Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

"Μια καλή ιδέα για την ανακαίνιση των Νοσοκομείων του ν. Κιλκίς"

Γράφει ο Νίκος Τατίδης
Δημοτικός Σύμβουλος Κιλκίς
Πολιτευτής ΑΝ.ΕΛ. νομού Κιλκίς
Στο νομό Κιλκίς υπάρχουν δύο νοσοκομεία, ένα στον Δήμο Κιλκίς με έδρα το Κιλκίς και ένα στον Δήμο Παιονίας με έδρα την Γουμένισσα. Σύμφωνα με την απογραφή 2011 ο Δήμος Κιλκίς έχει 64.230 κατοίκους και ο Δήμος Παιονίας 34.676 κατοίκους. 

Στα νοσοκομεία, τα κτίρια και η στελέχωση σε προσωπικό, είναι ανάλογα με τον πληθυσμό της περιοχής και είναι πολύ σωστό. Με την οικονομική κρίση όμως υπάρχει υποστελέχωση και στα δύο νοσοκομεία. Τα κτίρια όμως αν και παλιά μπόρεσαν να περιθάλψουν όλους όσους ζήτησαν, όσοι απευθύνθηκαν στα νοσοκομεία του Νομού Κιλκίς, πολίτες του Νομού Κιλκίς και μετανάστες που βρέθηκαν από το 2015 έως και σήμερα στον Νομό Κιλκίς.

Ένα μεγάλο μέρος της ανθρώπινης προσφοράς σήκωσαν στους ώμους τους, το μεγάλο φορτίο της πρόσθετης εργασίας, όλοι άνθρωποι του προσωπικού των δύο νοσοκομείων, δείχνοντας το ανθρώπινο πρόσωπο και το φιλότιμο του Έλληνα πολίτη. 

Οι άνθρωποι αυτοί, οι μετανάστες δέχτηκαν όλες τις υποχρεωτικές, αναγκαίες, φιλότιμες, προσφορές των πολιτών του Νομού Κιλκίς και πολλοί από αυτούς συνέχισαν τον δρόμο τους προς τις βόρειες χώρες της Ευρώπης.

Περίπου 4.500 πρόσφυγες δέχτηκαν υπηρεσίες στο νοσοκομείο Κιλκίς, από αυτούς 1350 εισήχθησαν σε διάφορες κλινικές του νοσοκομείου, περίπου 500 παιδιά στην παιδιατρική, περίπου ισοδύναμα με τους πολίτες του Κιλκίς που δέχτηκαν τις υπηρεσίες από το νοσοκομείο Κιλκίς.

Πάνω από 1.000.000 πρόσφυγες πέρασαν από την Ειδομένη και πάνω από 35.000 πρόσφυγες φιλοξενήθηκαν για μήνες στο νομό Κιλκίς, όλοι αυτοί είχαν στήριγμα για την υγειονομική τους περίθαλψη τα νοσοκομεία του νομού Κιλκίς. 

Ένα μέρος αυτών όμως έμειναν στον νομό Κιλκίς. Μέσα στη πόλη του Κιλκίς φιλοξενούνται σε σπίτια, διαμερίσματα 600 άτομα, σε άλλες δομές, χώρους φιλοξενίας Νέα Καβάλα 800 άτομα.

Για όλους αυτούς η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε και υποσχέθηκε να δώσει χρηματική βοήθεια, χρηματική αποζημίωση και χρηματική αποκατάσταση των δαπανών για την επιβίωσή τους. Ένα μέρος της χρηματικής αυτής αποζημίωσης λογικό είναι να μεταφέρεται στις δαπάνες του φορέα της υγείας που πρόσφερε για αυτούς τους ανθρώπους.

[Βοήθεια εκτάκτου ανάγκης, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, θα χορηγηθεί για τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά και κυρίως στη Λέσβο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eυρωπαϊκή Επιτροπή (2-7-2018). Σημειώνεται ότι αυτή η έκτακτη χρηματοδότηση των 20 εκατ. ευρώ είναι πρόσθετη της χρηματοδοτικής στήριξης, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, που χορηγείται από την Επιτροπή από το 2015 για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων στην Ελλάδα.]

Από την χρηματοδότηση αυτή ένα μέρος των χρημάτων θα μπορούσε να δοθεί για την πλήρη ανακαίνιση και επανασχεδιασμού των χώρων στα νοσοκομεία του Νομού Κιλκίς. Επειδή τα κτίρια του νοσοκομείου Κιλκίς είναι πολλά και διάσπαρτα μέσα στο οικόπεδο του Νοσοκομείου το καθιστούν δύσχρηστο και πολυδάπανο. 

Ένας επανασχεδιασμός από ειδικούς στον σχεδιασμό κτιρίων υγείας, κτιρίων νοσοκομείων, θα μπορούσαν να ταξινομήσουν με τον πιο κατάλληλο τρόπο, με τον ανάλογο τρόπο χρήσης κάθε κτιρίου και αίθουσας ώστε να προβούν σε πιο χρήσιμο τρόπο χρήσης των χώρων με αποτέλεσμα αυτοί οι χώροι να είναι πιο αποτελεσματικοί στην χρήση τους, προφανώς με πολύ μικρότερο κόστος λειτουργίας. Αυτό θα εξυπηρετήσει την λειτουργία των Νοσοκομείων με άμεση μείωση δαπανών υπέρ του κράτους.

Το αίτημά μου, προς το Υπουργείο Υγείας και πάσα κατεύθυνση είναι, να γίνει μία πρόταση σε αυτήν την κατεύθυνση, πλήρη ανακαίνιση και επανασχεδιασμού των χώρων των δύο νοσοκομείων του Νομού Κιλκίς, εξασφαλίζοντας πρώτα την δαπάνη της μελέτης.

Λέγοντας πλήρη ανακαίνιση εννοώ να μείνουν μόνο οι τοίχοι, ο σκελετός του κτιρίου, να ξηλωθούν ακόμα και οι σοβάδες, παλιά καλώδια, σωληνώσεις κ.λπ . Από το 1935 που έχει κτιστεί με τόσα ασπρίσματα που έχουν γίνει, έχουν γεμίσει οι τοίχοι με εγκλωβισμένα μικρόβια ανάμεσα στις βαφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.