Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Ο κισσός για να ανέβει χρειάζεται γερό στήριγμα


Γράφει η Βασιλική Μαυρογονάτου*
Ο κισσός ως γνωστό είναι ένα πλατύφυλλο αναρριχώμενο φυτό, το οποίο δεν έχει δικό του κορμό έτσι ώστε να μπορέσει να αναρριχηθεί αλλά χρειάζεται κάποιο γερό στήριγμα. Αυτό μπορεί να είναι κάποιος φράχτης κάποιος τοίχος ή κάποιο μεγάλο δέντρο. Για πολλούς αυτό το θαμνώδες φυτό φαίνεται όμορφο, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα ζιζάνια, καθώς μπορεί να ξεράνει και το μεγαλύτερο δέντρο.

Μην ανησυχείτε δεν το έχω ρίξει στην κηπουρική, απλώς διαβάζοντας για το φυτό αυτό, μου ήρθαν στο νου πολλοί συνάνθρωποι μας, οι οποίοι ανέρχονται σε βάρος «δέντρων». Δυστυχώς, είναι σύνηθες πλέον να συναντούμε στον περίγυρο μας και στην κοινωνία μας άτομα τα οποία ανεβαίνουν είτε κοινωνικά είτε οικονομικά χωρίς προσωπικά εφόδια μα με δεκανίκια.

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια βλέπουμε άτομα γνωστά από κομματικές παρατάξεις με ελάχιστες έως και ανύπαρκτες γνώσεις να ανελίσσονται σε θέσεις ευθύνης και σοβαρότητας την οποία ίσως και τα ίδια δεν αντιλαμβάνονται.

Ορμώμενη από τα γεγονότα στη Θάσο και στην Κινέττα χτες είπα πως κάποια στιγμή αυτή η αυθαιρεσία πρέπει να σταματήσει. Όταν βλέπουμε διοικητές, διευθυντές, αντιδημάρχους , λήπτες έργων με μηδενικό επιστημονικό και εργασιακό υπόβαθρο να σχεδιάζουν και να διοικούν, το αποτέλεσμα είναι τα όσα τραγικά διαδραματίζονται με τις πρώτες βροχοπτώσεις.

Σε μια χώρα που εδώ και πολλά χρόνια έχουν κατασπαταληθεί ευρωπαϊκά και ιδία κονδύλια για την βελτίωση των υποδομών είναι απαράδεκτο να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τις καιρικές συνθήκες.

Όταν λοιπόν φτιάχνουμε ένα έργο και κοιτάμε να πλουτίσουμε εμείς και οι γύρω μας, χωρίς να μας νοιάζουν οι συνέπειες μπαζώνοντας ότι βρεθεί μπροστά μας ποιος ευθύνεται; Όταν διορίζω τον ξάδερφο, τον κουμπάρο, τον ανιψιό χωρίς να με νοιάξει αν έχει ξανακάνει στη ζωή του παρόμοιο έργο, τότε δεν είμαι εγώ ο εγκληματίας;

Επίσης, για μια ακόμη φορά βλέπουμε πώς διορίζονται οι διοικητές νοσοκομείων. Δεν το συζητώ, άτομα με πτυχία, τι είδους όμως πτυχία; Γνωρίζουν από διοίκηση; Γνωρίζουν από οικονομικά; Έχουν προϋπηρεσία σε ανάλογες θέσεις; Ποιο είναι το οργανόγραμμά τους; Βέβαια, έχουν όλοι ένα κοινό, προέρχονται από κομματικές παρατάξεις και πάντα των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Πόσες ακόμη θέσεις μαθαίνουμε να καλύπτονται λόγω γαλάζιων, πράσινων ή πολύχρωμων προσόντων; Και όλα αυτά θα ήταν μια χαρά, αν ο καθένας ο οποίος έπαιρνε την θέση αυτή ήταν ο κατάλληλος. Γιατί όπως έλεγε ένας καθηγητής μου «η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας» και αυτό φαίνεται καθημερινά.

Αυτό λοιπόν που δεν σκέφτονται όλοι αυτοί οι οποίοι υποβοηθούν τους κισσούς είναι πως μια μέρα θα σαπίσουν το μεγάλο δέντρο που είναι η χώρα μας…
* Βασιλική Μαυρογονάτου
Οικονομολόγος – Ειδική Παιδαγωγός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.