Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Η Συντονίστρια της Επιτροπής Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου Νίνα Γκατζούλη, μιλά στον Θωμά Μαρκόπουλο


*του Μαρκόπουλου Χ. Θωμά
Είναι ένα από τα ''πρόσωπα των ημερών'' εδώ και 6 μήνες. Κατά την γνώμη μου είναι μια πολύ γλυκιά και πάρα πολύ δραστήρια κυρία. Μια όμορφη κουβέντα, λοιπόν, με τη Συντονίστρια της Επιτροπής των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου και πρόεδρο του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου, την κυρία κα. Νίνα Γκατζούλη.

Αρχικά αγαπητή κυρία Γκατζούλη πείτε μου λίγα πράγματα για εσάς, την ζωή σας, τις σπουδές σας και τον ρόλο σας στις παν-μακεδονικές ανά τον κόσμο;

Κατάγομαι από το Πεντάλοφο Κοζάνης, ζω από το 1968 στις ΗΠΑ όπου σπούδασα και δίδαξα Νεοελληνική Γλώσσα και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο New Hampshire απ΄όπου και συνταξιοδοτήθηκα. Με τις Παμμακεδονικές Ενώσεις εργαζόμαστε συλλογικά, εννοώ τις Παμμακεδονικές Ενώσεις σε όλο τον κόσμο, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στην Αφρική, στην ΕΕ. 


Επίσης, εδώ στην Ελλάδα είναι και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (με περίπου 100 συλλόγους). Κάθε τέσσερα χρόνια κάνουμε το συνέδριο εδώ στην Ελλάδα και παίρνουμε τις αποφάσεις μας, κάνουμε τα ψηφίσματά μας και οι θέσεις παραμένουν οι ίδιες και όταν χρειάζεται να αντιδράσουμε κάπου αντιδρούμε όλοι μαζί, για παράδειγμα με αποστολές επιστολών σε διεθνή φόρα και άλλους κυβερνητικούς οργανισμούς ανά τον κόσμο.

Τι νιώσατε από την θερμή ανταπόκριση του κόσμου στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη τον χειμώνα στα 2 μεγάλα συλλαλητήρια;

Κάνοντας μια ανακεφαλαίωση ύστερα από δυο επιτυχημένα συλλαλητήρια, το πρώτο στη Θεσσαλονίκη στις 21 Ιανουαρίου και το δεύτερο στο Σύνταγμα, στις 4 Φεβρουαρίου, υπέρ της μη χρήσης του όρου Μακεδονία ή παράγωγά του για το όνομα των Σκοπίων, μπορώ να πω πως ο στόχος επιτεύχθη.

Ο ελληνικός λαός, ο υπέροχος αυτός γίγαντας, ξύπνησε από τον λήθαργο και αποφάσισε να αντιδράσει σε εχθρικές προς τα συμφέροντά του κινήσεις από μια βουλή που τον αφήνει απροστάτευτο στις βουλήσεις ξένων.

Ο λαός κραύγασε την αυξανόμενη αγανάκτησή του και υπερασπίστηκε την πίστη του στις αξίες των ελληνικών ιδεωδών. Κάποιοι και στα δυο συλλαλητήρια βροντοφώναξαν: «κραυγή λαού, οργή Θεού» και το λαϊκό αυτό απόφθεγμα του ελληνισμού το νοιώσαμε όλοι ως το μεδούλι γιατί και στις δυο αυτές συνάξεις όλοι ήρθαμε ενωμένοι, ήταν μάχες που μας ένωσαν, ήταν μάχες που αφορούσαν την πατρίδα, τον πολιτισμό μας, τα πιστεύω μας, την ύπαρξή μας.

Διαφοροποιήσεις σε δεξιούς, αριστερούς και κεντρώους αναστάλθηκαν. Μόνον μια σκέψη κυριαρχούσε στο μυαλό μας: Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα! ... και το φωνάξαμε για να το διατρανώσουμε, να μας ακούσει όλη η οικουμένη, γιατί εκεί στο συλλαλητήριο στην Αθήνα ήταν και τα διεθνή κανάλια ... και το βροντοφωνάξαμε στον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ που μόνον αμερόληπτος δεν είναι: το δε το όνομα σοι δούναι, ουκ εμόν εστίν ούτ’ άλλων κατοικούντων εν ταύτη (την πόλιν).

