Γράφει ο Βασίλης Αθανασιάδης
Γεμάτη η πατρίδα μας από τέτοια "Αγιάσματα" και αντίστοιχα εξωκκλήσια στο όνομα της "Ζωοδόχου Πηγής". Εδώ στο τόπο μας έχουμε στην Πλατανιά, στους Ευζώνους, στον Δογάνη κ.α. Τα οποία εορτάζουν πάντοτε την πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα και είναι κινητή γιορτή αφού σχετίζεται με το Πάσχα.
Ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής, την Παρασκευή 25 Απριλίου 1941 έχουμε την επίθεση ενόπλων Βουλγάρων εναντίων της κοινότητος των Ευζώνων και την ολοήμερη μάχη κατα την οποία σκοτώθηκαν δύο Ευζωνίτες οι Σίμος Ιωαννίδης και Αλέξανδρος Γρηγοριάδης καθώς και τον θάνατο του Μιλτιάδη Κουρτίδη (Ποντοηράκλεια) από τις κακουχίες που υπέστη κατά την κράτηση και τους βασανισμούς του στη Γευγελή.
Την ώρα που στο Δογάνη στο εξωκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής κάθε χρόνο τελείται λειτουργία και Αγιασμός και μοιράζονται κόκκινα αυγά, στην ακριβώς απέναντι πλευρά του Αξιού, στην κεντρική πλατεία των Ευζώνων τελείται μνημόσυνο για τους νεκρους της Mάχης των Ευζώνων.
Όταν τα παιδιά ήταν ευλογία και τα χωριά έσφιζαν από ζωή παρά τη φτώχεια και τις δυσκολίες |
Ένας εκ των δύο Ευζωνιτών νεκρών ήτανε ο πολύτεκνος (5 παιδιά) Αλέξανδρος Γρηγοριάδης, το τρίτο από τα πέντε του παιδιά ήτανε δάσκαλος που επί 11 χρόνια δίδασκε γράμματα στα παιδιά της Δογάνης. Είναι ο εικονιζόμενος στην φωτογραφία Χαράλαμπος Γρηγοριάδης.
Ένα μεγάλο Ευχαριστώ στους ολίγους εναπομείναντες κατοίκους του χωριού που φροντίζουν με ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό το εξωκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής Δογάνης και των Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου και τέλος στον εφημέριο του Ι.Ν. Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού Χαμηλού και Αγίου Δημητρίου Δογάνης Παπά-Ηλία Ανδρεάδη καθώς και την Κυρία Ελένη (Πλάγια) χρέη ψάλτη και την πρόεδρο της κοινότητος Ειδομένης κα Ξανθούλα Σουπλή που και φέτος ετέλεσαν τη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.