Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Η Κιλκισιώτισσα εκπαιδευτικός Αφροδίτη Ντίνου στο θερινό σχολείο του CERN, Playing with Protons

Δελτίο τύπου 5ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς
Παίζοντας με τα πρωτόνια (Playing with protons) ονομάζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του πειράματος Compact Muon Solenoid (CMS) στο CERN, το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής και στόχο έχει να βοηθήσει όλους τους μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να εμπλακούν αποτελεσματικά με τη Φυσική, την επιστημονική ανακάλυψη και την καινοτομία.

Το 5ο Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς υλοποίησε το πρόγραμμα την περσινή σχολική χρονιά, με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε’ τάξης και συντονίστρια την Αφροδίτη Ντίνου και συνεργάτριες τις εκπαιδευτικούς των τμημάτων κκ Μπόσκου Κατερίνα και Παυλίδου Νίκη. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν εντυπωσιακά καλά και τα αποτελέσματα του προγράμματος ήταν εξαιρετικά!

Η επιμόρφωση απευθυνόταν σε 10 εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και υπήρξαν 120 αιτήσεις από όλη την Ελλάδα, οι οποίες αξιολογήθηκαν από τους υπεύθυνους του προγράμματος κκ Άγγελο Αλεξόπουλο, Ανδρομάχη Τσίρου και Μικ Στορ, εργαζόμενοι όλοι στο πείραμα CMS. 

Το πείραμα CMS μαζί με το πείραμα ATLAS, ανακάλυψαν τον Ιούλιο του 2012, το μποζόνιο του Higgs και αποτελεί την μεγαλύτερη συνεργασία παγκοσμίως 4300 Φυσικών, Μηχανικών, Τεχνικών και Φοιτητών, υποστηρίζοντας προσωπικό από 182 εκπαιδευτικά ιδρύματα σε 42 χώρες. 

Όλοι αυτοί, καθώς και πολλοί άλλοι επιστήμονες σε διάφορα πειράματα, συγκεντρώνουν και μελετούν δεδομένα από ό, τι συμβαίνει μέσα στον μεγάλο επιταχυντή ανδρονίων (LHC).

Η Αφροδίτη Ντίνου επιλέχθηκε μεταξύ αυτών των 10 εκπαιδευτικών και παρακολούθησε το 5ήμερο θερινό σχολείο του προγράμματος.

«Είχα μια συγκλονιστική εμπειρία, που πραγματικά άλλαξε πολλά στο σκεπτικό μου ως εκπαιδευτικό, αλλά και ως πολίτη του 21ου αιώνα. Η ατμόσφαιρα στο CERN είναι πολύ ιδιαίτερη, οι άνθρωποι προσιτοί, φιλικοί και προσηλωμένοι στο στόχο τους. Έχει κανείς την ευκαιρία να καθίσει δίπλα σε νομπελίστες και να μάθει πράγματα για την σωματιδιακή Φυσική και τα πειράματα που γίνονται εκεί, να λύσει απορίες και να θαυμάσει το μεγαλείο της απλότητας κορυφαίων επιστημόνων.

Στο πρόγραμμά μας δίδαξε ο Jonathan Ellis, μεγάλος θεωρητικός Φυσικός, που ασχολείται με την σωματιδιακή Φυσική και είναι επικεφαλής του σχετικού ερευνητικού τομέα στο CERN. Επίσης ο Harri Toivonen από το τεχνολογικό ινστιτούτο του Ελσίνκι, ο Michael Dozer, από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, που δουλεύει στην ομάδα έρευνας για την αντι-ύλη (πείραμα AEglS), η Ανδρομάχη Τσίρου, ερευνήτρια στο πείραμα CMS, ο Άγγελος Αλεξόπουλος, υπεύθυνος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο CERN και η Τίνα Νάντσου, Φυσικός στη σχολή Χιλ και εμπνεύστρια των «πειραμάτων με απλά υλικά» για τα παιδιά του δημοτικού.

Στο 5ο Δημοτικό Κιλκίς θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα για δεύτερη χρονιά, με τα παιδιά της ΣΤ’ και θα το επεκτείνουμε και στην Ε’, αλλά και σε μικρότερες τάξεις πιλοτικά. Ήδη μελετάμε το πλάνο διδασκαλίας για να μας βγουν οι χρόνοι χωρίς να επιβαρυνθεί πολύ το πρόγραμμα των παιδιών. Όλες οι δραστηριότητες αναφέρονται στην ύλη των Φυσικών των Ε’ και ΣΤ’, απλά είναι εμπλουτισμένη η προσέγγιση κι αυτό είναι που ενεργοποιεί τα παιδιά στο να εμπλακούν.

Ως επιμορφούμενη στο πρόγραμμα νιώθω την ευθύνη, αλλά κυρίως την ανάγκη να μοιραστώ με μαθητές και συναδέλφους την εμπειρία μου, γι’ αυτό και απευθύνω και δημοσίως πρόσκληση σε όποιον συνάδελφο, από όποιο σχολείο, θα ήθελε να συνεργαστούμε.»






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.