Ο Μ. Νίμιτζ και η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιληφθούν ότι η ύπαρξη του όρου Μακεδονία στην οριστική ονομασία στην γειτονική χώρα θα δημιουργήσει μόνιμη αστάθεια στην περιοχή.


Ετοιμάζεται κάτι αντίστοιχα μεγάλο μέσα στο επόμενο άμεσο διάστημα;


Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου έχουν δηλώσει πως το τελικό Πανελλήνιο Συλλαλητήριο θα γίνει στο Σύνταγμα όταν και εάν η κυβέρνηση φέρει το θέμα του ονόματος της ονομασίας των Σκοπίων στην Βουλή.

Πολύ χρήσιμο πράγματι αυτό. Ποιες είναι οι συχνότερες κατηγορίες που δέχεστε από την απέναντι πλευρά και τι απαντάτε;

Ναι, κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες μας δώρισαν κάποιους χαρακτηρισμούς. Η δική μας απάντηση ήταν επί λέξει: «Ούτε «μορφώματα ακραία», ούτε «ετερόκλητος όχλος», ούτε «φασίστες», ούτε «ακροδεξιοί», ούτε «ανόητοι», ούτε «αμόρφωτοι», ούτε «γραφικοί», και ούτε «σκοτεινά πλάσματα μαύρου μετώπου» είμαστε. Είμαστε Έλληνες, Έλληνες, που πιστεύουμε στην δημοκρατία, χωρίς κομματισμούς, και με ευαισθησίες στα δικαιώματα μας τα ιστορικά και τα πολιτισμικά, και στην ασφάλεια της χώρας μας και θέλουμε η Μακεδονία μας να είναι κληρονομιά των παιδιών, των εγγονών και των δισέγγονων μας.

Όσο για τον απανταχού ελληνισμό στα πέρατα της γης και τους Μακεδόνες της διασποράς, πρέπει να γνωρίζουν όλοι πως μεγαλουργούμε σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη βρισκόμαστε. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Μακεδονικών Συλλόγων Νοτίου Αφρικής μας ανέφερε πως η ομογένεια της Νοτίου Αφρικής δεν είναι μεγάλη, ελέγχει όμως τα 15% της οικονομίας της χώρας».

Πείτε μου με λίγα λόγια τι σημαίνει για εσάς Μακεδονία; Θεωρείτε ότι τελικά θα τα καταφέρουμε και δεν θα περάσει η συμφωνία;

Η Μακεδονία για μένα είναι ο τόπος μου, ο τόπος που γεννήθηκα, γαλουχήθηκα, έμαδα τα πρώτα μου γράμματα, είναι θαμμένοι οι πρόγονοί μου. Η Μακεδονία είναι η καρδιά, η ψυχή της ύπαρξής μου, την κουβαλάω παντού, όπου κι αν βρίσκομαι.

Υπάρχει μόνον μια απάντηση στο δεύτερο μέρος της ερώτησής σας: Την συμφωνία ΔΕΝ πρέπει να την αφήσουμε να περάσει, θα αγωνιστούμε μέχρι να νικήσουμε.

Τι μηνύματα παίρνετε από τον κόσμο σε Ελλάδα και εξωτερικό τον τελευταίο καιρό;

Τα μηνύματα είναι: Εξακολουθείτε, μην σταματάτε τον αγώνα.
και η απάντησή μου είναι: Δεν έχουμε δικαίωμα να σταματήσουμε τον αγώνα.

Ποιο το μήνυμα στέλνετε εσείς στους βουλευτές που στηρίζουν την συμφωνία;

Θα απαντήσω σ’ αυτήν την ερώτηση με τους στίχους του Παλαμά:

Γνώμες, καρδιές, όσοι Έλληνες, ό, τι είστε, μην ξεχνάτε!

Δεν είστε από τα χέρια σας μονάχα.

Όχι! Χρωστάτε και σ` όσους ήρθαν, πέρασαν,

θα ρθουνε, θα περάσουν.

Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί"


Ένα μεγάλο ευχαριστώ κυρία Γκατζούλη, με τιμήσατε πραγματικά με αυτή μας την κουβέντα.

Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ.

*Ο Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς είναι Επικοινωνιολόγος, blogger, ενεργό μέλος της ΟΝΝΕΔ Κιλκίς και στέλεχος του Κέντρου Αστικής Μεταρρύθμισης στην Θεσσαλονίκη. Ζει στο Κιλκίς και αυτό τον καιρό κάνει το μεταπτυχιακό του πάνω στις Διεθνείς Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.