Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Πως να συντάξετε ένα πετυχημένο βιογραφικό


Της Βασιλικής Μαυρογονάτου*
Πολλοί έρχονται στο γραφείο μου πλέον γιατί ενώ στέλνουν πολυάριθμα βιογραφικά δεν τους καλούν για συνέντευξη. Είναι γεγονός πως το βιογραφικό μας είναι η πρώτη μας γνωριμία με τον υποψήφιο εργοδότη. Μας αντιπροσωπεύει και είναι αυτό το οποίο θα οδηγήσει στο να μας καλέσουν σε συνέντευξη. Πως όμως πρέπει να το συντάξουμε έτσι ώστε να ξεχωρίσει και να κεντρίσει το ενδιαφέρον του recruiter;

Στη σημερινή αγορά εργασίας οι εταιρίες λαμβάνουν μεγάλο όγκο βιογραφικών σε καθημερινή βάση. Αυτό που πρέπει αρχικά να δείτε είναι τι ακριβώς ζητά κάθε αγγελία. Το βιογραφικό σας δεν μπορεί να είναι ίδιο για όλες τις αγγελίες.

Αν η αγγελία αφορά πωλήσεις θα πρέπει να δώσετε έμφαση στους στόχους που καταφέρατε να πιάσετε, ενώ αν αφορά γραμματειακή υποστήριξη θα πρέπει να περιλαμβάνει το βιογραφικό σας αρμοδιότητες πέρα από τα προσόντα που απαιτεί η θέση της γραμματέως δυνατότητες πολλαπλών αρμοδιοτήτων και εχεμύθειας.

Θα αναφέρω επιγραμματικά κάποια tips για να ωθήσετε τον εργοδότη ή το τμήμα HR να επικοινωνήσει μαζί σας.

Καταρχάς, το μέγεθος του βιογραφικού πρέπει να είναι συνοπτικό. Κανείς δεν θέλει να διαβάζει ολόκληρη έκθεση και να χάνει πολύτιμο χρόνο με το να γράφετε κάθετι που νομίζετε εσείς σημαντικό.

Προβάλλετε τον εαυτό σας με στόχο τη θέση

Συμπεριλάβετε στο βιογραφικό σας τα προσόντα σας και την εργασιακή σας εμπειρία που ταιριάζουν στη συγκεκριμένη θέση εργασίας. Τονίστε τα στοιχεία της προσωπικότητάς σας που φαίνεται να δένουν με τη θέση που κυνηγάτε και φυσικά αναφέρετε τα επιτεύγματα της προηγούμενης εργασίας σας.

Μην γεμίζετε το βιογραφικό σας με κάθε σεμινάριο που παρακολουθήσατε. Κανένας διευθυντής δεν συγκινείται από μόνο θεωρητική κατάρτιση. Επικεντρωθείτε στην εργασιακή σας εμπειρία και κάντε σαφές πως δεν φοβάστε να δουλέψετε.

Φρόντισε το στυλ του βιογραφικού σου να διακρίνεται από απλότητα, εγκυρότητα και σαφήνεια. Να αναφέρονται οι πληροφορίες (κυρίως στα πεδία εκπαίδευσης, κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας) ξεκινώντας από το πιο πρόσφατο στοιχείο και συνεχίζοντας με το παλαιότερο.

Να χρησιμοποιούνται ουδέτερες εκφράσεις και να αποφεύγονται το α΄ ενικό πρόσωπο και οι αντωνυμίες («εγώ εργάστηκα στην εταιρεία…»). Θα πρέπει να αποφεύγονται –επίσης- οι συντομογραφίες (γράφουμε «Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών» και όχι «Ο.Π.Α»), καθώς και οι άστοχες ή περιττές εκφράσεις («τα καθήκοντά μου περιλάμβαναν»).

Σύμφωνα με το Cedefop – Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα στοιχεία του βιογραφικού σημειώματος μπορούν να παρουσιάζονται με την ακόλουθη σειρά:

–Προσωπικές πληροφορίες

-Επαγγελματικός στόχος

–Επαγγελματική εμπειρία

–Εκπαίδευση και κατάρτιση

–Ατομικές δεξιότητες (ξένες γλώσσες, δεξιότητες πληροφορικής, δίπλωμα οδήγησης κ.α.)

–Πρόσθετες πληροφορίες (διακρίσεις- δημοσιεύσεις- μέλος επαγγελματικών ενώσεων- προσωπικά ενδιαφέροντα- συστάσεις

Καλή σας επιτυχία

Βασιλική Μαυρογονάτου Msc, Med
Μύμβουλος εκπαίδευσης και επαγγελματικού προσανατολισμού
25ης Μαρτίου 20
τηλ 2341075445- 6937032746

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.