Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Ανακύκλωση, όχι ανακάτεμα

Γράφει ο Γιώργος Τσιμπούκας
Μετά από πολλά χρόνια άγνοιας και αδιαφορίας, καταφέραμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στο περιβάλλον που ζούμε. Δίπλα στους πράσινους κάδους των σκουπιδιών προστέθηκαν και μπλε κάδοι για τα ανακυκλώσιμα υλικά. Άρχισαν οι πολίτες να ενημερώνονται τι σημαίνει ανακύκλωση και πόσο σπουδαίο είναι να μην ρυπαίνουμε το περιβάλλον.

Το θέμα προβλήθηκε αρκετά από τα ΜΜΕ, από τα σχολεία, από πολιτιστικούς φορείς και φυσικά από τους τοπικούς Δήμους. Με γνώση πλέον και ενδιαφέρον αρχίσαμε όλοι σχεδόν να συλλέγουμε και να ξεχωρίζουμε τα είδη ανακύκλωσης από τα υπόλοιπα σκουπίδια.

Οι μπλε κάδοι γεμίζουν με πλαστικά, χαρτικά, αλουμίνια και δυστυχώς γυαλιά κ.α. Γράφω δυστυχώς, γιατί δεν μπόρεσα ποτέ να ακολουθήσω αυτή την λογική του mix. Όλα τα είδη ανακύκλωσης σ' ένα κάδο! 

Τελευταία είδαμε στην πόλη του Κιλκίς την τοποθέτηση ειδικών κάδων (τύπου καμπάνας) μόνο για γυαλιά. Σκέφτηκα ότι κάτι αλλάζει... 

Παρατήρησα όμως, ότι οι κάδοι αυτοί είναι ελάχιστοι και μετρημένοι στα δάχτυλα. Καλοπροαίρετα θα έλεγα ότι τοποθετήθηκαν μάλλον για διαφημιστικούς λόγους...

Πρόσφατα, οδηγώντας, βρέθηκα πίσω από ένα φορτηγό αυτοκίνητο του Δήμου Κιλκίς να συλλέγει ανακυκλώσιμα υλικά, από τους μπλε κάδους. Ακολουθώντας το φορτηγό παρατηρούσα τους υπαλλήλους του Δήμου, που έκαναν την συλλογή, να αδειάζουν μαζί με τα ανακυκλώσιμα, γυαλιά και άλλα σκουπίδια που βρήκαν δίπλα στον κάδο.

Φυσικά τα γυάλινα βάζα και μπουκάλια έγιναν θρύψαλα και ανακατεύτηκαν με τα χαρτικά και πλαστικά είδη. Τόλμησα τότε να ρωτήσω τους υπαλλήλους του Δήμου, γιατί βάζουν τα γυαλιά μαζί με τα άλλα υλικά  αφού υπάρχουν στην πόλη ειδικοί κάδοι γι' αυτά. Η απάντηση ήταν κοφτή .. ''Εμείς δεν ξέρουμε , έτσι γίνεται.''

Πως να χαρακτηρίσεις ένα τέτοιο περιστατικό, άγνοια, αδιαφορία. Και τι να σκεφτείς για τον κόπο που κάνουν τόσοι πολίτες, να ξεχωρίσουν τα ανακυκλώσιμα υλικά και να τα μεταφέρουν στους αντίστοιχους κάδους. Και τώρα που μάθαμε για την ανακύκλωση, που έγινε τρόπος ζωής σε κάθε σπίτι, σε κάθε οικογένεια, έρχεται η εικόνα αυτή και σε απογοητεύει.

Ναι στην ανακύκλωση, αλλά με τον σωστό τρόπο, με την σωστή διαδικασία. Πέρα από τις βασικές έννοιες , ανακυκλώνω σημαίνει, αλλάζω συνήθειες και προστατεύω το περιβάλλον που ζω , δηλαδή φροντίζω για το μέλλον και την ζωή μου.

Εδώ λοιπόν θέλω να επισημάνω τις ελλείψεις η τυχόν παραλείψεις, τόσο του Δήμου, όσο και των πολιτών. Όλα ξεκινούν από την γνώση, από τον σωστό τρόπο και την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε, ώστε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα στο μέλλον. Το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης πιστεύω ότι έχει ο κάθε Δήμος πρωτίστως και μετά οι δημότες. Το ερώτημα βέβαια παραμένει, θέλουμε πραγματικά να κάνουμε ανακύκλωση ή όχι; Έχουμε την θέληση να ασχοληθούμε σοβαρά ή μένουμε στα τυπικά της δήθεν ανακύκλωσης;

Ο Δήμος λοιπόν, αναλαμβάνει την ενημέρωση των δημοτών, την εκπαίδευση των υπαλλήλων του, σχεδιάζει, μελετά και οργανώνει τον τρόπο διαχείρισης και περισυλλογής όλων των σκουπιδιών (ανακυκλώσιμων η μη), ως βασική υποχρέωση του. Σίγουρα δεν αρκούν "πέντε" κάδοι για την ανακύκλωση των γυαλιών σε ολόκληρη την πόλη. Και βέβαια δεν έχει λογική η ανάμιξη των ανακυκλώσιμων υλικών σε ένα κάδο. Δεν είναι μίξερ.

Άλλωστε όποιος ενδιαφέρεται μαθαίνει, για το πως διαχειρίζονται τα σκουπίδια τους άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες, αλλά και πολλοί Δήμοι στην Ελλάδα οι οποίοι στο θέμα αυτό πρωτοστατούν. Τα παραδείγματα αρκετά.

Δεν θεωρώ δύσκολο να υπάρχουν, κάδοι ανακύκλωσης ξεχωριστά για κάθε είδος (γυαλί, χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο κ.λπ.). Η ποιότητα ζωής και ο πολιτισμός για ένα Δήμο δεν είναι κάτι ευκαιριακό η μια τυπική ενασχόληση. Απαιτεί ενδιαφέρον, διάθεση, δουλειά και συνεχή αγώνα για να το πετύχεις. Και φυσικά τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις, με διαφανή κριτήρια.

Γιατί εκεί που θέλουμε οι δουλειές πληθαίνουν. Γέμισε ο Δήμος με Αντιδημάρχους και τομεάρχες. Καλά τα αξιώματα και οι τίτλοι, με την ουσία των πραγμάτων ποιος θα ασχοληθεί; Ποιος θα δώσει το παράδειγμα στους δημότες, ώστε να συμμετέχουν ενεργά στην αναβάθμιση της πόλης; Γιατί ο καθένας, από την δική του θέση, έχει τις δικές του ευθύνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.