, «το κυριότερο θετικό στοιχείο που βλέπουμε στο νομοσχέδιο αυτό είναι η δυνατότητα της άμεσης περαίωσης της κτηματογράφησης, προφανώς μετά τις πρώτες διορθώσεις και προ της εκδίκασης των ενστάσεων, πράγμα που σημαίνει την κατά πολλά έτη συντόμευση της διαδικτυακής πρόσβασης των ενδιαφερομένων και κυρίως των επαγγελματιών, στα στοιχεία της κτηματογράφησης».

Κλείνοντας, και σύμφωνα με τις ανωτέρω παραθέσεις συμπεραίνουμε πως το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση για διαδικαστικά σημεία που αφορούν στη λειτουργία του κτηματολογίου ενώ θα πρέπει ακόμη να τεθούν υπόψιν και οι παρατηρήσεις των δικηγορικών συλλόγων ανά την Ελλάδα.

Είναι σίγουρο πως με τις τρέχουσες αλλαγές του νομοσχεδίου, ο μηχανισμός επιτάχυνσης είναι αυτός που θα οδηγήσει σε ένα πιο ολοκληρωμένο κτηματολόγιο.

* Ιφιγένεια Βλαχογιάννη
- Πρόεδρος ΕΝ.ΙΔ.ΑΚ.Β (Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Βέροιας), παράρτημα Π.ΟΜ.ΙΔ.Α
Οικονομολόγος, Επιχειρηματίας
Υπεύθυνη Ομάδας Εργασίας Διαχείρισης Επαγγελματικών Ακινήτων
Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων Ν.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.