Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

Κατάργησαν το ακαδημαϊκό άσυλο για να αλωνίζουν στο πανεπιστήμια οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι

Του Παναγιώτη Σαββίδη
Σαν τον κλέφτη μέσα στο κατακαλόκαιρο και η αυτή η κυβέρνηση έφερε πολυνομοσχέδιο που μέσα περιείχε νόμο για την κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου. Το έκανε αυτό γιατί φοβόταν και ήθελε να αποφύγει τις αντιδράσεις του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος, της νεολαίας και εργαζομένων.

Αφού τα κανάλια των καπιταλιστών με την μονομερή προπαγάνδα τους έπεισαν(ελπίζω όχι πολλούς) ότι το νούμερο 1 πρόβλημα της κοινωνίας και της παιδείας είναι το «ακαδημαϊκό άσυλο». Τώρα η λαϊκή οικογένεια πρέπει να είναι ήσυχοι, γιατί προφανώς καταπολεμήθηκε το οργανωμένο έγκλημα, η διακίνηση των ναρκωτικών, καταπολεμήθηκε η εγκληματικότητα, χτυπήθηκε η «ανομία» και η παραβατικότητα.

Αυτό υποστηρίζει η κυβέρνηση της Ν.Δ σήμερα και πανηγυρίζει μόνη της.

Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο. Γιατί με αυτά τα σαθρά επιχειρήματα απαξίωσαν και λοιδόρησαν το άσυλο, για να προχωρήσουν γενικότεροι αντιδραστικοί σχεδιασμοί που πρέπει στα πανεπιστήμια να υπάρξει «σιγή νεκροταφείου».

Αλήθεια πιο άσυλο προστατεύει την εγκληματικότητα γύρω από τα στενά της Ομονοίας η από άλλες περιοχές της Αττικής και της χώρας που ανθίζει η προβατική συμπεριφορά, η διακίνηση των ναρκωτικών, η πορνεία, οι ληστείες, το λαθρεμπόριο;

Αλήθεια υπάρχει άσυλο στην πλατεία Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη και στους γύρω δρόμους που το λαθρεμπόριο τσιγάρων ανθεί;

Ας απαντήσουν οι διάφοροι «ειδήμονες» και «φωστήρες» που έχουν πάρει αμπάριζα κανάλια ή αρθρογραφούν σε διάφορα μπλογκ που υπερασπίζονται την κατάργηση του ασύλου με τέτοια φθηνά και ψεύτικα επιχειρήματα.

Όλοι αυτοί ποτέ δεν πίστεψαν στο πραγματικό περιεχόμενο του ασύλου που το χαρακτηρίζουν «παρωχημένο» θεσμό, γιατί ποτέ δεν πίστεψαν σε συλλογικές διαδικασίες, σε ζυμώσεις, σε αγωνιστικές διεργασίες και διεκδικήσεις του φοιτητικού γενικότερα του λαϊκού κινήματος.

Ο Βορίδης βουλευτής της Ν.Δ σήμερα, από την δεκαετία του 80 με τσεκούρια τρομοκρατούσε (υπάρχει η ανάλογη φωτογραφία) φοιτητές που είχαν πρωτοπόρα δράση μέσα στα πανεπιστήμια. Εκείνη η δράση του Βορίδη σήμερα επιβραβεύτηκε με τον νόμο της κατάργησης του ασύλου.

Η Ν.Δ πιάνοντας το νήμα από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πιστή στο δόγμα «νόμος» και «τάξη», θέλει να δείξει την πυγμή της απέναντι στο κίνημα της νεολαίας του λαού γενικότερα. Προχώρησε στην κατάργηση του ασύλου σηκώνοντας ψηλά το θέμα αυτό στην ατζέντα της, ώστε να γίνουν τα πανεπιστήμια έρμαια των επιχειρηματικών ομίλων, που θα παρεμβαίνουν παντού, στο τι θα μαθαίνετε και με ποιο τρόπο.

Με αυτό το νομοσχέδιο προστέθηκε ένας ακόμα κρίκος στην υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας και της μόρφωσης των παιδιών των λαϊκών οικογενειών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπου οι σπουδές αποτελούν ένα δυσβάστακτο κόστος για χιλιάδες οικογένειες, με αποτέλεσμα πολλοί σπουδαστές - φοιτητές να παρατούν τις σπουδές τους ή να αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με αυτές.

