Κείμενο-φωτογραφίες: Πάνος Γεωργιάδης
Η Eiserner Steg είναι μια σιδερένια πεζογέφυρα του ποταμού Μάιν (παραπόταμου του Ρήνου), η οποία βρίσκεται στο κέντρο της Φρανκφούρτης και ενώνει τις περιοχές Fahrtor και Sachsenhausen.
Χτίστηκε το 1868 με έξοδα των Γερμανών πολιτών, ώστε να ενωθεί η μια άκρη της πόλης με την άλλη, αφού το τότε Γερμανικό κράτος δεν αποφάσιζε να δαπανήσει χρήματα για αυτό το σκοπό. Το 1912 αντικαταστάθηκε με μια πιο βελτιωμένη κατασκευή.
Τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου ανατινάχτηκε, ενώ ξαναχτίστηκε πάλι το 1946. Η τελευταία πλήρης ανακαίνισής της πραγματοποιήθηκε το 1993. Αυτό όμως που την κάνει ιδιαίτερη ειδικά για εμάς τους Έλληνες είναι μια μεγάλη και επιβλητική επιγραφή στην κορυφή της, που είναι γραμμένη στα αρχαία Ελληνικά!
Αναγράφει τους στίχους του Ομήρου από την Οδύσσεια (ραψωδία ά, στ. 183 ) όταν η θεά Αθηνά κατεβαίνει στην Ιθάκη με την μορφή του Μέντη για να παρακινήσει τον Τηλέμαχο να αναζητήσει τον πατέρα του, Οδυσσέα: «ΠΛΕΩΝ ΕΠΙ ΟΙΝΟΠΑ ΠΟΝΤΟΝ ΕΠ ΑΛΛΟΘΡΟΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ» που σημαίνει «Πλέοντας μέσ’ το μελανό πέλαγος μ’ αλλόγλωσσους ανθρώπους».
Αυτό το μικρό μα τόσο σημαντικό έργο που κάνει όλους τους Έλληνες υπερήφανους, εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε ο Γερμανός καλλιτέχνης Hagen Bonifer. Η συγκεκριμένη ρήση του Ομήρου επιλέχθηκε συμβολικά, αφού η γέφυρα Eiserner Steg «ενώνει» δύο διαφορετικές περιοχές της Φρανκφούρτης, μια πόλη πολυπολιτισμική που η πλειοψηφία των κατοίκων της δεν έχει μητρική γλώσσα τη Γερμανική.
Επιπλέον η συγκεκριμένη γέφυρα έχει και χιλιάδες κλειδαριές διαφόρων μεγεθών και σχεδίων, που δηλώνουν το " κλείδωμα της αιώνιας αγάπης" των ερωτευμένων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.