Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Με αφορμή τα 100χρονα από τη λήξη του Α’ ΠΠ: Ανοίγονται τουριστικές προοπτικές στο νομό Κιλκίς (;)

Της Πάολας Χαραλαμπίδου
Μια οργανωμένη προσπάθεια τουριστικής προβολής των ιστορικών μνημείων που άφησε πίσω του ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, φαίνεται να επιχειρείται -για πρώτη φορά σοβαρά- στο νομό Κιλκίς. Αυτό διαφάνηκε τουλάχιστον, στην εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος εορτασμού της Αντιπεριφέρειας Κιλκίς για τα 100χρονα από τη λήξη του Α’ ΠΠ. 

Ειδικότερα, στην ημερίδα με θέμα «Κιλκίς: 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου –Η διαχείριση της μνήμης», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς, φάνηκε διάχυτη η διάθεση όλων των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων, για ανάπτυξη συνεργασιών με απώτερο στόχο, τόσο την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης, όσο και την αύξηση του ιστορικού-προσκυνηματικού τουρισμού στην περιοχή του Κιλκίς.

Την ημερίδα χαιρέτισαν οι Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Ανδρέας Βεργίδης και ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτρης Σισμανίδης, ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Συνταγματάρχης εν αποστρατεία, ιστορικός-ερευνητής κ. Βασίλειος Νικόλτσιος.

Πρώτος, με θέμα «η Ελλάδα στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο», μίλησε ο επίκουρος καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Στράτος Δορδανάς, ο οποίος παρέθεσε τα ιστορικά γεγονότα της εποχής και τα αίτια που οδήγησαν στην είσοδο της Ελλάδας στον «Μεγάλο Πόλεμο», όπως αυτός έμεινε στην ιστορία.

Ως ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα χαιρετίστηκε η ομιλία της 2ης εισηγήτριας, αρχαιολόγου και υποψήφιας διδάκτορος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Δέσποινας Χαρίτου, με θέμα «Οχυρώσεις του Α’ Παγκόσμιου πόλεμου στην κοιλάδα του Αξιού». Η κ. Χαρίτου, παρουσιάζοντας πλούσιο φωτογραφικό υλικό που συγκέντρωσε σε επιτόπια έρευνα στην παραπάνω περιοχή και αναφέροντας στοιχεία για τα οχυρωματικά έργα και τις αμυντικές εγκαταστάσεις, στις οποίες προχώρησαν οι συμμαχικές δυνάμεις με την άφιξή τους, κατάφερε να ταξιδέψει το κοινό στα κέντρα των στρατιωτικών επιχειρήσεων της εποχής του «Μακεδονικού Μετώπου».

Τέλος, ο κεντρικός ομιλητής, κ. Βλάσης Βλασίδης – Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Μακεδονίας ανέπτυξε το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα από τουριστικής άποψης, «Μνημεία και πολιτικές μνήμης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή του Κιλκίς».

Ο κ. Βλασίδης αφού παρουσίασε όλα τα ιστορικά μνημεία που άφησε ως κληρονομιά ο Α’ ΠΠ στο νομό Κιλκίς (στρατιωτικά κοιμητήρια, αναθηματικές στήλες, βρύσες, κτλ), τόνισε ότι στην Ελλάδα, ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ο λιγότερο γνωστός πόλεμος του 20ου αιώνα. Στον ελλαδικό χώρο, όπως προσέθεσε, κυρίως λόγω της ταύτισής του με τον Εθνικό Διχασμό, ο Α’ ΠΠ αντιμετωπίστηκε με αδιαφορία και αποσιώπηση, γεγονός που τον κατέστησε αδύναμο στη συλλογική μνήμη.

Με σκοπό λοιπόν, να προαχθεί η γνώση και να ενισχυθεί η μνήμη των σημαντικών αυτών γεγονότων για την ιστορία της Μακεδονίας, της Ελλάδας, αλλά και όλων των ευρωπαϊκών κρατών που ενεπλάκησαν, ο κ. Βλασίδης τόνισε ότι ο Α’ ΠΠ πρέπει να ιδωθεί ως ενιαία δράση στην ευρύτερη περιοχή, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και να συνδεθεί με σχετικούς φορείς με τον Α’ΠΠ ανά την Ευρώπη.

Πρότεινε επίσης, τη δημιουργία Μουσείου στην περιοχή της Δοϊράνης, καθώς και ενιαίου θεματικού πάρκου στις περιοχές όπου αναπτύχθηκε το «Μακεδονικό Μέτωπο», από τον Αξιό έως το Στρυμόνα, το οποίο θα περιλαμβάνει και θα αναδεικνύει όλα τα πεδία των μαχών, τα μνημεία και τα κοιμητήρια του Πολέμου, με παράλληλη τοποθέτηση οδικών και πληροφοριακών πινακίδων και δημιουργία πολύγλωσσων ενημερωτικών σελίδων στο internet και εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα.

Μεγαλόπνοο και άκρως φιλόδοξο το όλο εγχείρημα, που απαιτεί συν τοις άλλοις τη συνεργασία και το συντονισμό πολλών και διαφόρων τοπικών και υπερτοπικών φορέων πολιτισμού και τουρισμού.

Σε ό,τι αφορά στο νομό Κιλκίς, οι καλές προθέσεις υπάρχουν. Αρκούν όμως για να στεφθεί η όλη προσπάθεια με επιτυχία και να απολαμβάνει επιτέλους ο ακριτικός αυτός νομός μέρος της πολυπόθητης τουριστικής πίτας; Θα φανεί στην πορεία…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.