Πάνε να καλύψουν τα πραγματικά προβλήματα των φοιτητών και των οικογενειών τους κάτω από το χαλάκι του αποπροσανατολιστικού θέματος περί «ασύλου», για να εξωραΐσουν την αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική τους.

Η γνώση εμπόρευμα και μάλιστα με ημερομηνία λήξεως είναι ο πραγματικός στόχος και αυτής της κυβέρνησης όπως και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων του ευρωμονόδρομου, ώστε αυτή να συνδεθεί με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, με στόχο την αυξημένη κερδοφορία και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητα τους.

Η ακαδημαϊκή γνώση βρίσκεται στο στόχαστρο με απώτερο σκοπό να αλλάξει περιεχόμενο και χαρακτήρα. Θέλουν να την αποψιλώσουν από τον κοινωνικό προορισμό της και να την μεταβάλλουν σε μια εξειδικευμένη γνώση αποκομμένη από το επιστημονικό αντικείμενο.

Η πολιτική αυτή, ντιρεκτίβα της Ε.Ε, αξιώνει σύγχρονους μισομορφωμένους επιστήμονες που ένα τμήμα του θα ενταχθεί στον επιτελικό κομμάτι των επιχειρήσεων και θα αμείβεται καλύτερα και ένα άλλο θα αποτελεί κακοπληρωμένο μισθωτό τμήμα, που θα τρέφει την αυταπάτη ότι με καταρτίσεις και επανακαταρτίσεις, αξιολογήσεις και ανταγωνιστικότητα που θα προωθούν οι ίδιες επιχειρήσεις, θα μπορέσουν να αναρριχηθούν ψηλά, προσφέροντας παράλληλα φθηνές υπηρεσίες, που θα αυξάνουν τα κέρδη των πολυεθνικών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Φυσικά και ένα τμήμα των επιστημόνων θα ψάχνει την τύχη του στις ουρές της ανεργίας η μεταναστεύοντας σε άλλες χώρες.

Αυτό εννοούν «κανονικότητα» οι οικονομολάγνοι της Ν.Δ χωρίς να διαφωνούν επί ουσίας και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις πλην του ΚΚΕ, αφού έχουν στηρίξει όλες τις στρατηγικές κατευθύνσεις της Ε.Ε για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι μόνο.

Πανεπιστήμια ανταγωνιστικά, της αγοράς, πολλών ταχυτήτων, με διασπασμένες τις γνώσεις από το επιστημονικό αντικείμενο, που θα πουλιούνται με το κομμάτι μέσα από διάφορα μεταπτυχιακά προγράμματα, για να βγάζουν ευέλικτους φθηνούς μισθωτούς επιστήμονες, που θα υπακούουν σε όλες τις αξιώσεις του κεφαλαίου και της μεγαλοεργοδοσίας.

Σε αυτούς τους σχεδιασμούς εμπόδιο ήταν το άσυλο, για αυτό προχώρησαν στην κατάργηση του με προσχηματικά και κίβδηλα επιχειρήματα, για να διαμορφώσουν εκείνες τις τεχνητές συμμαχίες στην κοινωνία και να προωθήσουν τα επικίνδυνα αυτά σχέδια τους.

Το ακαδημαϊκό άσυλο είναι κατάκτηση του φοιτητικού γενικότερα του λαϊκού κινήματος, το περιεχόμενο του μπορούν να το προστατέψουν οι ίδιοι οι φοιτητές, το κίνημα τους, ο λαός γενικότερα.

Και αν νομίζουν ότι ξεμπέρδεψαν με αυτό, με στόχο την διαμόρφωση υποτακτικών συνειδήσεων, επιστημόνων, εργαζομένων, που θα κινούνται στις ράγες της αντιλαϊκής – αντεργατικής πολιτικής και θα την χαιρετούν, είναι βαθιά γελασμένοι.

Ανασύνταξη, αντεπίθεση, αυτός είναι ο δρόμος λαού και νεολαίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.