Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019

Μαθητές και μαθήτριες του 5ου Δημοτικού Κιλκίς, στην ΤΕΧΝΗ Κιλκίς

Δελτίο τύπου 5ου Δημοτικού Κιλκίς
Μια σημαντική πολιτιστική εμπειρία είχαν πρόσφατα, μαθητές και μαθήτριες του 5ου Δημοτικού Κιλκίς, στις εγκαταστάσεις της ΤΕΧΝΗΣ Κιλκίς. Οι Ε1, Ε2, Γ1, Γ2, Δ2 παρακολούθησαν βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην έκθεση του Θεόδωρου Γιαννακού, καλλιτέχνη και δασκάλου του Σχολείου μας μέχρι πέρσι, που συνταξιοδοτήθηκε. 

Ο Θεόδωρος Γιαννακός έχει πλούσιο συγγραφικό και εικαστικό έργο και αντλεί την έμπνευσή του, κυρίως από την πολιτιστική του κληρονομιά, ως Σαρακατσάνος. Τα έργα του, που αποτελούν την παρούσα έκθεση, δημιουργήθηκαν σε ορίζοντα δεκαετίας και, χάρη στην ιδιότητά του ως εκπαιδευτικός, πρόσθεσε μια διαδραστική, εκπαιδευτική ποιότητα, που έκανε την έκθεση προσιτή στα παιδιά, τα οποία συμμετείχαν με μεγάλο ενδιαφέρον.

«Οι Σαρακατσαναίοι εκφράζουν τον καλλιτεχνικό τους κόσμο στη μουσική, την ποίηση, τον χορό, την ξυλογλυπτική, την ύφανση, το κέντημα, τις διηγήσεις και τα παραμύθια. Η τέχνη τους είναι πρωτόγονη. Κύριο χαρακτηριστικό των μοτίβων της είναι τα γεωμετρικά σχήματα. Τα γεωμετρικά σχήματα ήταν το κυρίαρχο μοτίβο στη Γεωμετρική Εποχή της Αρχαίας Ελλάδας.

Η παραδοσιακή μας τέχνη είναι κομμάτι του λαϊκού μας πολιτισμού. Ο λαϊκός μας πολιτισμός- ένα από τα τρία βάθρα του όλου ελληνικού πολιτισμού- είναι πολιτισμός υψηλής ποιότητας. Το περιβάλλον στο οποίο μεγαλούργησε έχει εκλείψει. Όμως, δεν έπαψε και δεν παύει να τροφοδοτεί από την αστείρευτη δεξαμενή του το έργο και τη φαντασία σύγχρονων σπουδαίων δημιουργών αλλά και απλών ανθρώπων, εραστών της αισθητικής του και των αξιών που προβάλλει.

«Μνήμες χαραγμένες στην πέτρα» είναι ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάζω στις 25 του Χαμένου (Νοέμβρη) στην ΤΕΧΝΗ Κιλκίς. Σκοπός της έκθεσης είναι να προβάλει στοιχεία της προγονικής μας κληρονομιάς στην κοινωνία της πόλης μας και στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία. Παράλληλα, θέλει να δείξει ότι η παλιά μας τέχνη μπορεί να γίνει ελκυστική και γόνιμη όταν την αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και την παρουσιάζουμε παντρεμένη με σύγχρονο τρόπο έκφρασης». Γιαννακός Θεόδωρος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου